Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25 достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс.

Арх. Калина Калчева е възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна. Участвала е в множество национални и международни конференции по астрономия и астрофизика, специализирала е градоустройствена архитектура в Германия. Проектът ѝ, свързан с Марс, е особено актуален в момента, тъй като само през февруари три космически мисии достигнаха червената планета, едната от които спусна марсохода Пърсъвиърънс. Варненката е работила по проекта 6 години, последните три от които съвместно с доц. д-р Явор Шопов от СУ "Климент Охридски", който е част от университетския център за космически изследвания и технологии. С разработката, посветена на Марс, арх. Калина Калчева се дипломира във ВСУ "Черноризец Храбър" през 2019 г. с научни ръководители доц. д-р Янко Милев и доц. д-р Николай Нинов.


Но въпреки че името ѝ нашумя покрай проекта, посветен на Марс, любовта на Калина Калчева към космоса датира отдавна.

Как се запали по необятния космос?

Космосът заплени съзнанието ми още в училище. Започнах да разработвам космически бази от чисто любопитство - какво би се получило, ако комбинирам двете си страсти, архитектурата и астрономията. Но всички очакваха да се откажа от астрономията в един или друг момент. През годините съм чувала различни упреци към мен от рода на "разхвърляш се твърде много", или "в крайна сметка ти учен ли си или артист", но ето, че с проекти като Марс 25 успях да комбинирам двете занимания, които обичам най-много.

Разкажи повече за проекта!

Марс 25 започна като ученическа заигравка, а по-късно се разви в многобройните научни конференции, в които участвах през годините и в крайна сметка се превърна в моя дипломна работа и в нещо като емблема за мен. През лятото на 2020 г. моят научен ръководител от Софийския университет, доц. Явор Шопов, го е регистрирал за участие във въпросния конкурс. Целта на конкурса е да се създаде град на Марс, който да е напълно функционален и самоиздържащ се. Освен мен, нашият екип включва още арх. Явор Панев, доц. д-р Явор Шопов, д-р Явор Ченков, който отговаря за медицинската част, Илияна Колева, нашия биолог и отговорник за екологичните системи, и моето най-ново откритие - Татяна Иванова, която е ученически посланик на организацията Mars Generation, и която в момента се обучава да стане бъдещ български космонавт.

А какво представлява вашето архитектурно решение за заселване на Марс?

Първоначално плановете ни бяха да изградим конструкцията на повърхността на червената планета, но доц. Явор Шопов предложи тя да бъде разположена в някоя от пещерите, тъй като те предлагат защита от радиацията и от температурните вариации. Цялата конструкция ще бъде "облечена" в надуваеми мембрани, а самата структура ще бъде изградена от сплави, които вече са изпитани в ракетостроенето.

Първите заселници на Марс ще бъдат подложени на екстремна изолация. Затова решихме отделните модули и помещения да са сглобяеми и преместваеми, така че да могат да се моделират според нуждите и изискванията на техните обитатели.

Кога според теб бихме могли да очакваме човешки крак да стъпи на Марс?

Реалистично погледнато, в следващите десет години би могло да има възможност за космически туризъм. В същия период мисля, че ще поставим началото на човешка база на Марс, а защо не и да видим първия човек, стъпил на червената планета?

Защо хората толкова силно искат да стъпят на друга планета?

От дълбока древност звездите предоставят на хората методи за следене на природните цикли. Те са били средство за ориентиране и винаги са съпътствали живота ни. Просто през годините това любопитство се е надградило като един допълнителен двигател за научното развитие, което от своя страна днес ни доближава до звездите повече от когато и да било в човешката история.

Чуйте цялото интервю на Добо Мързов с Калина Калчева, която беше гост в предаването Улица "Събота":


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28

Новият варненски депутат Стела Николова: Крайно време е, избраните за народни представители и общински съветници, да се научат да комуникират с гражданите

Каквото и да прави 45-тото народно събрание, колкото и живот да има, приоритет е, да се промени изборния кодекс. Това каза за предаването „Позиция” новият депутат на "Демократична България" от 3-ти многомандатен избирателен район, Стела Николова. Според нея, предишното Народно събрание, не е имало волята за такива промени. „Да се надяваме,..

публикувано на 10.04.21 в 13:54

Габи и нейният изключителен оперен талант да влиза в роли

Сочат я за водещото българско сопрано в последните няколко години. Ученичка е на Гена Димитрова и Калуди Калудов, завършила е Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", специализира е оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, пяла е по не една и две световни сцени, макар самата тя да казва, че досегът..

обновено на 09.04.21 в 17:07