Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ще ни предложи 2021, ако всичко е наред

Снимка: foxnews.com

Да, това може да ни предложи съдбата през 2021 г. И да, версията от 2020 г. на тази статия сега изглежда като депресиращ фарс.Това пише в материал на CNN.

Но ние вървим напред. Тази година трябва да се случи нещо хубаво, нали?

Много неща, които бяха отменени през 2020 г., ще се завърнат през 2021 г. Поне условно. В допълнение, много от ежедневните дейности, които преди приемахме за даденост, могат постепенно да се върнат в живота ни ... неща като прегръдка и качването в самолет.

Ако всичко върви добре, можем да се осмелим да очакваме с нетърпение всичко, което се появява в този списък през 2021 година.

1. Олимпийските игри в Токио

Олимпийските игри в Токио 2020 бяха отложени поради пандемията, но сега са насрочени за юли 2021 г. Събитието може да не прилича на версията от миналото, тъй като МОК заяви, че ще бъде "по-опростен и по-ограничен подход“, но това няма да ни попречи да се насладим на общата еуфория и се преструваме, че знаем как се оценява гимнастиката, примерно.

2. Евровизия

Помните ли концертите? От музикални предавания? Спомняте ли си как виждахме големи вълнообразни тълпи от прекалено енергични хора, които се наслаждаваха на вибрациите, без да се интересуват от нищо на света? Те могат да се върнат. И това включва много популярния конкурс за песен на Евровизия, който беше отложен през 2020 г. Организаторите на конкурса казват, че „конкурс за песен на Евровизия определено ще има през 2021 г.“. В момента е насрочен за май в Ротердам, Холандия.

3. Марсоходът на НАСА ще кацне на Марс

Марс ще има малък обитател, когато марсоходът на НАСА „Perseverance“ кацне там през февруари. Подобно на очарователните си предшественици в Програмата за изследване на Марс, „Perseverance“ със сигурност ще го следва цял антураж от фенове на Земята. Дали защото обичаме да антропоморфизираме сложната роботика или защото тайно искаме да бъдем прескочим от тази Земя и на друга планета?

4. Пътувания и големи срещи

Вдигнете ръката си, ако най-екзотичното нещо, което сте виждали тази година е нещо извън собствения ви дом. Дори да не планирате голямо пътуване, когато пандемията изчезне, мисълта, че може да отидете някъде другаде е утешителна. И знаете ли какво е по-добро от ваканцията? Страхотно безопасно събиране с приятели. Надяваме се, че всички ще си спомним как да се социализираме.

5. Генерализиран имунитет срещу covid-19

Разбира се, за да се случи някое от тези вълнуващи неща, се нуждаем от безопасни практики в пандемията и ваксина срещу Covid-19, достъпна за всички. Няколко страни започнаха да прилагат планове за ваксинация и изглежда, че има още разрешения за ваксини. Ще отнеме известно време. Експертите казват, че може да видим нещо близо до „нормалното“ до втората половина на годината. Но си струва си да чакаме.

6. ЕВРО 2020 на УЕФА

Този четиригодишен футболен турнир трябваше да се проведе през 2020 г. Освен това се очакваше да бъде специален за отбелязване на 60-годишнината от състезанието. Но не се притеснявайте, все пак ще бъде специално, когато започне това лято! Вместо регион домакин, първенството ще се проведе в 12 приемащи държави в Европа, от Испания до Румъния и Русия.

7. Световна купа по крикет T20

Редом с други спортни събития, тази есен в Индия ще се проведе Световното първенство по крикет за мъже T20. Разбира се, събитието беше отложено през 2020 г. Американци, ако имате нужда от ръководство за гледане, преди да се потопите в магията на крикета, не чакайте повече.

8. 50-годишнина на Уолт Дисни

Говорейки за важни събития, на 1 октомври се отбелязва 50-годишнината от създаването на „Уолт Дисни“. Паркът ще разкрие и много нови неща, на които да се насладите. Сред тях атракция от „Рататуй“, друга от „Пазителите на галактиката“ и още една от „Трон“.

9. Нови политики и действия в областта на климата

2020 г. трябваше да бъде годината, в която плановете за климата в света ще бъдат в ход. Но ... не се случи. Следващата година може да е по-добре! ЕС одобрява планове за намаляване на въглеродните емисии и разпределя милиарди за алтернативи за чиста енергия. Китай, най-големият замърсител в света, обеща да постигне нулев въглероден отпечатък до 2060 г. Япония, Южна Корея и Канада дадоха подобни обещания за намаляване на изкопаемите горива. И може да видим по-положителни решения на Конференцията на ООН за изменението на климата в Глазгоу, Шотландия, този ноември.

10. Встъпването в длъжност на президента на САЩ.

Независимо от политическите ви предпочитания, встъпването в длъжност на президент е част от историята. Така че всички погледи ще бъдат насочени към Америка на 20-ти януари, когато Джо Байдън встъпи в длъжност. Междувременно, Камала Харис става част от историята, когато встъпи в длъжност като първата чернокожа жена, вицепрезидент на САЩ

11. Нови телевизионни предавания

Ако вече сте виждали всичко в „Нетфликс“, не се притеснявайте! Ще бъде много ползотворна телевизионна година. Дългоочакваното събиране на „Приятели“ е планирано да се излъчи през март. Нова версия на „Свежият принц от Бел Еър“ идва в „Peacock“. Също така „Нетфликс“ разработва версия на живо на класическата анимация на „Коубой Бибоп“. И Disney + ще стартира нещо като милион нови предавания и концепции. Каквото и да се случи с вашия социален график, вашият телевизионен график определено е поет.

