Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа. 

А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя за посрещането на пролетта и на първите птички. В този момент идва щъркелът с писмо от другия брат на Баба Марта, Април, който след месец ще пристигне. Баба Марта започва да се подготвя, за да го посрещне, а първите й гости са горските животни.

На сцената ще видите актьорите Таня Жекова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, Емилия Петкова, Галин Гинев, Йоланта Райкова и Гергана Господинова. Сценографията е на Коста Ортодоксов, а музикалното оформление на Светла Василева. Автор е Росица Бърдарска.

Директорът на Държавен куклен театър и постановчик на спектакъла Вера Стойкова разказва още пред Мартин Николов.

Какво ще се случи на 1.03 във Варненския куклен театър?

Първи март е голям празник, който ни дава една по-специална идентичност в света, защото никой друг няма такъв празник и ние го обожаваме. Баба Марта идва. Кой не обича бабите. Първите кокичета вече цъфнаха. Теменужките вече цъфтят. Пролетта настъпва и в душите ни, и навсякъде. Да не забравяме какво е положението все още и много родители се притесняват да влизат с децета си в сградата. Децата обаче трябва да получат своя празник и както и на Коледа ще има и спектакъл на открито, който се нарича "На зелената полянка". Чудна среща с Баба Марта предстои там. Ще има надиграване с Пижо и Пенда с хубава фолклорна музика. Марта и Мартинчо ще поемат гостите. Марта и Мартичка ще ги съпровождат по време на пътуването в нашата лятна градина. Очаква ги среща с Голям и малък Сечко. Заповядайте малки и големи наши почитатели в лятната градина на нашия театър, ще видите като декор цъфнали кокичета и теменужки и се подгответе за хубавите български ритми.

Очертава се много натоварена събота и неделя

След трите съботни спектакъла "На гости на Баба Марта" от 16.15 ще правим Пижо и Пенда.

Какво трябва да знаят децата за този празник?

Това е едно голямо събитие, което е оцеляло през вековете. Това е традиционен празник, който ни прави различни. Този празник се е вписал в европейската културна картина. Няма чужденци, които да не са били щастливи, когато по света при пътуване сме им подарявали мартеници. А в Китай дори знаеха, че имаме празник и си слагаха мартениците в рамки, защото ги ценят като нещо специално от много далече. Децата трябва да знаят, че са част от една много дълга история, която трябва да познаваме, да ценим и да се гордеем с това, което сме. Традициите са ценното, което трябва да съхраним.

Това е и в някаква степен ролята на детското театрално изкуството да възпита уважение към традициите.

Така е. Тук ще има дори бебета. Аз самата съм била на 9 месеца, когато майка ми ме е водела. Това са ярки спомени и те се създават тук. Всички ще надиграем с ръченицата Пижо и Пенда и всеки ще си тръгне оттук с мартеничка, лично дадена от Баба Марта. И дори ще се спусне по пързалката, за да получи своята мартеничка.

*Спектакълът "На гости на Баба Марта" ще се играе в сградата на кукления театър в събота и в неделя в 11, 12 и 13 часа.
*Спектакълът "На зелената полянка" ще се играе в събота и в неделя в 11.15, 12.15, 15.30 и 16.30.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поетът-кардиолог Весела Димова: Човек трябва да се освобождава от нещата, които го дърпат назад

Поетесата Весела Димова представи във Варна своята книга-албум "Кеят на чайките", вдъхновена от картини на варненската художничка Светла Косева .  Родена на 7 юни 1965 г. в гр. Плевен, Ве села Димова пише от дете, това е моминското й име – използва го като литературен псевдоним.  По професия е лекар-кардиолог (д-р В. Томова, д.м.). Поезията е..

публикувано на 03.09.24 в 08:05

Елена Аначкова: Най-важно за мен е зрителят да се чувства уютно в изкуството ми

Още един млад талантлив творец прекрачи прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. Скулпторката Елена Аначкова откри самостоятелна изложба на 28 август под м отото "Пейзажи на ума". Авторката представя серия от релефни пейзажи и обекти, моделирани в процес от стъпки, в които всяка следваща е непосредствено определена от предходните, запазвайки..

публикувано на 02.09.24 в 08:05

Италианският актьор Рикардо Мария Манера: Обичам да играя - всичко останало е последствие

Италианският филмов фестивал "Кастели Романи" гостува за втори път на варненския "Любовта е лудост". Това е мост, чрез който по един филм от всяка страна се показва в другата, подчерта директорът на форума Антонио Фламини.  В момента се уточнява кое българско заглавие ще гостува на италианския фестивал, който ще се проведе в началото на месец октомври..

публикувано на 30.08.24 в 08:25
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25