Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

2020 година с по-малко пари за археология, но с повече разкопки във Варна

"Получи се така, че през миналата година бяха финансирани по-малко обекти и концентрирахме усилията си в Архитектурния и археологически резерват на територията на Античния Одесос", разказва Мария Манолова, завеждащ отдел "Археология" към Регионалния исторически музей във Варна. По думите й строителството там е продължило независимо от пандемията, а това е създало повече работа на археолозите. Те не са спирали работата си на открито, а дори се е наложило някои да проучват два обекта едновременно. "В центъра на резервата е винаги интересно да се работи", обобщава Манолова в разговор със Светлана Вълкова.

Ползотворна ли беше работата рез миналата година?

Имаме няколко много интересни обекта, работата по които продължи от предходната година. Най-интересният обект е късноантичната баня на ул. "Софронии Врачански", която се проучва от доц.Валери Йотов и Александър Минчев. Предстои да се работи по нейнотго експониране и мисля, че може да се превърне в една от атракциите на града. Друг такъв обект, ръководен от екипа на доц.Валери Йотов, е градинката до жп гарата по ул. "Цар Симеон Първи". И отново тук имаме доброто стечение на обстоятелствата, че попада в общинска територия, паркова среда. Той има много добри възможности да се превърне в един археологически парк. Надявам се, че добрите намерения на общината ще се случат и ще бъдат подплатени с едно подходящо проектиране.

Какво открихте там?

Там се откри стената на древния Одесос и съпътстващи сгради. В момента предстои да бъде разкрита една Раннохристиянска базилика, която е била частично документирана и запечатана още през 70-80-те години на миналия век. Сега обаче идеята е да бъде експонирана и да се превърне в атрактивно място на пешеходна зона.

Какви други обекти в рамките на града разработвахте?

Останалите обекти бяха в частни имоти. Ние имаме добро сърудничество с инвеститорите в този район и аз им благодаря за търпението и добрата воля да разберат нашите потребности и да помогнат с каквото могат. Имаше един много интересен обект по ул. "Сан Стефано" №25, където бе открита римска улица и част от ранновизантийска базилика. Много данни получихме за обитаването на този район. И в приземието на новия строеж ще бъде експонирано откритото.

Извън Варна къде разкопавахте?

Това е халколитното селище в Суворово, което традицинно се проучва от Владимир Славчев. Една много интересна селищна могила в село Комунари в община Дългопол, която бе атакувана от иманяри преди няколко години. Могилата е много впечатляваща и като материали, и като стратиграфия, и като терен. Друго обект е село Шкорпиловци, където работи археологът Христо Кузов. В Бяла продължиха разкопките, в околностите на Варна, при Петрич Кале, в община Аврен и в резиденция Евксиноград. Там успяхме да си изясним датировката на една от църквите при крепостта Кастрици.

Има ли особено впечатляващи находки?

При късноантичната и средновековна крепост Кастрици има един много интересен гроб със запазена тъкан, в която се виждат шарките. Това се случва изключително рядко в археологията. Ще направим опит да го експонираме, но извън контекста на некропола то сякаш губи силата си.

Другото интересно откритие през изминалата година е една прекрасна мраморна маса, която е единствена по рода си в България с размери метър на метър и двадесет. Най-верятно е внос през 3-4 век. Тя в момента се реставрира и хората ще могат да я видят. Намерихме я в една от кулите на Петрич кале. Така се потвърдиха нашите предположения, че кулата е била и нещо като резиденция на управител на крепостта или висикопоставен военен. Фрагменти от такива маси са открити в Турция и Гърция. Откриването на цялата маса е изключителна рядкост.

Предстои да опишете всичко, което сте открили вероятно?

Тази вълнуваща част от работата от типа Индиана Джоунс продължава месец, но след това имаме поне два месеца обработка на материалите. В това време ние си изясняваме картината. Особено това важи за обектите, които се проучавт в дългосрочен план. Ние се подготвяме за новия сезон в музея и се надяваме да бъде по-ползотворен от предишния.

През 2021 година имаме един много важен юбилей за нас - 120 години от създаването на Варненското археологическо дружество. По този повод ще организираме изложба, защото тази годишнина си заслужава почитта и уважението. Планираме още две временни изложби, едната от които ще бъде организирана от фондация "Балканско наследство". Те подкрепят различни обекти в страната, един от които е Джанавара. Общата им изложба през тази година ще бъде именно с акцент върху откритията в местността Джанавара. Това е свързано и с 120-тата годишнина на дружеството. Джанавара всъщност е един от първите обекти, с които се ангажира не само дружеството, но и общината във Варна.

А и гробът на Хермин Шкорпил е там...

Той е бил изключително обвързан с разкопките при местността Джанавара и за това е пожелал неговият гроб да бъде там.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Юсуф

Владимир Карамазов от голямата сцена до човешки истории в снимки

Трудно се намират точните думи за феноменалния талант, който притежава. Инициалите В.К. всъщност са свидетелство за високо качество, и то във всичко, с което амбициозно се захване без компромис и до край в търсене на професионализма. Високо е на сцената, високо е и в планината, където се приземява до обикновените хора като равен на тях. В Родопите..

обновено на 06.03.21 в 14:14

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време...

публикувано на 04.03.21 в 15:22

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30