Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да откажем цигарите с плодолечение?

Цигареният дим уврежда най-силно артериите на сърцето и това е причина дългогодишните пушачи често да преживяват инфаркт. През клиниката на д-р Людмила Емилова са преминали над 50 000 пациенти с различни проблеми през годините. Част от тях успяват да се преборят и с вредния навик тютюнопушене. Д-р Емилова си спомня за срещата си с такива пациенти още от времето като асистент в кардиологичната клиника на университетската болница Св. Марина във Варна.

"Видях млада жена, която беше започнала да пуши като дете и на 26 години беше вече пушач с много дълъг стаж и направи инфаркт. Мъжете са по предразположени към болести, породени от никотина и за това болестта на Бюргер, при която се стига до ампутация на крайниците, е предимство на пушачите. Жените са предпазени от половите хормони докато имат менструация. Когато жените са подложени много дълго време сме подложени на въздействието на голямо количество цигари на ден, то тогава тази разлика се заличава, допълва още д-р Емилова.

Как се отразява пушенето на организма?

Появи се публикация в Ню Йорк, която твърди, че пушенето променя белите дробове по начин, който улеснява коронавирусът да се свързва с белодробните клетки. Тъй като вещества в цигарения дим стимулира белия дроб да произведе повече от един ключов ензим, който улеснява проникването на вируса в долните отдели на дихателните пътища. Там най-често се намират пневмониите, които откриваме при болни от коронавирус.

Т.е ние отваряме врати сами на коронавируса ако държим в ръката си цигара

Да, за това най-често в тежко състояние в реанимация постъпват хора, които пушат по много цигари на ден. Много по-малък е рискът при тези, които са отказали цигарите и тези, които не пушат.

Плодолечението може ли да помогне на някой да се раздели с вредния навик?

Сред повече от 50 000 пациенти преминали през клиниката има много такива, на които сме помогнали да откажат цигарите. Комбинацията е между лечебно гладуване в продължение на повече от 20 дни и прочитане на книгата „Не пуша вече”. Нейният автор Алън Кар е пушел в продължение на много години и накрая е разбрал, че трябва да промени психиката си, защото никотинът е вещество, към което се развива силна зависимост. В крайна сметка успява и написва книга, с която разказва своята история и чрез нея се опитва да помогне на хората да се откажат от вредния навик.

Клиниката на д-р Емилова се намира в хотел "Аква Азур" в к.к Свети Константин и Елена.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плодолечението - път към здравето и надеждата

Инсулинова резистентност и метаболитен синдром са часто от проблемите, които отвеждат Ваня Велиславова в клиниката на д-р Людмила Емилова. След месец плодолечение пациентката вече има надежда, защото показателите й се подобряват. „Много съм доволна от програмата, защото тя ме накара да повярвам, че всичко е възможно и мога да се оправя само за..

публикувано на 19.04.21 в 06:00

Щом има желание, човек може да постигне всичко

Радка Падалска е на 70 години и за своя юбилей получава като подарък от своите деца престой в клиниката на д-р Людмила Емилова. Първото й посещение обаче е през през 2005-та година. "Тук ме доведе малкият ми син и тогава се получи любов от пръв поглед" разказва Радка Падалска и си спомня за вниманието, отношението и грижата, които е получила в клиниката...

публикувано на 12.04.21 в 06:00

Ефектът от плодолечението при децата

Четиригодишната Мария е сред пациентите на д-р Людмила Емилова. В продължение на пет дни малкото момиченце преминава кратък курс на плодолечение с банани и чай. След това преминава и режим на захранване. Така детето успява да преодолее запека. Първа пътя към клиниката открива нейната майка Петя Зафирова. „Д-р Емилова не само лекува хората, но..

публикувано на 05.04.21 в 06:00

С плодолечение промяната е уникална

Стефан Кънчев е на 38 години от Ловеч. Идва в клиниката на д-р Людмила Емилова за първи път, но вече изпитва ползите от плодолечението. Успява да привлече към идеята и своята съпруга и така семейството му започва здравословен начин на живот. Със Стефан Кънчев разговаря Габриела Гаврилова. "Дойдох тук преди 30 дни за първи път и вече започвам да се..

публикувано на 29.03.21 в 06:00

С 13 килограма по-малко след двадесетдневно плодолечение

От 25 години д-р Цветко Хантов е диабетик с последвали невропатични усложнения и високо кръвно налягане. Към това с годините се прибавя и наднорменото тегло, което още повече усложнява динамичното му ежедневие на лекар в Спешна помощ. И така сам стига до извода, че пътят към лечението преминава през природосъобразния начин на живот. Началото поставя в..

публикувано на 22.03.21 в 05:25

Орехите - вкусни и полезни

Господ неслучайно е създал ореха с тази форма, за да ни напомня, че е много полезно да ядем орехи. Те са полезни за мозъка най-вече заради съдържанието омега-3 мастни киселини, разказва д-р Людмила Емилова. Тя обръща специално внимание на т.нар. докозахексаенова киселина, която се образува в храносмилателната ни система, след като ядем храни богати на..

публикувано на 15.03.21 в 05:25

Връщане към здравето с плод и чай

Владина Цекова е на 57 години и се възстановява след прекаран Ковид. В клиниката на д-р Людмила Емилова идва не за първи път. Познава принципите на плодолечението и здравословното хранене и се опитва да живее природосъобразно. Успява да избегне и операция с помощта на програмата на плод и чай. Сега се връща отново в клиниката, за да реши нов проблем -..

публикувано на 08.03.21 в 10:50