Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Идва ли краят на културата "винаги на линия"

Правото на откъсване от работната среда е основно право, което позволява на работниците да се въздържат от участие в свързани с работата задачи извън работното време, включително празници и други видове отпуск, коментира пред Радио Варна адвокат Андрей Александров. Той припомня, че у нас е прието трудовите задължения да се изпълняват в рамките на установеното работно време. В Кодекса на труда обаче има два раздела, които трябва да се подобрят - регламентите за надомната работа и работата от разстояние, приети преди да настъпи епидемичната обстановка. Днес, когато масово се прилага работа в режим "home office ", коригирането им е наложително: 

"В частта за работата от разстояние има една проблемна разпоредба, на която десетки пъти е било обръщано внимание в правната теория. Давани са призиви да се преосмисли това законодателно решение и да се отмени тази разпоредба. Това е алинея на член 107 л от Кодекса на труда, която казва, че работникът или служителят, извършващ работа от разстояние, сам организира своето работно време, така че да е на разположение и да работи във времето, в което работодателят и неговите търговски партньори са в комуникационна връзка. Това е очевидно отстъпление от всички норми и минимални стандарти за спазване на работното време. Ако работодателят има чуждестранни партньори от САЩ, то те ще са в комуникационна връзка през нощта, т.е. очаква се служителят да полага и нощен труд. Ако работи с търговски партньори от цял свят, практически денонощно трябва да е на разположение."

Александров смята, че работниците трябва да имат правото да изключват цифровите си служебни устройства извън работното време, както и да бъдат определени минимални изисквания за работа от дома.  Нужни са и гаранции, че те няма да бъдат подложени на дискриминация, критика, уволнение или други неблагоприятни действия от страна на работодателите си. Според оповестено преди дни европейско изследване използването на цифрови ресурси за служебни цели доведе до културата „винаги на линия“, което има отрицателно въздействие върху равновесието между професионалния и личния живот на служителите. Въпреки че работата от дома изигра важна роля за запазване на работни места по време на кризата с COVID-19, съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води до  случаи на тревожност и  проблеми, свързани с физическото и психичното здраве.

Цялото интервю с Андрей Александров чуйте в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличия за варненски ученици на Олимпиада по лингвистика

Български ученици спечелиха 4 бронзови и 2 сребърни медала от международната олимпиада по лингвистика. Двама от тях са Александър Димитров и Ивайло Димитров от Математическата гимназия във Варна - със сребърен и бронзов медал. Те наблюдаваха онлайн награждаването, което се проведе в Рига, Латвия: "Ние гледахме обясненията на решенията на..

публикувано на 24.07.21 в 18:19
Висшето военноморско училище отбеляза 79 години от разстрела на своя патрон – Никола Йонков Вапцаров.

Морско училище отбеляза 79 години от разстрела на Вапцаров

Висшето военноморско училище отбеляза 79 години от разстрела на своя патрон – Никола Йонков Вапцаров. На церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на поета в Училището присъстваха: командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител на Варна – Марио Смърков, зам.-кметът на Община Варна – Пейчо Пейчев, генерали,..

публикувано на 23.07.21 в 14:18
Част от екипа на

Фондация от Добрич с пореден спечелен проект в подкрепа на жени с интелектуални затруднения

Фондация „Свети Николай Чудотворец“ от Добрич е една от 12-те организации в страната, които са класиране за финансиране в конкурса „Феминизъм в действие“ на Българския фонд на жените. Проектът на добричката неправителствена организация е класиран на първо място, неговото име е „И ние можем повече“ и е насочен към осигуряването на работа на жени с..

публикувано на 23.07.21 в 11:27

Отбелязваме 79 години от разстрела на Никола Вапцаров

Днес се навършват 79 години от смъртта на Никола Вапцаров. На 21 юли преди 79 години, в разгара на Втората световна война, състав на Софийски военен съд осъжда на смърт шестима души за подривна дейност. Един от разстреляните е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал само една книга със стихове - „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още..

публикувано на 23.07.21 в 09:42

Във Варна дариха пет комплекта сензорни устройства за деца с диабет

Пет комплекта  сензорни устройства за отчитане на кръвната захар, бяха дарени в рамките на кампанията на асоциация "Докосни дъгата"  на деца, дошли с родителите си в Първа детска клиника на университетската болница "Св.Марина" във Варна. С тяхна помощ се извършва мониторинг на състоянието на деца с диабет на възраст от 1,5 до три години за период..

публикувано на 22.07.21 в 13:52
Варненската обсерватория

Наследникът на Тео подготвя във Варна бъдещи физици и астрономи за международна олимпиада

Никола Каравасилев мечтае след време да има закон в астрономията или физиката, който да носи неговото име. Едва на 30 години той е създал училище „Наука за деца”, където преподава физика и астрономия на ученици от първи до пети клас и на шест годишни, води школи за подготовка за състезания по физика и астрономия. Наричат го наследник на Теодосий..

обновено на 22.07.21 в 11:06

Мостът на Дрина ни въвлича във вековни истории

Колко е дала културата на туризма и колко туризмът ни прави по-културни е трудно да бъде пресметнато. В предаването "Хоризонти" изграждаме мостове между дестинации, общества и положителни емоции. Точно такъв мост, колкото реален, толкова и социален е главният герой на това радиопътшествие. Гостуваме на Балканите. Пътуваме към моста на Дрина във..

обновено на 22.07.21 в 09:59