Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският ескадрен миноносец „Доналд Кук” навлезе в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският ескадрен миноносец „Доналд Кук” навлезе в събота в Черно море, съобщи руският Национален център за контрол на отбраната, цитиран от РИА „Новости”. Силите на Черноморския флот са започнали да наблюдават действията на въоръжения с крилати ракети кораб.

САЩ засилват дейността си по морските граници на Русия. През ноември 2020 г. миноносецът USS John McCain навлезе в руски териториални води в залива Петър Велики, което нагнети сериозно напрежение. По-късно командването на Седми американски флот обясни маневрите като операция за осигуряване на свобода на корабоплаването.

Разрушителят „Доналд Кук” е първият от четири американски кораба, които ще образуват ударния елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи „Иджис” с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети извън атмосферата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27

Организират акция по почистване на Варна на 27 април (ВИДЕО)

Предстоящата кампания за пролетно почистване на града, ремонтните дейности на територията на общината и теми, свързани с културната инфраструктура коментираха кметът на Варна Благомир Коцев и екипът му. Kметът каза, че предстоят серия от инициативи за почистване на града. Мащабна акция, в която всеки може да се включи, е предвидена за 27 април.  Коцев..

публикувано на 18.04.24 в 12:52

Във Варна тази събота предаваме капачки и стотинки

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 18.04.24 в 12:47

Няма да има заседания на НС по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, предаде БНР. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 12:29
Пропадане по ул.

Две коли пропаднаха на улица "Антим Първи" във Варна

Две коли пропаднаха рано тази сутрин на улица "Антим Първи"7 в центъра на Варна в изкоп зарит с чакъл. Причината е проливният дъжд, който е с количество 17 литра на квадратен метър. В района има нова кооперация, която е била присъединена към канализацията.  Първата кола попада в хлътналия участък в лявата лента, малко след това предницата на..

публикувано на 18.04.24 в 10:07

Задръствания и наводнени подлези във Варна - ОБНОВЯВА СЕ

Наводнен е подлезът пред жп гарата във Варна, който от ноември миналата година беше в ремонт за поставяне на хидроизолация. Големи задръствания се образуваха в дъждовното утро във Варна. Репортерите на Радио Варна видяха тапи в трафика по бул. "Владислав Варненчик" в посока към летището, по бул. "Васил Левски" (от РЗИ до бул. Осми приморски..

публикувано на 18.04.24 в 08:51