Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време. 

Охранител, барман, служител в кухня, сценарист на документални филми. Антони Боксеров е работил какво ли не, но винаги с мисълта, че е временно и ще намери своето призвание:

"На нашата крайбрежна алея във Варна работих като охрана, гледах морето всяка вечер и си мислих какъв курс да започна, какво да направя със себе си да придобия някакви умения."


И така един ден, докато стои на стола във фризьорския салон на негов приятел, решава да пробва бръснарството. Започва да чиракува – ходи с тетрадката, записва всичко, прави скици, мете пода след всеки клиент. Така лека-полека набира самочувствие в професията и отваря първата си бръснарница. Радва се на успех и отскоро вече има и още една. Но това не е обикновен салон. Той е като завръщане в друга епоха, разбира се - с доза съвременност. А всичко започва със снимка на царското семейство на битака във Варна:

"Някаква история, българска, я виждам на земята, на такъв пазар и просто ми стана жал и я взех за един-два лева тая снимка, колкото да не стои там. Тази снимка идва много преди да започна да се обучавам в тоя салон като бръснар. Просто обичам да си купувам такива неща, не знам защо. Започнах да събирам неща на царското семейство и понасъбрах доста. Когато станах вече бръснар и тръгнах да правя интериор, просто имах един коз и си изкарах моите вещи, за да направя нещо по-интересно. В първия ми салон едната стена е царско време, а другата соц. Докато в новия салон съм избрал само царско и темата е Втората световна война."


Бръснарницата е облепена с изрезки от стари вестници, които разкриват любопитни истории от миналото – например, че и тогава е имало проблеми с лотарията. В този салон се слушат грамофонни плочи, най-вече на Лили Иванова. Антони не изпитва носталгия по отминалото време, не е живял в него, просто харесва атмосферата.

Харесвам, когато човека седне на стола ми и види някаква вещ, която му напомня за детството и ми харесва, когато започне да ми разказва някаква история. Няма човек, който да е седнал на стола ми и да не се е върнал в детството си. Има една приказка, новото е добре забравено старо, и наистина има неща, които просто идват на мода от едно време.

Бръсначите са само за украса в салона, те са забранени със закон от няколко години. Работи се с ножодържач. 


Антони има една голяма цел пред себе си:

"Ще направя всичко възможно да я постигна. Много-много искам да подстрижа някого от царското семейство. Това е нещо, което тайно се надявам да се случи, ако Господ е решил ще стане, ако не, здраве да е."

Чуйте целия материал на Александър Йорданов в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15