Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

| обновено на 22.01.21 в 13:58

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов, който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов, влязоха в ковид отделението в болницата в Девня, като доброволци. Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна, споделят, че са нямали и капка колебание, когато са взели решение да помагат.

Георги Райков е от Варна и е от лекарска фамилия. Стилиян Христов е от Шумен. И давамата искат да станат хирурзи. Казват, че да си доброволец е естественото начало за бъдещи лекари. И двамата са минали през изпитанието COVID-19, което ги мотивира още по-силно да влязат в борбата с вируса.

Голяма част от лечението се основава и на вниманието към пациентите. Ние се опитваме да покажем човечност. Разговаряме с близките им, които денонощно се тревожат. Показваме на болните, че не са сами. Те се чувстват изолирани, а това всъщност сега си е и самата реалност, предвид заболяането им, казва Георги Райков.

В болницата в Девня са нямали случаи на по-тежко протичане на инфекцията. Стилиян Христов обаче вижда и другата страна на вируса по време на доброволчеството си в болницата в Шумен. Там обаче става свидетел и на запомняща се щастлива и обнадеждаваща  развръзка, доказателство, че силният дух и здравата психика могат да надвият болестта. Пациент на 95 години успява да пребори коронавируса и се превръща в легендата в отделението. Според бъдещия лекар, на възрастния човек най-много му е помогнало спокойствието и това, че не се е притеснявал. Студентът е на мнение, че повечето от пациентите се влошават заради паника, която води след себе си сериозни последствия. С достатъчно говорене от наша страна изчезваха и симптомите, спомня си той.

Най-главното качество, което трябва да притежава един лекар, освен професионалната компетентнотс, е търпението, както и проявяване на разбиране към пациентите, казват бъдещите медици, като подчертават, че в тези трудни време е необходима и много смелост.

Чуйте разговора на Даниела Стойнова с бъдещите лекари:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48