Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брокери злоупотребяват с частични обяви в социалните мрежи

Снимка: Архив

Една от най-честите в последно време нелоялни практики сред някои брокери на недвижими имоти, е публикуването на частични обяви в социалните мрежи. Това каза за „Радио Варна” Юлия Хвърчилкова, брокер с дългогодишна практика и член на Комисията по професионална етика към Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Според нея, в дигиталния свят, в който живеем, на клиентите им става все по-трудно да отсяват истинската от невярната информация.

„Не се доверявайте на частични обяви. По този начин, нелоялните колеги целят да вземат информация за търсенията на потребителите, след това принуждават брокерите, които действително представляват продавачите, да работят с тези посредници”, поясни Хвърчилкова. Тя посъветва хората да бъдат внимателни и да проверяват обстойно квалификацията на брокера, който са избрали. Тези порочни практики са присъщи най-вече на фирми, които не са част от Националното сдружение „Недвижими имоти”.

„Ако бъдете измамени от нелоялни брокери, можете да си потърсите правата в съда или да сигнализирате Комисията за защита на потребителите, която работи по подобни казуси”, каза още Хвърчилкова.

Има случаи, в които клиентите също постъпват нелоялно към брокерите.

И тук на дневен ред отново изниква въпросът за необходимостта от регулация на брокерската дейност, която Националното сдружение „Недвижими имоти” се опитва да прокара от години. Според председателят на сдружението Добромир Ганев, вече са направени необходимите стъпки.

„Опитваме се да убедим законодателните органи колко важна е регулацията на брокерската дейност”, каза Ганев и допълни, че тя ще помогне за изчистването на имиджа на бранша, заради нелоялните практики и ще бъде от полза, както за потребителите, така и за държавата.

Едно от основните предизвикателства пред професията на брокера в днешно време е дигитализацията, смята Юлия Хвърчилкова. По думите й, все повече млади хора проявяват интерес към брокерската дейност, заради гъвкавостта и възможността за развитие. В отговор на потребността от квалифицирани брокери, Националната академия за недвижими имоти организира и онлайн модулни обучения. Те дават възможност за придобиване на необходимата квалификация, както и за обмяна на опит. Подобно обучение върви и в момента и ще продължи до 14 февруари.

Подробностите в репортажа на Иван Барбов: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е началото на разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателята на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски", предаде БНР. "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за..

публикувано на 11.07.24 в 10:51

На няколко места във Варна днес ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 11.07.24 в 10:45

Адреси без вода

Със смущения във водоподаването и липса на вода от 8 до около 20 часа ще бъдат абонатите от кв. "Младост" и кв. "Възраждане" първи и втори микрорайон във Варна. Поради възникнала авария на Магистрален водопровод "Китка-Варна" нарушено ще е водоподаването в Община Долни Чифлик и Община Бяла от 09.00ч. на 11.07.2024г., до отстраняване на аварията. Днес..

публикувано на 11.07.24 в 09:11

Адреси без ток

Без ток днес във Варна ще са следните адреси:  • 09:00 ч. до 17:00 ч. – карето, заключено между ул. Тодор Влайков, ул. Филип Тотю, ул. Константин Доганов, ул. Григорий Цамблак, електрозахранени от ТП 303; •08:30 ч. до 17:00 ч. – част от м-ст Боровец Север и Боровец Юг; Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 11.07.24 в 06:38

Горещо и ветровито в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, постепенно намаляваща до слънчево. Ще духа умерен север-североизточен вятър, следобед ще се обърне от изток-североизток и във вътрешността ще отслабне. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°...

публикувано на 11.07.24 в 05:53

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58