Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Камчия достигна пълноводието си отпреди повече от две години

| обновено на 17.01.21 в 08:15
11
Попупотънала лодка в Камчия


Камчия достигна пълноводието си, което за последно е наблюдавано преди малко повече от две години. Основната причина са дъждовете и оттичащите се води. Около 4 метра е височината на реката в най-дълбоката ѝ част - при рибарското селище преди устието. Реката се завръща и към обичайните си равнища и при с. Гроздьово, където се намира един от наблюдателните пунктове на НИМХ – клон Варна, сочи справката на института. В района, припомняме се сливат в едно двата основни притока на реката – Голяма и Луда Камчия.

Преди спада, който наблюдавахме с последните две години, така именно изглеждаше Камчия. Това каза за Радио Варна Иван Стоянов от рибарското селище в Камчия, който живее там от 26 години.

Това равнище съм наблюдавал поне 15 години.Малко преди района на рибарското селище, водите са залели и част от изсъхналите вече месеци блатисти райони до самата река. Камчия обаче тече кална и нерядко пълна с боклуци. Преобладаващи са пластмасовите бутилки.

"Сборът на боклука" обаче е през март, пояснява Стоянов.


Понастоящем в рибарското селище постоянно живеят 9 души. Иначе са 42-ма, каза Стоянов. Възстановяването на пълноводието на р. Камчия означава и, че няма да се налага устието на реката да се отпушва в лопати от рибарите от селището. Само за година и месец, от декември 2019 до декември 2020 устието е отпушвано близо 15 пъти. Реката вече не е ленива, течението е бързо и водата има къде да се оттича.


Как изглеждаше Камчия и устието на реката в средата на септември 2020 г. може да видите тук.

Рекордни количества вода продължават да се вливат и в язовирите Камчия и Цонево, сочи справката на Министерство на околната среда и водите от последните дни.

Според данните, в яз. Камчия към дата 13 януари, когато започна голямото оттичане на водата от дъждовете, притокът е бил 207 л/с, а в Цонево – два пъти по-малко, 108 л/с.

Само в рамките на денонощието тогава, в яз. Камчия са влезли 18 млн. куб. м. вода от водосбора на р. Луда Камчия. Полезният обем на язовира вече е запълнен на 50% и към вчера следобед е бил над 78 млн. куб.м.

Над 9 млн. куб.м. вода са влезли за същия ден и в яз. Цонево, а полезният му обем е запълнен на една трета.

В петък привечер - на 15 януари, справката на екоминистерството сочи, че дебитът на вливаващата се вода намалява, но е значително по-голям в сравнение с ежедневните справки за почти цялата 2020 г. Яз. Камчия е с капацитет над 85 млн. куб. м. полезен обем, т.е. наполовина, докато яз. Цонево, макар и вече със 104 млн.куб.м. вода е пълен на една трета.  

Вижте и останалите снимки от района на Камчия във фотогалерията. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Нарушени ли са правата на учениците, които трябва да имат сметка в конкретна банка, за да получават стипендия? Въпроси, които задаваме, след като получихме сигнали от родители на ученици в няколко варненски гимназии. Проверка на Радио Варна показа, че практиката училищата да кореспондират с..

публикувано на 08.03.21 в 09:05

В социалните мрежи и дигиталния маркетинг няма универсални формули

Днес почти всеки разбира от дигитален маркетинг. Или поне така се говори. Истината обаче е доста по-различн а, убеден е Иво Илиев, който работи в digital сектора от 2003 г.  Думите му се потвърждават от опита му. Илиев е управител на три дигитални маркетинг агенции, едната от които - BrandFormance, е една от 67 агенции в света, избрана за Facebook..

публикувано на 08.03.21 в 11:45

Честваме Осми март – Международен ден на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. През декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за..

публикувано на 08.03.21 в 07:04

Цветя, парфюм, но преди всичко обич към жените, и то не само на 8 март

Как тревожно е да си жена. Красота и усмивка да бъдеш сред всекидневния сив кръговрат вярност — срещу изменчивия вятър, нежност — в загрубелия свят. От безбройните пътища земни най-рискования да избереш — безразсъдния път на сърцето и докрай да го извървиш. Твоя единствена радост да..

обновено на 07.03.21 в 14:37
Кралица Елизабет II

Британската кралица няма да гледа интервюто на Опра с Хари и Меган

Довечера в САЩ ще бъде излъчено интервюто на американската водеща Опра Уинфри с херцога и херцогинята на Съсекс, което вече породи напрежение във Великобритания. Часове преди това по Би Би Си ще бъде изъчено послание на кралица Елизабет Втора по повод на Деня на Общността на нациите. Британската кралица няма да гледа интервюто на Опра..

публикувано на 07.03.21 в 13:30

Рядък вариант на коронавируса бе идентифициран в Италия

Рядък вариант на новия коронавирус беше идентифициран в лаборатория по микробиология в италианската провинция Варезе, като друг такъв вариант е бил идентифициран досега само в Тайланд, предаде АНСА. Този вариант се различава в секвенирането на целия така наречен протеин спайк - онази част от вируса, която влиза в контакт с клетките, които ще..

публикувано на 07.03.21 в 10:03
nesebаr

Несебър влезе в списък на 7 забележителни и непознати места в света

Според гръцката митология Зевс се влюбил в Европа, след като я гледал как играе на плажа. Нещо подобно на това, което се случва с нас - ние не преставаме да бъдем пленени от красотата и многото атракции, които Европа ни предлага. Заредени с история и изключително..

публикувано на 07.03.21 в 07:18