Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25 достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс.

Арх. Калина Калчева е възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна. Участвала е в множество национални и международни конференции по астрономия и астрофизика, специализирала е градоустройствена архитектура в Германия. Проектът ѝ, свързан с Марс, е особено актуален в момента, тъй като само през февруари три космически мисии достигнаха червената планета, едната от които спусна марсохода Пърсъвиърънс. Варненката е работила по проекта 6 години, последните три от които съвместно с доц. д-р Явор Шопов от СУ "Климент Охридски", който е част от университетския център за космически изследвания и технологии. С разработката, посветена на Марс, арх. Калина Калчева се дипломира във ВСУ "Черноризец Храбър" през 2019 г. с научни ръководители доц. д-р Янко Милев и доц. д-р Николай Нинов.


Но въпреки че името ѝ нашумя покрай проекта, посветен на Марс, любовта на Калина Калчева към космоса датира отдавна.

Как се запали по необятния космос?

Космосът заплени съзнанието ми още в училище. Започнах да разработвам космически бази от чисто любопитство - какво би се получило, ако комбинирам двете си страсти, архитектурата и астрономията. Но всички очакваха да се откажа от астрономията в един или друг момент. През годините съм чувала различни упреци към мен от рода на "разхвърляш се твърде много", или "в крайна сметка ти учен ли си или артист", но ето, че с проекти като Марс 25 успях да комбинирам двете занимания, които обичам най-много.

Разкажи повече за проекта!

Марс 25 започна като ученическа заигравка, а по-късно се разви в многобройните научни конференции, в които участвах през годините и в крайна сметка се превърна в моя дипломна работа и в нещо като емблема за мен. През лятото на 2020 г. моят научен ръководител от Софийския университет, доц. Явор Шопов, го е регистрирал за участие във въпросния конкурс. Целта на конкурса е да се създаде град на Марс, който да е напълно функционален и самоиздържащ се. Освен мен, нашият екип включва още арх. Явор Панев, доц. д-р Явор Шопов, д-р Явор Ченков, който отговаря за медицинската част, Илияна Колева, нашия биолог и отговорник за екологичните системи, и моето най-ново откритие - Татяна Иванова, която е ученически посланик на организацията Mars Generation, и която в момента се обучава да стане бъдещ български космонавт.

А какво представлява вашето архитектурно решение за заселване на Марс?

Първоначално плановете ни бяха да изградим конструкцията на повърхността на червената планета, но доц. Явор Шопов предложи тя да бъде разположена в някоя от пещерите, тъй като те предлагат защита от радиацията и от температурните вариации. Цялата конструкция ще бъде "облечена" в надуваеми мембрани, а самата структура ще бъде изградена от сплави, които вече са изпитани в ракетостроенето.

Първите заселници на Марс ще бъдат подложени на екстремна изолация. Затова решихме отделните модули и помещения да са сглобяеми и преместваеми, така че да могат да се моделират според нуждите и изискванията на техните обитатели.

Кога според теб бихме могли да очакваме човешки крак да стъпи на Марс?

Реалистично погледнато, в следващите десет години би могло да има възможност за космически туризъм. В същия период мисля, че ще поставим началото на човешка база на Марс, а защо не и да видим първия човек, стъпил на червената планета?

Защо хората толкова силно искат да стъпят на друга планета?

От дълбока древност звездите предоставят на хората методи за следене на природните цикли. Те са били средство за ориентиране и винаги са съпътствали живота ни. Просто през годините това любопитство се е надградило като един допълнителен двигател за научното развитие, което от своя страна днес ни доближава до звездите повече от когато и да било в човешката история.

Чуйте цялото интервю на Добо Мързов с Калина Калчева, която беше гост в предаването Улица "Събота":




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30