Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2020 година с по-малко пари за археология, но с повече разкопки във Варна

"Получи се така, че през миналата година бяха финансирани по-малко обекти и концентрирахме усилията си в Архитектурния и археологически резерват на територията на Античния Одесос", разказва Мария Манолова, завеждащ отдел "Археология" към Регионалния исторически музей във Варна. По думите й строителството там е продължило независимо от пандемията, а това е създало повече работа на археолозите. Те не са спирали работата си на открито, а дори се е наложило някои да проучват два обекта едновременно. "В центъра на резервата е винаги интересно да се работи", обобщава Манолова в разговор със Светлана Вълкова.

Ползотворна ли беше работата рез миналата година?

Имаме няколко много интересни обекта, работата по които продължи от предходната година. Най-интересният обект е късноантичната баня на ул. "Софронии Врачански", която се проучва от доц.Валери Йотов и Александър Минчев. Предстои да се работи по нейнотго експониране и мисля, че може да се превърне в една от атракциите на града. Друг такъв обект, ръководен от екипа на доц.Валери Йотов, е градинката до жп гарата по ул. "Цар Симеон Първи". И отново тук имаме доброто стечение на обстоятелствата, че попада в общинска територия, паркова среда. Той има много добри възможности да се превърне в един археологически парк. Надявам се, че добрите намерения на общината ще се случат и ще бъдат подплатени с едно подходящо проектиране.

Какво открихте там?

Там се откри стената на древния Одесос и съпътстващи сгради. В момента предстои да бъде разкрита една Раннохристиянска базилика, която е била частично документирана и запечатана още през 70-80-те години на миналия век. Сега обаче идеята е да бъде експонирана и да се превърне в атрактивно място на пешеходна зона.

Какви други обекти в рамките на града разработвахте?

Останалите обекти бяха в частни имоти. Ние имаме добро сърудничество с инвеститорите в този район и аз им благодаря за търпението и добрата воля да разберат нашите потребности и да помогнат с каквото могат. Имаше един много интересен обект по ул. "Сан Стефано" №25, където бе открита римска улица и част от ранновизантийска базилика. Много данни получихме за обитаването на този район. И в приземието на новия строеж ще бъде експонирано откритото.

Извън Варна къде разкопавахте?

Това е халколитното селище в Суворово, което традицинно се проучва от Владимир Славчев. Една много интересна селищна могила в село Комунари в община Дългопол, която бе атакувана от иманяри преди няколко години. Могилата е много впечатляваща и като материали, и като стратиграфия, и като терен. Друго обект е село Шкорпиловци, където работи археологът Христо Кузов. В Бяла продължиха разкопките, в околностите на Варна, при Петрич Кале, в община Аврен и в резиденция Евксиноград. Там успяхме да си изясним датировката на една от църквите при крепостта Кастрици.

Има ли особено впечатляващи находки?

При късноантичната и средновековна крепост Кастрици има един много интересен гроб със запазена тъкан, в която се виждат шарките. Това се случва изключително рядко в археологията. Ще направим опит да го експонираме, но извън контекста на некропола то сякаш губи силата си.

Другото интересно откритие през изминалата година е една прекрасна мраморна маса, която е единствена по рода си в България с размери метър на метър и двадесет. Най-верятно е внос през 3-4 век. Тя в момента се реставрира и хората ще могат да я видят. Намерихме я в една от кулите на Петрич кале. Така се потвърдиха нашите предположения, че кулата е била и нещо като резиденция на управител на крепостта или висикопоставен военен. Фрагменти от такива маси са открити в Турция и Гърция. Откриването на цялата маса е изключителна рядкост.

Предстои да опишете всичко, което сте открили вероятно?

Тази вълнуваща част от работата от типа Индиана Джоунс продължава месец, но след това имаме поне два месеца обработка на материалите. В това време ние си изясняваме картината. Особено това важи за обектите, които се проучавт в дългосрочен план. Ние се подготвяме за новия сезон в музея и се надяваме да бъде по-ползотворен от предишния.

През 2021 година имаме един много важен юбилей за нас - 120 години от създаването на Варненското археологическо дружество. По този повод ще организираме изложба, защото тази годишнина си заслужава почитта и уважението. Планираме още две временни изложби, едната от които ще бъде организирана от фондация "Балканско наследство". Те подкрепят различни обекти в страната, един от които е Джанавара. Общата им изложба през тази година ще бъде именно с акцент върху откритията в местността Джанавара. Това е свързано и с 120-тата годишнина на дружеството. Джанавара всъщност е един от първите обекти, с които се ангажира не само дружеството, но и общината във Варна.

А и гробът на Хермин Шкорпил е там...

Той е бил изключително обвързан с разкопките при местността Джанавара и за това е пожелал неговият гроб да бъде там.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15