Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време. 

Охранител, барман, служител в кухня, сценарист на документални филми. Антони Боксеров е работил какво ли не, но винаги с мисълта, че е временно и ще намери своето призвание:

"На нашата крайбрежна алея във Варна работих като охрана, гледах морето всяка вечер и си мислих какъв курс да започна, какво да направя със себе си да придобия някакви умения."


И така един ден, докато стои на стола във фризьорския салон на негов приятел, решава да пробва бръснарството. Започва да чиракува – ходи с тетрадката, записва всичко, прави скици, мете пода след всеки клиент. Така лека-полека набира самочувствие в професията и отваря първата си бръснарница. Радва се на успех и отскоро вече има и още една. Но това не е обикновен салон. Той е като завръщане в друга епоха, разбира се - с доза съвременност. А всичко започва със снимка на царското семейство на битака във Варна:

"Някаква история, българска, я виждам на земята, на такъв пазар и просто ми стана жал и я взех за един-два лева тая снимка, колкото да не стои там. Тази снимка идва много преди да започна да се обучавам в тоя салон като бръснар. Просто обичам да си купувам такива неща, не знам защо. Започнах да събирам неща на царското семейство и понасъбрах доста. Когато станах вече бръснар и тръгнах да правя интериор, просто имах един коз и си изкарах моите вещи, за да направя нещо по-интересно. В първия ми салон едната стена е царско време, а другата соц. Докато в новия салон съм избрал само царско и темата е Втората световна война."


Бръснарницата е облепена с изрезки от стари вестници, които разкриват любопитни истории от миналото – например, че и тогава е имало проблеми с лотарията. В този салон се слушат грамофонни плочи, най-вече на Лили Иванова. Антони не изпитва носталгия по отминалото време, не е живял в него, просто харесва атмосферата.

Харесвам, когато човека седне на стола ми и види някаква вещ, която му напомня за детството и ми харесва, когато започне да ми разказва някаква история. Няма човек, който да е седнал на стола ми и да не се е върнал в детството си. Има една приказка, новото е добре забравено старо, и наистина има неща, които просто идват на мода от едно време.

Бръсначите са само за украса в салона, те са забранени със закон от няколко години. Работи се с ножодържач. 


Антони има една голяма цел пред себе си:

"Ще направя всичко възможно да я постигна. Много-много искам да подстрижа някого от царското семейство. Това е нещо, което тайно се надявам да се случи, ако Господ е решил ще стане, ако не, здраве да е."

Чуйте целия материал на Александър Йорданов в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00