Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-те млрд. евро от ЕС да са и за зелен рестарт на българската икономика и стартъп компании

| обновено на 22.01.21 в 17:11

За това настоява Коалиция “За зелен рестарт” и поиска спешно да бъде преработен Националният план за възстановяване и устойчивост на България, с който се кандидатства пред Европа. Европейският парламент одобри седемгодишния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Дългосрочният бюджет на ЕС, съчетан с механизма “Следващо поколение ЕС” — временният инструмент за стимулиране на възстановяването, ще бъде най-големият пакет от стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС. С общо 1,8 трилиона евро ще бъде подпомогнато възстановяването на Европа след COVID-19. Визията е Европа да бъде по-екологична, по-цифрова и по-устойчива. Краен срок за официално подаване на Националния план за възстановяване и устойчивост пред европейските ръководни органи е 30 април 2021 г.

Пари срещу реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше публикуван на страницата на Министерски съвет на 30.10.2020 г. А срокът за изпращане на становища и препоръки беше един месец. Сред критиците му е Коалиция “За зелен рестарт”, която настоява за спешна преработка на правителствения план. В инициираната от MOVE.BG коалиция влизат още “Грийнпийс”-България, WWF България и “Институт Кръгова Икономика”. Коалицията беше създадена с настояване България да използва 12-те милиарда евро допълнителни средства от Европейския съюз за зелен рестарт на българската икономика. И предлагат пет важни приоритета, които задължително да бъдат включени в Плана: иновации и стартъп развитие, кръгова икономика, климат, енергиен преход, както и биоразнообразие и земеделие. 

47% от родните стартъп компании развиват глобални иновации

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG заяви: "47% от стартъп компаниите развиват глобални иновации. Тези компании трябва да се подкрепят, защото те са гръбнака на бъдещата конкутрентноспособност. А истината е, че в момента за тях няма специални полотики, вкл. в програмата, която правителството осигури в подкрепа на малкия и среден бизнес, иновативните компании не бяха изрично подкрепени, както в почти всички европейски компании със специални фондове, които да осигирят ресурс не просто за тяхното оцеляване, но и за устойчивото им разитие. Ние настояваме това да се случи с нарочен фонд, който да бъде в рамките на 150 млн. евро за три години. Вкл. да има механизъм за дялово учатие за тези компании. А със средствата генерирани след това от продажба на дялове да може да се самоинвестира". 

Този седем годишен бюджет на ЕС е за настоящето, но и за неизвестностите, които крие бъдещето. Затова за борбата с изменението на климата е предназначен най-големият дял от европейския бюджет досега - 30 % от средствата. Критика към Плана на българското правителство за възстановяване и развитие отправи и ръководителят на „Грийнпийс“-България Деница Петрова: "За нас е критично това, че в плана не се говори за участието на гражданите в тази енергийна транформация. През 2021-ва г. в българското законодателство ще бъде транспонирана директивата, която насърчава гражданите да са и производители на елекроенергия. Много закъсняваме, в Европа има вече над 1 500 енергийни общности, които сами произвеждат енергията си и са независими. А в България няма още нито една. За нас е ключово в плана да се използва този енергиен преход към възобновяема енергия. Да се разработят законовии финансови стимули хората да се включват в енергийната система на страната ни".   

Парите за българската част от безпрецедентния механизъм за възстановяване “Следващо поколение ЕС” не са гарантирани и отпускането им зависи от изготвянето на национален план, следващ принципа пари срещу реформи, както и подкрепата за зелената и дигиталната трансформация на икономиката.

Балин Балинов – координатор „Енергийни решения“ на „Грийнпийс“-България добави: "Една от възможностите, която беше спомената в рамките на този огромен бюджет сега за въстановяване от коронавируса, как покрай енергийната ефективност ще слагаме и слънчеви панели на покривите, но управляващите не уточниха как ще стане това и у кого ще отиде тази енергия. Т.е. изключително важно е да имаме някаква предвидимост и много точна и ясна информация, за да може хората да са спокойни какво предстои, какви са възможностите и какво означава тази промяна с тяхно участие".  

Целият репортаж чуйте в звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ постигна убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония срещу управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ), предава БГНЕС. При близо 100% преброени бюлетини партията на Християн Мицкоски печели 58 депутатски места в новия македонски парламент.  По този начин формацията е съвсем близо до абсолютното мнозинство - 61..

публикувано на 09.05.24 в 19:43

Варненци се оплакват от шума от заведения в центъра на града

Собственици на апартаменти в централната част на Варна се оплакаха от целогодишен шум от изнесени на улицата тонколони от съседните заведения. Те съобщиха за проблема си по време на приемната на кмета на общината Благомир Коцев. В  момента се разглеждат възможности за промяна в наредбите и въвеждане на по-ефективни мерки срещу източници на шум в..

публикувано на 09.05.24 в 19:31
Снимката е илюстративна

Изтеглят от пазара сокове с наличие на патулин

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016, предаде БГНЕС.  Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска..

публикувано на 09.05.24 в 19:09

Авария оставя без вода хиляди варненци

Авария на магистрален водопровод оставя до 1 часа след полунощ днес абонатите, заключени между бул. "Левски" , ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I" , бул. "Христо Ботев" и ул. Тодор Влайков, съобщиха от ВиК-Варна.   Заради авария без вода от 16 часа днес до отстраняване на проблема на другия ден  остават и в село Черноок. 

публикувано на 09.05.24 в 18:58

Общопрактикуващ лекар: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 18:04

Шествие "Безсмъртният полк" се проведе във Варна (СНИМКИ)

Около 200 души - потомци на участници във Втората световна война и хора, дошли да отдадат почит, се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк във Варна.  Събитието се провежда всяка година на 9 май.  Шествието във Варна тръгна от входа на Морската градина, а участниците преминаха през централната алея, за да стигнат до..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Нощ на музеите и галериите във Варна предстои на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 09.05.24 в 16:38