Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба подводна фотография откриват в „Таляна” – творческия квартал на Варна

Впечатляващи кадри на най-големите животни на планетата – китовете, се очаква да се уловят в мрежите на „Таляна” – творческия квартал на Варна. Изложбата е озаглавена „Lazy Island“ и ще бъде открита днес, на 20 февруари – Световния ден на китовете, в 10.30 ч., във временно пространство за изкуство, съобщават организаторите. То се намира на ул. Мусала № 3 – остъкления павилион към ресторанта на хотела.

Павилионът не функционира като ресторант от няколко месеца заради противоепидемичните мерки. И тъй като изглеждаше необичайно пуст, Сдружение „Таляна”, което работи за развитието на едноименния творчески квартал, го превърна в импровизирана изложбена зала. Първата изложба там се откри на 21 януари таза година. С нея бе отбелязана годишнина от рождението на арх. Дабков, който е проектирал гранд хотел „Лондон”, както и множество други емблематични сгради в Стара Варна.

Фотографиите, които ще видите в изложбата, са дело на Мартин Христов. Те ще ни пренесат в Tихия океан и по-точно във водите на далечната островна държава Тонга. Кралство Тонга и Френска Полинезия са единствените места в света, в които е възможно подводно наблюдение на китове в периода, когато отглеждат малките си.

Гмуркането с китове във водите край о.Тонга е позволено само през август и се осъществява при много строги правила, разказва авторът. Подводните снимки там изискват от фотографа проучване на поведението и навиците на най-големите бозайници и гръбначни животни на планетата. Не по-малко важни са и късметът, и бързината на реакциите на фотографа, допълва Мартин. Първото предизвикателство е да се открият майката и малкото ѝ в рамките на немалка акватория, като търсенето се осъществява с лодка при спазване на строги изисквания. Майката кит излиза на повърхността, за да диша, приблизително на всеки 20 мин. Точно тогава са кратките моменти, в които може да бъде локализирана по типичното за китовете „фонтанче”. Нерядко обаче се случва фотографите изобщо да не успеят да се срещнат с корпулентните си „моделки”, въпреки прекараните дълги часове и дори дни наред с лодки в океана, водени от местни хора.

Шансът през лятото на 2018 г. обаче очевидно е бил на страната на Мартин Христов. Тогава той успява да запечата в своите кадри родителските грижи през първия месец след раждането на „бебето” на гърбатия кит. Фоторазказът ни показва колко нежна може да бъде една 40-тонна майка към малката си 3-тонна дъщеря, как изглежда прегръдка с 4-метрова перка и други интересни факти от живота на гърбатите китове. С безпогрешен усет за композиция и цвят, интересни гледни точки и умение да се улови моментът, авторът ни кани да се потопим в света на тези, на пръв поглед, тежки и тромави създания, за да сподели с нас както техните, така и своите преживявания във водите на Тихия океан.

Мартин Христов е роден и живее във Варна и се занимава с подводна фотография от 2007 г. Вдъхновението за това занимание идва от магията на кадрите - дело друг варненски подводен фотограф – международно известния професионален водолаз и изследовател, носител на множество награди Любомир Клисуров.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме Св. Четиридесет мъченици

Денят на Свети четиридесет мъченици, който Българската православна църква почита днес, в нашия календар е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над епирския владетел Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година при село Клокотница. Победителят от битката цар Иван Асен Втори бил тържествено посрещнат от търновските граждани..

публикувано на 09.03.21 в 09:14

Изложба акварел по случай 8 март беше открита във Варна

Изложба акварел по случай Международният ден на жената беше открита днес във варненския творчески квартал на Сдружение „Таляна”. Картините са на варненската художничка Стела Кенфийлд. Тя напуска България в годините на късния социализъм и развива дарбата си в САЩ. Там живее близо 40 години, преди да се завърне в родината. Творбите са..

публикувано на 08.03.21 в 18:12

Осмомартенска „феминистка“ изложба в гората с обратен ефект

Осмомартенска „феминистка“ изложба в гората с обратен ефект се откри в т.нар. Галерия “Бункер/Вunker“, която ползва алтернативното пространство на един изоставен бункер в гората над телевизионната кула във Варна. Организатор на събитието е художникът Нено Белчев , който събира 13 автори от страната и чужбина, които имат отношение към темата...

публикувано на 08.03.21 в 16:57

Отлагат "Отело" във Варна и в София

Поради заболяване на актьор представленията на "Отело" от Шекспир, реж. Пламен Марков, предвидени за 13 март във Варна и за 15 март в НТ "Иван Вазов" в София, се отлагат. Във Варна на 13 март, 19.00, Основна сцена, поради големия интерес към юбилейния спектакъл "100!", посветен на 100-годишнината на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", вместо..

публикувано на 07.03.21 в 14:49

Съвършенства под вода в Градската художествена галерия

Международен салон по подводна фотография се откри в Градската художествена галерия във Варна. В следващите десет дни жителите и гостите на Варна могат да й се насладят сетивно. В салона вземат участие изявени подводни фотографи от цял свят. Изпратени са 475 творби на 73 фотографи от 27 държави. Международно жури от петима от..

обновено на 07.03.21 в 13:52

Италианската рок банда Монескин спечели голямата награда на фестивала в Сан Ремо

Италианската рок банда Монескин спечели 71-ото издание на фестивала в Сан Ремо с парчето "Тихи и добри", съобщиха РАИ и АНСА. Името на групата идва от датската дума за пълнолуние. Бандата, пееща в стил алтернативен рок, буквално възпламени сцената на феста снощи. Победата на Монескин дойде изненадващо, защото песента им не беше начело в..

публикувано на 07.03.21 в 11:19

Връчват Гоя - престижните филмови награди в Испания

Тази вечер се провежда церемонията по връчването на наградите Гоя-престижните филмови награди в Испания. Наградите ще бъдат присъдени за 35-и път и за първи път от създаването си през 1987 година ще се провеждат без публика, а номинираните ще се свържат онлайн от домовете си. Заради пандемията бе решено церемонията да се проведе без присъствието на..

публикувано на 06.03.21 в 18:57