Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа. 

А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя за посрещането на пролетта и на първите птички. В този момент идва щъркелът с писмо от другия брат на Баба Марта, Април, който след месец ще пристигне. Баба Марта започва да се подготвя, за да го посрещне, а първите й гости са горските животни.

На сцената ще видите актьорите Таня Жекова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, Емилия Петкова, Галин Гинев, Йоланта Райкова и Гергана Господинова. Сценографията е на Коста Ортодоксов, а музикалното оформление на Светла Василева. Автор е Росица Бърдарска.

Директорът на Държавен куклен театър и постановчик на спектакъла Вера Стойкова разказва още пред Мартин Николов.

Какво ще се случи на 1.03 във Варненския куклен театър?

Първи март е голям празник, който ни дава една по-специална идентичност в света, защото никой друг няма такъв празник и ние го обожаваме. Баба Марта идва. Кой не обича бабите. Първите кокичета вече цъфнаха. Теменужките вече цъфтят. Пролетта настъпва и в душите ни, и навсякъде. Да не забравяме какво е положението все още и много родители се притесняват да влизат с децета си в сградата. Децата обаче трябва да получат своя празник и както и на Коледа ще има и спектакъл на открито, който се нарича "На зелената полянка". Чудна среща с Баба Марта предстои там. Ще има надиграване с Пижо и Пенда с хубава фолклорна музика. Марта и Мартинчо ще поемат гостите. Марта и Мартичка ще ги съпровождат по време на пътуването в нашата лятна градина. Очаква ги среща с Голям и малък Сечко. Заповядайте малки и големи наши почитатели в лятната градина на нашия театър, ще видите като декор цъфнали кокичета и теменужки и се подгответе за хубавите български ритми.

Очертава се много натоварена събота и неделя

След трите съботни спектакъла "На гости на Баба Марта" от 16.15 ще правим Пижо и Пенда.

Какво трябва да знаят децата за този празник?

Това е едно голямо събитие, което е оцеляло през вековете. Това е традиционен празник, който ни прави различни. Този празник се е вписал в европейската културна картина. Няма чужденци, които да не са били щастливи, когато по света при пътуване сме им подарявали мартеници. А в Китай дори знаеха, че имаме празник и си слагаха мартениците в рамки, защото ги ценят като нещо специално от много далече. Децата трябва да знаят, че са част от една много дълга история, която трябва да познаваме, да ценим и да се гордеем с това, което сме. Традициите са ценното, което трябва да съхраним.

Това е и в някаква степен ролята на детското театрално изкуството да възпита уважение към традициите.

Така е. Тук ще има дори бебета. Аз самата съм била на 9 месеца, когато майка ми ме е водела. Това са ярки спомени и те се създават тук. Всички ще надиграем с ръченицата Пижо и Пенда и всеки ще си тръгне оттук с мартеничка, лично дадена от Баба Марта. И дори ще се спусне по пързалката, за да получи своята мартеничка.

*Спектакълът "На гости на Баба Марта" ще се играе в сградата на кукления театър в събота и в неделя в 11, 12 и 13 часа.
*Спектакълът "На зелената полянка" ще се играе в събота и в неделя в 11.15, 12.15, 15.30 и 16.30.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28

Новият варненски депутат Стела Николова: Крайно време е, избраните за народни представители и общински съветници, да се научат да комуникират с гражданите

Каквото и да прави 45-тото народно събрание, колкото и живот да има, приоритет е, да се промени изборния кодекс. Това каза за предаването „Позиция” новият депутат на "Демократична България" от 3-ти многомандатен избирателен район, Стела Николова. Според нея, предишното Народно събрание, не е имало волята за такива промени. „Да се надяваме,..

публикувано на 10.04.21 в 13:54