Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа. 

А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя за посрещането на пролетта и на първите птички. В този момент идва щъркелът с писмо от другия брат на Баба Марта, Април, който след месец ще пристигне. Баба Марта започва да се подготвя, за да го посрещне, а първите й гости са горските животни.

На сцената ще видите актьорите Таня Жекова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, Емилия Петкова, Галин Гинев, Йоланта Райкова и Гергана Господинова. Сценографията е на Коста Ортодоксов, а музикалното оформление на Светла Василева. Автор е Росица Бърдарска.

Директорът на Държавен куклен театър и постановчик на спектакъла Вера Стойкова разказва още пред Мартин Николов.

Какво ще се случи на 1.03 във Варненския куклен театър?

Първи март е голям празник, който ни дава една по-специална идентичност в света, защото никой друг няма такъв празник и ние го обожаваме. Баба Марта идва. Кой не обича бабите. Първите кокичета вече цъфнаха. Теменужките вече цъфтят. Пролетта настъпва и в душите ни, и навсякъде. Да не забравяме какво е положението все още и много родители се притесняват да влизат с децета си в сградата. Децата обаче трябва да получат своя празник и както и на Коледа ще има и спектакъл на открито, който се нарича "На зелената полянка". Чудна среща с Баба Марта предстои там. Ще има надиграване с Пижо и Пенда с хубава фолклорна музика. Марта и Мартинчо ще поемат гостите. Марта и Мартичка ще ги съпровождат по време на пътуването в нашата лятна градина. Очаква ги среща с Голям и малък Сечко. Заповядайте малки и големи наши почитатели в лятната градина на нашия театър, ще видите като декор цъфнали кокичета и теменужки и се подгответе за хубавите български ритми.

Очертава се много натоварена събота и неделя

След трите съботни спектакъла "На гости на Баба Марта" от 16.15 ще правим Пижо и Пенда.

Какво трябва да знаят децата за този празник?

Това е едно голямо събитие, което е оцеляло през вековете. Това е традиционен празник, който ни прави различни. Този празник се е вписал в европейската културна картина. Няма чужденци, които да не са били щастливи, когато по света при пътуване сме им подарявали мартеници. А в Китай дори знаеха, че имаме празник и си слагаха мартениците в рамки, защото ги ценят като нещо специално от много далече. Децата трябва да знаят, че са част от една много дълга история, която трябва да познаваме, да ценим и да се гордеем с това, което сме. Традициите са ценното, което трябва да съхраним.

Това е и в някаква степен ролята на детското театрално изкуството да възпита уважение към традициите.

Така е. Тук ще има дори бебета. Аз самата съм била на 9 месеца, когато майка ми ме е водела. Това са ярки спомени и те се създават тук. Всички ще надиграем с ръченицата Пижо и Пенда и всеки ще си тръгне оттук с мартеничка, лично дадена от Баба Марта. И дори ще се спусне по пързалката, за да получи своята мартеничка.

*Спектакълът "На гости на Баба Марта" ще се играе в сградата на кукления театър в събота и в неделя в 11, 12 и 13 часа.
*Спектакълът "На зелената полянка" ще се играе в събота и в неделя в 11.15, 12.15, 15.30 и 16.30.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не изхвърляйте старите вещи, дарете ги на музея!

Отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей-Варна (РИМ – Варна) спечели финансиране по проект за модернизиране на оборудването си. Сумата е 15 хиляди лева и е придобита в рамките на конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2021 г., чийто оператор е Министерството на..

обновено на 23.07.21 в 10:48

Фондация подпомага студенти-сираци от ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”

През 2014 година Милка Пашункова – съпруга на покойния капитан далечно плаване Иван Пашунков, който е известен във Варна с приноса си в морското дело, основава фондация на неговото име.   Основната цел на организацията е да помага финансово на студенти-сираци от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров”. Самият к.д.п. Пашунков е останал сирак още като..

публикувано на 22.07.21 в 08:02

Бъбрене по женски - тази вечер на Южния плаж във Варна

Да си побъбрим по женски на плажа, коя жена не иска така да завърши поне един от работните й дни през седмицата. Без ангажименти, без условности, без големи очаквания – просто време за отмора и сладки приказки на фона на безкрайното море и залязващото слънце. Е, мили дами, поканата е към всички вас за тази вечер от 19.30 часа на Южния..

публикувано на 21.07.21 в 09:55

Теодор Ставров: Добри примери има много, но не чуваме за тях

Теодор Ставров е млад мъж, който не е безразличен към това, което се случва около него. По време на пандемията много от нас изпитаха остра липса на позитивизъм и добри новини, а животът не е спирал да ни ги дава. Теодор решава, че е време да се говори повече за добрите примери в България и от света, защото ги има, много са, но и много често не..

публикувано на 20.07.21 в 07:05
Доника Кирова, Импресия с ангели

"Дребни сладки" на художничката Доника Кирова - за втория план на нещата

Дребни сладки ни поднася художничката Доника Кирова. На 15 юли в Ателието на ул. "Архимандрит Филарет" 10 във Варна тя откри поредната си самостоятелна изложба живопис под мотото „Дребни сладки”. В експозицията се разграничават три тематични серии: „ Алегории” (маслени бои върху панели от дървесина), „Храна и пластове”..

публикувано на 19.07.21 в 09:20

Родинови - семейството, което развива чили културата у нас

От оглеждането на люти чушки за по-здравословно хранене на семейството до култивирането на много люта българска чушка, която да конкурира най-лютите в света. Този път са извървели през последните десет години семейство Родинови от варненското село Страшимирово. Така от хоби на главата на семейството Христо, днес те развиват семейно земеделие, заедно със..

публикувано на 18.07.21 в 06:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Няма нищо по- естествено част от служебните министри да получат постове в новото правителство

Варненският депутат от 46-тото обикновено Народно събрание Татяна Дончева призова депутатите от "Има такъв народ" да бъдат по диалогични и да не поставят условия, които да водят до отказ. Тя даде за пример Иван Костов, който през 1997-ма година е имал мнозинство от 147 гласа, без да е длъжен е на никого, е сложил декларация за национално съгласие на..

публикувано на 17.07.21 в 14:30