Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гъдуларката Виолета Петкова с пазарджишки мелодии в най-новите си записи

| обновено на 22.02.21 в 18:55
Виолета Петкова
Снимка: Илияна Петкова

Не са много вече фолклорните инструменталисти от съвременната сцена, които с отдаденост и много труд популяризират позабравени локални музикални диалекти. За разлика от песенната традиция в района на Пазарджик, която се радва все още на достойни продължители сред певците, инструменталният пазарджишки стил като че ли не е чак толкова прималив за активно свирещите и записващи музиканти. И тук говоря конкретно за акуратно подхождане към спецификата на стила, истинността към първообраза, към традицията. И макар с времето, с глобализацията да се късат нишките на паметта, все още има надежда да срещнем отговорни към родовата си памет изпълнители. Виолета Петкова е от тях.

Виолета Петкова и Петър МилановРодената в гр. Пазарджик гъдуларка, макар и по никакъв начин да не шуми около себе си като музикант, има основателното право да се гордее с постиженията си. Чували сме чаровната тъмнокоса изпълнителка - със запомнящо се присъствие на сцената, красиво свирене - вглъбено и с лека усмика, да изпълнява много от соловите партии, поверени ѝ в оркестъра на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, на който е посветила вече 25 години от живота си.

В предаването „Съботна трапеза“, излъчено на 20 февруари, с Виолета Петкова говорихме за гъдуларските традиции в родния ѝ край - Пазарджик, за инструменталния стил в този район и за най-новите ѝ две пиеси, записани с тамбуриста Петър Миланов. „Криво-Коевско хоро“ и „Бавна и Право-Коевско хоро“ са по музика на Виолета, но са вдъхновени от стила на популярния кларинетист от този край Георги Коев (1910-1983).

„Достигнах до този етап, в който реших, че хора́та ще бъдат изцяло автентични. От край до край в стил Георги Коев. И това става със слушане на повече музика, най-вече негова. И в един момент започва само да идва. По-дълго във времето го правих, отлежаваше, продължавах и накрая се получи. Всяко негово изпълнение е докосващо, изключително характерно и въздействащо. Слушала съм дълго неговите записи. И започвайки да свиря едно негово хоро, продължавам сама да го развивам нататък. И така се зараждат някакви теми, след това ги доразвивам. Не са едно към едно като неговите, но са вдъхновени от него“ – разказа за работата по своите нови записи Виолета Петкова. А що се отнася до избора ѝ за дуетен партньор, тамбуристът Петър Миланов, тя допълни: Той винаги е отворен за всякакви проекти и ме подкрепи, за което му благодаря много. Той свири на тамбура и бас в записите. Въпреки че искахме да е съвсем автентично, няма как той да не сложи това, което носи като модерно виждане за нещата. Но то е съвсем леко, според нас се получи много красиво.

Цялото интервю и новите записи чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." във Варна днес

Премиера на танцовия спектакъл "RE..." на Варна Денс Театър е насрочена за днес. Спектакълът заговаря тематиката на нашето забързано, суетно ежедневие, като в същото време призовава да погледнем по-дълбоко в себе си, за да открием там нещата, които в действителност имат значение. Спектакълът е изграден от три танцови миниатюри с трима хореографи, пред..

публикувано на 28.02.21 в 08:15

Безпрецедентна церемония на „Златен глобус“ ни очаква утре

"Златен глобус" стартират сезона на холивудските награди в неделя (28 февруари) в пандемичната ера, след година, която преобърна наопаки развлекателната индустрия и накара всички известни личности да комуникират с уебкамери от диваните си у дома, вместо да дефилират по червения килим . Шоуто обаче..

публикувано на 27.02.21 в 16:45

Пандемията принуди Берлинале да премине към интернет

Берлинале, един от най-отворените за ентусиазирани зрители кинофестивали, ще започне в понеделник в необичаен формат - ще бъде стриймван за подбрана публика от журналисти и кинодейци, без прожекции в киносалони, съобщи Ройтерс. Организаторите на кинофестивала в Берлин винаги са се гордели, че за разлика от главните им конкуренти в Кан и Венеция, те..

публикувано на 27.02.21 в 07:56

Варненският театър за един век: Стоян Бъчваров

Бюст на патрона на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде поставен на 12 март в деня, в който се навършват 100 години от първото представление на негова сцена. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във..

публикувано на 26.02.21 в 17:06

18 международен фестивал за късометражно кино "In The Palace"

Жури, съставено от филмови експерти от 12 държави, ще има задачата да избере най-добрите филми от 18-то издание на международния фестивал за късометражно кино "In The Palace". В официалната селекция са включени 120 заглавия от 41 държави. 18-тото издание на "In The Palace" ще бъде онлайн. Филмите тази година ще могат да бъдат гледани в специално..

публикувано на 26.02.21 в 15:02

Изложбата "Командирите на българското опълчение" гостува в Балчик по повод 3 март

По по­вод На­цио­нал­ния праз­ник за трети път в Балчик гостува На­цио­на­лен парк-му­зей „Шип­ка-Буз­луд­жа“. Този път с ек­спо­зи­ция­та„Ко­ман­ди­ри­те на бъл­гар­ско­то опъл­че­ние“. Из­лож­ба­та е от­во­ре­на за по­се­ще­ния в из­лож­бе­на­та за­ла на Ис­то­ри­чес­кия му­зей и мо­же да бъ­де раз­гле­да­на до началото на април. Ек­спо­зи­ция­та..

публикувано на 26.02.21 в 14:29

Gogin подготвя мини албум с песни, обединени от времето

Вече пет години певецът Gogin е на музикалната сцена. От тогава заедно с други музиканти изнасят акустични лайв концерти.   Впоследствие записва и авторски песни, които определя като „истории, облечени в музика”. В предаването „Джем сешън“ , излъчено на 24 февруари, с Gogin говорихме за музиката, която създава, местата, на..

публикувано на 26.02.21 в 13:39