Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В клиниката на д-р Емилова се учиш как да живееш

Семейство Станимирови от Габрово отново е в клиниката на д-р Людмила Емилова във Варна. Радосвета е пациент на доктор Емилова от лятото на 2018-та година. И за тези три години животът й коренно се променя. Със Станимир и Радосвета ни среща Габриела Гаврилова.

Какво се промени толкова много?

Радостина: Аз открих себе си, разбрах, че мога да живея добре, леко, спокойно, без комплекси, без мисълта, с която растат много тийнейджъри днес, че са родени да бъдат дебели.

Колко килограма свалихте?

Аз свалих над 26 килограма.

семейство СтанимировиДве раници. Сравнявам ги с тях, защото вие сте активни туристи в планината.

Да, активни туристи сме. Това е нeщо, което правим почти всеки уикенд. Гледаме да бъдем в планината и да правим преходи.

И да го документирате, нещо което прави вашата половинка във вашия семеен дует - Станимир.

Станимир: Една година се занимавам с фотография и взе да ми се получава. Аз свалих близо 14 килограма и се чувствам супер лек, катеря баирите без проблем и се радвам на здраве.

Здравето как е?

Здравето е супер. Имах диабет тип 2, но вече го няма. Лекарствата останаха в миналото.

Значи сега има повече място за фотографските принадлежности

Преди носех торба с лекарства, сега нося торба с фотоапарат.

Вие много често публикувате изкушаващи ястия в социалната мрежа

Ние се храним на 90 процента с растителна храна. Това ни помага.

Много често се оправдаваме, че нямаме време да я приготвим. Така ли е?

Вниманието към храната изисква и време за нейното планиране и приготвяне. Храната, която се продава навън ни носи огромни загуби и вреди. Наистина човек трябва да обръща внимание на това и да отделя време.

Коя е вашата любима рецепта?

За мен най-хубавата храна са кюфтетата, но нашите кюфтета са веган и са изключително вкусни. Те се приготвят от боб и гъби и тази съставка е протеинова и напълно замества каймата, а иначе подправките са като за обикновените кюфтета от месо. Правим и така популярните бургери по американския начин, но веган. Цветни, красиви от гъби, сълнчогледово семе, което имитира мазнинките в каймата, ленено семе, което служи за спояване като яйце и всичко останало е лук, магданоз.

Откъде научихте всичко това?

Всичко научихме от Веселин Станков от клиниката на д-р Емилова. Той е човекът, който ни показа пътя на храната и сме му много благодарни.

Той е изключителен човек. Тук основното е, че те учат на начин на живот като се прибереш у дома. Защото човек не може да стои в клиниката постоянно. Тук човек се научава как да живее хубаво без да е в клиниката.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Плодолечението - път към здравето и надеждата

Инсулинова резистентност и метаболитен синдром са часто от проблемите, които отвеждат Ваня Велиславова в клиниката на д-р Людмила Емилова. След месец плодолечение пациентката вече има надежда, защото показателите й се подобряват. „Много съм доволна от програмата, защото тя ме накара да повярвам, че всичко е възможно и мога да се оправя само за..

публикувано на 19.04.21 в 06:00

Щом има желание, човек може да постигне всичко

Радка Падалска е на 70 години и за своя юбилей получава като подарък от своите деца престой в клиниката на д-р Людмила Емилова. Първото й посещение обаче е през през 2005-та година. "Тук ме доведе малкият ми син и тогава се получи любов от пръв поглед" разказва Радка Падалска и си спомня за вниманието, отношението и грижата, които е получила в клиниката...

публикувано на 12.04.21 в 06:00

Ефектът от плодолечението при децата

Четиригодишната Мария е сред пациентите на д-р Людмила Емилова. В продължение на пет дни малкото момиченце преминава кратък курс на плодолечение с банани и чай. След това преминава и режим на захранване. Така детето успява да преодолее запека. Първа пътя към клиниката открива нейната майка Петя Зафирова. „Д-р Емилова не само лекува хората, но..

публикувано на 05.04.21 в 06:00

С плодолечение промяната е уникална

Стефан Кънчев е на 38 години от Ловеч. Идва в клиниката на д-р Людмила Емилова за първи път, но вече изпитва ползите от плодолечението. Успява да привлече към идеята и своята съпруга и така семейството му започва здравословен начин на живот. Със Стефан Кънчев разговаря Габриела Гаврилова. "Дойдох тук преди 30 дни за първи път и вече започвам да се..

публикувано на 29.03.21 в 06:00

С 13 килограма по-малко след двадесетдневно плодолечение

От 25 години д-р Цветко Хантов е диабетик с последвали невропатични усложнения и високо кръвно налягане. Към това с годините се прибавя и наднорменото тегло, което още повече усложнява динамичното му ежедневие на лекар в Спешна помощ. И така сам стига до извода, че пътят към лечението преминава през природосъобразния начин на живот. Началото поставя в..

публикувано на 22.03.21 в 05:25

Орехите - вкусни и полезни

Господ неслучайно е създал ореха с тази форма, за да ни напомня, че е много полезно да ядем орехи. Те са полезни за мозъка най-вече заради съдържанието омега-3 мастни киселини, разказва д-р Людмила Емилова. Тя обръща специално внимание на т.нар. докозахексаенова киселина, която се образува в храносмилателната ни система, след като ядем храни богати на..

публикувано на 15.03.21 в 05:25

Връщане към здравето с плод и чай

Владина Цекова е на 57 години и се възстановява след прекаран Ковид. В клиниката на д-р Людмила Емилова идва не за първи път. Познава принципите на плодолечението и здравословното хранене и се опитва да живее природосъобразно. Успява да избегне и операция с помощта на програмата на плод и чай. Сега се връща отново в клиниката, за да реши нов проблем -..

публикувано на 08.03.21 в 10:50