12. Нови филми

Откъде да започнeм? Поемете дълбоко въздух: „Дюна“, с Тимотей Чаламет; „Пепеляшка“ с Били Портър; нова версия на „Пристигане в Америка“ с Еди Мърфи. Нов филм за Бонд, „Смъртта може да почака“, нова част от „Фантастичните животни“ и „Черната вдовица“. О, и „Уорнър Брос“ ще излъчват новите си филми на HBO Max същия ден, когато излязат по кината. Чакай, изглежда, че пропускаме нещо ...

13. Том Круз отива в Космоса

В допълнение към главната роля в предстоящия филм „Топ Гън : Мавърик“, Том Круз буквално ще излети, докато работи по първия филм, заснет в космоса. С помощта на НАСА и „SpaceX“ на Илън Мъск, Круз ще пътува до Международната космическа станция, за да работи по проекта тази година.

14. Най-голямото поколение от цикади

Надявам се, че харесвате насекоми, защото милиарди от тях ще нападнат части от САЩ, когато поколението „Х“ излезе от земята тази пролет. Това е най-голямата от 15-те вида цикади в САЩ. Излюпват се веднъж на 17 години, хора! Това е културен момент! Ще отнеме месеци, за да изтръгнеш от главата си скърцането им. Хей, можете да научите едно-две неща за цикадите и това е ценно знание!

15. 6G

Сега е моментът да си признаете, ако наистина не знаете какво означават термини като 4G, 5G и 6G. Той се отнася до различни поколения технологични стандарти за клетъчни мрежи. С други думи, това е нивото, на което се изпълняват вашият мобилен телефон, интернет и много други телекомуникационни архитектури. Ето защо много хора бяха развълнувани от 5G. По-бърз телефон! Излъчвайте всички неща! По-лесни Zoom срещи! Е, нещата ще станат още по-бързи и по-добри, когато по света се появят повече 5G мрежи. А Япония и Корея вече работят по 6G възможности. Това следващо поколение ще помогне за подобряване на неща като дистанционна работа и дистанционно обучение, както и за повече футуристични дейности като холограми и виртуална и добавена реалност.

16. Изкуствен интелект. Навсякъде.

Технологията на изкуствения интелект е огромна точка на фокус от известно време. Но през 2021 г. ще видим, че се появява на още повече места. И не, не по ужасяващ начин в стил „Черното огледало“. Представете си например всичко, което изкуственият интелект може да направи, за да ни помогне да интерпретираме и използваме медицински и научни данни. Примерно, в случай на масивна пандемия. Тази технология също така помага на повече компании да вземат по-интелигентни решения относно поведението на клиентите. Главният технологичен директор на „Appen“ Уилсън Панг каза пред списание „Форбс“, че очаква повече компании да се справят с тревожните проблеми с пристрастията в технологиите за изкуствен интелект до 2021 г., за да могат новаторите да разработят изкуствен интелект отговорно.

17. Доставки с дронове

„Уолмарт“, „Амазон“, UPS и други компании засилват своите залози за дронове, така че не се изненадвайте, ако пакетите скоро започнат да пристигат на вратата ви. Федералната авиационна администрация (FAA) публикува нови правила за „безпилотни летателни апарати“, които ще насърчават „интегрирането на безпилотни летателни апарати в националната система на въздушното пространство“. Услугата за доставка на безпилотни самолети на Амазон Прайм Еър“ получи тласък от FAA в началото на 2020 г.

18. Кралица Елизабет навършва 95 години

Кралица Елизабет II вече е най-дълго управляващият монарх в историята на Великобритания. И през 2021 г. тя ще отпразнува също толкова впечатляващо постижение: навършване на 95! Рожденият й ден е 21 април. Вероятно няма да има нужда от подаръци, но се надяваме нашите британски приятели да направят нещо изискано, за да го отпразнуват. Междувременно, ще гледаме „Короната“.

19. Дългоочаквани концерти

Носталгията ще има страхотна година през 2021 г. с всички преиздавания, римейкове и събирания. Можем ли да получим още едно решение с възможно световно турне на „Спайс Гърлс“? Има слухове за обиколка за 25-та годишнина. А самата Мел Си намекна, че това може да се случи. Междувременно Братя Дуби ще тръгнат на турне за своята 50-годишнина през юли. Селин Дион, „Гънс енд Розес“, Хари Стайлс и десетки други артисти правят планове да се върнат на сцената през тази година.

20. Нови албуми

Бихте ли предпочели да се насладите на музика с малко повече физическа откъснатост? „Еванесънс“, Кендрик Ламар, Кейси Мъсгрейвс ,Лорд , Карди Би, Адел, Фу Файтърс и Кюър са потвърдени или силно се говори, че ще издадат нови албуми тази година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Над 500 деца участват в Музикалния конкурс "Бъди звезда" в Радио Варна

Неочаквано голям интерес и тази година на  Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА" На 25 - 28 юли 2024 година в морската ни столица Варна за четвърта поредна година ще се проведе Международен музикален конкурс за вокално и танцово изкуство "БЪДИ ЗВЕЗДА", организиран от Сдружение "Старс Академи".  Четири дни над 500..

публикувано на 26.07.24 в 10:28

Българските запалянковци са хапвали най-много бургери по време на европейското

Българските футболни запалянковци са си поръчвали най-много чийзбургери и обикновени бургери по време на мачовете от Евро 2024, показва анализ на една от големите компании за доставка на храна. След тях се нарежда тараторът, който е особено предпочитан в горещините. Сред най-скъпите мачове, отразени от компанията, са тези на Португалия срещу..

публикувано на 26.07.24 в 07:20