Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

| обновено на 22.01.21 в 13:58

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов, който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов, влязоха в ковид отделението в болницата в Девня, като доброволци. Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна, споделят, че са нямали и капка колебание, когато са взели решение да помагат.

Георги Райков е от Варна и е от лекарска фамилия. Стилиян Христов е от Шумен. И давамата искат да станат хирурзи. Казват, че да си доброволец е естественото начало за бъдещи лекари. И двамата са минали през изпитанието COVID-19, което ги мотивира още по-силно да влязат в борбата с вируса.

Голяма част от лечението се основава и на вниманието към пациентите. Ние се опитваме да покажем човечност. Разговаряме с близките им, които денонощно се тревожат. Показваме на болните, че не са сами. Те се чувстват изолирани, а това всъщност сега си е и самата реалност, предвид заболяането им, казва Георги Райков.

В болницата в Девня са нямали случаи на по-тежко протичане на инфекцията. Стилиян Христов обаче вижда и другата страна на вируса по време на доброволчеството си в болницата в Шумен. Там обаче става свидетел и на запомняща се щастлива и обнадеждаваща  развръзка, доказателство, че силният дух и здравата психика могат да надвият болестта. Пациент на 95 години успява да пребори коронавируса и се превръща в легендата в отделението. Според бъдещия лекар, на възрастния човек най-много му е помогнало спокойствието и това, че не се е притеснявал. Студентът е на мнение, че повечето от пациентите се влошават заради паника, която води след себе си сериозни последствия. С достатъчно говорене от наша страна изчезваха и симптомите, спомня си той.

Най-главното качество, което трябва да притежава един лекар, освен професионалната компетентнотс, е търпението, както и проявяване на разбиране към пациентите, казват бъдещите медици, като подчертават, че в тези трудни време е необходима и много смелост.

Чуйте разговора на Даниела Стойнова с бъдещите лекари:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30

Радан Мирянов: Футболното съдийство в България калява психиката

Футболът ни е отражение на държавата, може и да не е на равнището на италианското калчо, английската премиершип или на испанското, или на германското първенство, но като интрига може да им съперничи. Особено в т.нар. важни дербита. В това е убеден Радан Мирянов - бивш футболен съдия с повече от 1000 мача зад гърба си и настоящ главен..

обновено на 26.02.21 в 10:57

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 22-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си.  Още от 8-годишен Красимир..

публикувано на 24.02.21 в 08:45