Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо е полезно да има кълнове и поници в менюто ни през зимата?

Кълнове и поници може да си отгледа всеки у дома, разказва д-р Людмила Емилова и уточнява, че за това са подходящи всички видове семена. От пшеница, овес, ръж, люцерна, леща, боб мунг, сминдух, елда, нахут, репички, лук и т.н..... Често в здравословните магазини се предлагат и готови миксове от различни видове семена за покълване, а от години кълновете са част от менюто на всеки азиатски ресторант. Важно е уточнението, че хората, страдащи от автоимунни заболявания и най вече от лупус еритематозус не бива да консумират кълнове от люцерна, поради наличието на специфична аминокиселина в състава им, която може да обостри състоянието. За всички останали обаче кълновете и пониците са храна, която носи живот, разказва д-р Емилова пред Габриела Гаврилова.

Интересът към полезните храни през последните години нараства. Възможно ли е да ги имаме у дома и през зимата?

Изключително полезно е да се обърнем към покълналите семена и пониците. Пресните плодове и зеленчуци през зимата са загубили много от полезните си вещества, защото e минало дълго време след като са откъснати от дървото или от градината.

Как можем да си приготвим кълнове?

Просто трябва да си намерим биологично чисти семена, измиваме ги добре вечерта и ги поставяме в буркан, прибавяме два пъти повече вода от нивото, на което са зърната. Оставяме ги да престоят през нощта. Добавяме вода два пъти повече. Поставяме марля и наклоняваме буркана под 45 градуса, за да може да се изтича водата. Сутрин и вечер изплакваме семената и сменяме марлята или я изплакваме хубаво. При по-висока температура на стаята те ще станат по-бързо, а при по-ниска температура, покълналите семена ще станат по-бавно. За два-три дни вече са готови. Когато от зрънцето се покаже бяло връхче това са вече покълнали семена. В продължение на два-три дни ние можем да ядем от семената, но при продължителен престой те пускат зелени листенца и се превръщат в поници и тогава трябва да ядем листенцата.

Кое е по-полезно?

И двете са много полезни. Но зависи дали сме ги приготвили правилно. Трябва да внимаваме много да не мухлясват.  Хубаво е да ги редуваме. Поници можем да си приготвим като слагаме в тава вода и марля и върху нея нареждаме семенцата. Водата не се сменя. Те покълват и след това се появяват стъбла и зелени листенца, които изрязваме с ножичка и ги добавяме към салата. Най-полезни са пониците от слънчоглед. Те са изключително вкусни и крехки.

Кое ги прави толкова полезни?

Всички антиоксиданти, минерални соли, микроелементи, аминокиселини. Например витамин С се увеличава до 1500 в различните покълнали семена. Те съдържат и всички фибри, защото при покълналите семена ние изяждаме триците, което е много полезно при запек. От покълналите семена се смята, че шампион по полезни вещества са семената от броколи. Те съдържат в зелевите храни. Те се смятат за супер храна. Покълналите семена от броколи съдържат сулфорафан. Те имат много наситен вкус и за това трябва да се добавят към салата от други зеленчуци или ядки.

Цялата тази информация можете да получите и в клиниката на д-р Людмила Емилова. Връзката с нейните секретари става на телефон 0888/951288.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо е полезна лещата?

Лещата е с високо съдържание на протеини и трябва да я консумираме поне два пъти седмично, съветва д-р Людмила Емилова. Лещата е полезна и в състояние на покълване, защото така се увеличават полезните вещества в нея. Това я прави изключително здравословна. Още за полезността д-р Емилова разказва пред Габриела Гаврилова. Кой от всички видове лещи са..

публикувано на 01.03.21 в 07:00

Почивка за здраве в клиниката на д-р Емилова

Иван Иванов от Плевен вече десет години идва в клиниката на д-р Людмила Емилова. С него разговаря Габриела Гаврилова. Аз съм търсил с години решение на високото кръвно налягане, наднорменото тегло и диабета. Още след първата седмица кръвното налягане и захарта се нормализираха и спрях хапчетата. Трудно ли се прави тази програма? Не,..

публикувано на 22.02.21 в 09:00

В клиниката на д-р Емилова се учиш как да живееш

Семейство Станимирови от Габрово отново е в клиниката на д-р Людмила Емилова във Варна. Радосвета е пациент на доктор Емилова от лятото на 2018-та година. И за тези три години животът й коренно се променя. Със Станимир и Радосвета ни среща Габриела Гаврилова. Какво се промени толкова много? Радостина : Аз открих себе си, разбрах,..

публикувано на 15.02.21 в 10:15

В клиниката на д-р Емилова за по-малко килограми и без йо-йо ефект

Да подобри начина си на живот, да „намали напрежението“ и да си почине от ежедневието са част от причините, които отвеждат в клиниката на д-р Людмила Емилова Красимир Пеловски.  Той е арендатор от гр. Кнежа и вече 28 години се занимава със земеделие, а всеки негов ден е изключително натоварен. Как дойдохте в клиниката? С..

публикувано на 08.02.21 в 08:55

Плодове и зеленчуци - предпочитана храна и през зимата

Клиниката на д-р Людмила Емилова вече посреща своите пациенти отново след няколко месечно прекъсване. С повече зеленчуци и плодове трябва да се храним през зимните месеци, съветва д-р Емилова и разказва, че е важно не толкова кои зеленчуци избираме, а как ги обработваме преди да ги сложим на трапезата си. С д-р Емилова разговаря Габриела Гаврилова...

публикувано на 01.02.21 в 11:14

Как да откажем цигарите с плодолечение?

Цигареният дим уврежда най-силно артериите на сърцето и това е причина дългогодишните пушачи често да преживяват инфаркт. През клиниката на д-р Людмила Емилова са преминали над 50 000 пациенти с различни проблеми през годините. Част от тях успяват да се преборят и с вредния навик тютюнопушене. Д-р Емилова си спомня за срещата си с такива пациенти още от..

публикувано на 18.01.21 в 09:45

Клиниката на д-р Людмила Емилова отново отваря врати на 15 януари

Клиниката на д-р Людмила Емилова отваря врати на 15 януари при спазване на всички мерки във връзка с коронавируса. От миналата година задължително при постъпване на пациент още във фоайето на хотела се измерва температурата и се прави антигенен тест. „Закупили сме от най-добрите тестове, изследваме и за наличие на антитела“, каза за..

публикувано на 11.01.21 в 11:00