Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерските пазари в Добричко с първи издания за новата година

Снимка: Ани Петрова

Фермерските пазари в Добричкия регион откриват първите си издания за новата година със сезонни продукти.

Традиционното изложение в етнографския комплекс "Старият Добрич" днес събира двайсетина земеделски производители от Североизтока, съобщават организаторите на пазара. Фермери от близкото село Плачидол са набрали от градините спанак, лук, прясна целина и копър, зелена салата. Доматената къща от варненското село Кичево също идва с пресен лук и чесън, разсад за салати, ябълки. Козе, овче, краве сирене, кашкавал, сметана, извара, прясно и кисело мляко достигат до фермерския пазар от добричкото село Стожер.
Посетителите в етнографския комплекс могат да опитат и занаятчийски шоколадови бонбони и шоколад - не само бял и черен, но и розов. Сладка и сиропи от горски плодове, пъдпъдъчи яйца, шафран, мед и пчелни продукти, лавандулов цвят и ароматно масло са част от разнообразието, което демонстрират производителите с надеждата новата година да е благодатна.

Фермерският пазар ще има първо издание и в Балчик на 15 януари. Изложенията се провеждат при осигурено еднопосочно движение на посетителите, със спазване на дистанция, дезинфекция и носене на маски, посочват организаторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградата в категория „Глас на общините“ на НСОРБ получи Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/  отбеляза Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. Наградата "Глас на общините" бе връчена на директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева за своевременното отразяване на всичко важно, случващо се в общините от региона. Номинацията е за..

публикувано на 12.10.24 в 14:12
Испания

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на главната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, министърът на отбраната Маргарита..

публикувано на 12.10.24 в 14:01

С шествие в подкрепа на донорството бе закрит мотосезонът

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с 36 мотоклуба и фондация „Искам бебе“, организираха мотошествие и концерт на площад „Народно събрание“ в подкрепа на донорството и трансплантациите. Под мотото „Да на живота!“ мотористите минаха от сградата на НИМ, през бул. "България", "Орлов мост" и приключи пред Народното събрание...

публикувано на 12.10.24 в 13:12

Създават филиал на Медицинския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Добрич

Подробностите от Мая Райнова:   Идеята за създаване на филиал на Медицинския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Добрич е получила одобрението на Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването. Във филиала се предвижда обучението на медицински сестри. Министрите на здравеопазването и образованието д-р Галя..

публикувано на 12.10.24 в 13:30

140 години от създаването на варненския Осми пехотен приморски полк

Кметът на Варна Благомир Коцев присъства на тържественото отбелязване на 140 години от създаването на знаменития варненски Осми пехотен приморски полк. Годишнината беше почетена с церемония по полагане на венци и цветя и военен ритуал пред портал-паметника на Осми пехотен приморски полк. Свещеници от Варненската и Великопреславска света..

публикувано на 12.10.24 в 12:41

Наградиха участници в конкурса „Аз за моята община –зелени идеи-чисти общини“

Шестима участници в Националния младежки конкурс на НСОРБ „Аз за моята община –зелени идеи-чисти общини“, посветен на празника на българските общини-12 октомври, бяха наградени в сградата на Радио Варна от Силвия Георгиева-изпълнителен директор на НСОРБ. Това се случи в присъствието на кметовете на Варна-Благомир Коцев, на Аксаково-Атанас..

публикувано на 12.10.24 в 12:30

ХХХII Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили

Днес и утре в Националния Музей „Земята и хората“ се провежда ХХХII-то Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили, съобщиха от Музея. Участие са заявили 70 изложители. Това са фирми и колекционери на минерали и фосили, творци със свои авторски изделия с минерали, природни картини,..

публикувано на 12.10.24 в 10:00