Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отмяната на Международния балетен конкурс - „некултурно“ събитие номер едно за 2020-та

5
Веса Тонова и Трифон Митев - Лебедово езеро
Снимка: В.Викторов

Отмяната на най-стария и най-престижeн балетен конкурс в света, месеци преди неговото 29-то издание, поради липсата на пари, в началото на 2020-та се превърна в „некултурно“ събитие номер 1-но за изминалата година. Номинираха го и го избраха с огромен превес от 40% читателите на он-лайн медията за култура www.ploshtadslaveikov.com.  Това стана в самия край на годината с гласуване втрадиционната анкета за положителните и отрицателни събития през годината. На второ място в анти-класацията с 31% от гласовете е „Килими трета употреба дари парламентът на Кърджалийския театър“, а „Изземването на колекцията от антики на Васил Божков“ взе 29%.

По този повод припомняме първия коментар, след отмяната на 29-тото издание на Конкурса във Варна, на една от примите на българския балет Веса Тонова, направен специално за Радио Варна. Веса Тонова е прима балерина в Софийската национална опера и балет от 1989 г. Изпълнява главните роли в класическите балети “Ромео и Жулиета”, “Жизел”, “Лешникотрошачката”, “Спящата красавица”, “Пепеляшка”, “Лебедово езеро”, „Кармен”, „Дон Кихот”, както и в съвременни творби. На международния балетен конкурс в Джаксън /САЩ/ през 1986 г. се класира на четвърто място. Удостоена е с награда за постижение на балетна двойка в младша възраст с партньор Владимир Роже на международния балетен конкурс във Варна през 1986 и 1988 г. и с награди за партньорство и за изпълнение на модерна хореография през 1990 г. Финалистка е на конкурсите в Осака /1988/ и в Москва /1989/.

Културно събитие 2020 на читателите на он-лайн медията за култура  www.ploshtadslaveikov.com стана спектакълът „Завръщане у дома“, постановка Явор Гърдев, МГТ „Зад канала“ с 33%. Следват го спектакълът „Поетите и музиката“ на фестивала „Опера Оупън“ в Античния театър, Пловдив с 25%, „Лебедово езеро“ на Софийската опера и балет на Панчаревското езеро с 15%, изложбата „Константин Щъркелов. Самотникът скитник“ в Софийската градска галерия с 14% и с 13% е спектакълът „Африканката“ на Старозагорската опера и Дойче опер в зала 1 на НДК . 

Отношението към културата не може и не трябва да бъде повлияно от екстремните събития в политиката, социалната и здравната сфера, заявяват от медията. Те мотивират класацията за 2020-та година така: „Ако няма култура, няма да има смисъл от опитите ни да подредим света по по-добър, красив и смислен начин. Културата е цел и начин да го направим“.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноморският музей представя артефакти от морските битки, предшестващи Освобождението

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей във Варна предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове, съобщават оттам. Художествени и документални свидетелства от XVIII и XIX век представят поредицата от конфликти между черноморските империи – Руската и Османската, които дават облика на двете столетия,..

публикувано на 03.03.21 в 11:53

Приказен Трети март на сцената на Държавен куклен театър - Варна

"За първи път в историята на нашия театър решихме, че децата трябва да преживеят Трети март. Не случайно този спектакъл носи заглавието "Аз съм българче", обяснява Вера Стойкова - директор на Държавен куклен театър-Варна. "Децата трябва да заживеят с мисълта, че са българи, където и да се намират по света", добавя още Стойкова в интервю на Мартин Николов...

обновено на 03.03.21 в 09:37
Мария Бакалова и Саша Барън Коен в сцена от „Борат 2“

Мария Бакалова остана на крачка от "Златен глобус"

В категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“ призът грабна Розамунд Пайк за ролята й във филма „Много ми пука“. Другите претенденти в категорията, освен Мария Бакалова за участието й в продължението на Борат, бяха Кейт Хъдсън, Мишел Пфайфър и Аня Тейлър-Джой. По-рано, комедийните актриси Тина Фей и Ейми Полър откриха 78-а церемония за..

публикувано на 01.03.21 в 07:00

Културни прояви на 1 март в Добрич

Награждаване на отличените от конкурса "Мартеница ти дарявам" ще се проведе в 10ч. в голяма заседателна зала на Община град Добрич.  Организатор на конкурса са Община град Добрич и „Екопак България“ АД; Мартенички чудни! – онлайн утро с беседа по повод 1 март – Ден на мартеницата, очаква децата в Добрич тази сутрин в 10.30ч., а следобед, в..

публикувано на 01.03.21 в 06:52

Режисьорът Анри Кулев: "Новият Закон за филмовата индустрия е лобистки"

Новият закон за филмовата индустрия беше приет на второ четене от парламента и влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 година. Между първо и второ четене обаче бяха внесени промени, които разгневиха гилдията. Над 300 кино дейци се подписаха под отворено писмо, в което изразяват несъгласие с промените и призовават президента Румен Радев да наложи..

публикувано на 28.02.21 в 12:55

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." във Варна днес

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." на Варна Денс Театър е насрочена за днес. Спектакълът заговаря тематиката на нашето забързано, суетно ежедневие, като в същото време призовава да погледнем по-дълбоко в себе си, за да открием там нещата, които в действителност имат значение. Спектакълът е изграден от три танцови миниатюри с трима хореографи, пред..

публикувано на 28.02.21 в 08:15

Безпрецедентна церемония на „Златен глобус“ ни очаква утре

"Златен глобус" стартират сезона на холивудските награди в неделя (28 февруари) в пандемичната ера, след година, която преобърна наопаки развлекателната индустрия и накара всички известни личности да комуникират с уебкамери от диваните си у дома, вместо да дефилират по червения килим . Шоуто обаче..

публикувано на 27.02.21 в 16:45