Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време. 

Охранител, барман, служител в кухня, сценарист на документални филми. Антони Боксеров е работил какво ли не, но винаги с мисълта, че е временно и ще намери своето призвание:

"На нашата крайбрежна алея във Варна работих като охрана, гледах морето всяка вечер и си мислих какъв курс да започна, какво да направя със себе си да придобия някакви умения."


И така един ден, докато стои на стола във фризьорския салон на негов приятел, решава да пробва бръснарството. Започва да чиракува – ходи с тетрадката, записва всичко, прави скици, мете пода след всеки клиент. Така лека-полека набира самочувствие в професията и отваря първата си бръснарница. Радва се на успех и отскоро вече има и още една. Но това не е обикновен салон. Той е като завръщане в друга епоха, разбира се - с доза съвременност. А всичко започва със снимка на царското семейство на битака във Варна:

"Някаква история, българска, я виждам на земята, на такъв пазар и просто ми стана жал и я взех за един-два лева тая снимка, колкото да не стои там. Тази снимка идва много преди да започна да се обучавам в тоя салон като бръснар. Просто обичам да си купувам такива неща, не знам защо. Започнах да събирам неща на царското семейство и понасъбрах доста. Когато станах вече бръснар и тръгнах да правя интериор, просто имах един коз и си изкарах моите вещи, за да направя нещо по-интересно. В първия ми салон едната стена е царско време, а другата соц. Докато в новия салон съм избрал само царско и темата е Втората световна война."


Бръснарницата е облепена с изрезки от стари вестници, които разкриват любопитни истории от миналото – например, че и тогава е имало проблеми с лотарията. В този салон се слушат грамофонни плочи, най-вече на Лили Иванова. Антони не изпитва носталгия по отминалото време, не е живял в него, просто харесва атмосферата.

Харесвам, когато човека седне на стола ми и види някаква вещ, която му напомня за детството и ми харесва, когато започне да ми разказва някаква история. Няма човек, който да е седнал на стола ми и да не се е върнал в детството си. Има една приказка, новото е добре забравено старо, и наистина има неща, които просто идват на мода от едно време.

Бръсначите са само за украса в салона, те са забранени със закон от няколко години. Работи се с ножодържач. 


Антони има една голяма цел пред себе си:

"Ще направя всичко възможно да я постигна. Много-много искам да подстрижа някого от царското семейство. Това е нещо, което тайно се надявам да се случи, ако Господ е решил ще стане, ако не, здраве да е."

Чуйте целия материал на Александър Йорданов в звуковия файл:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28

Новият варненски депутат Стела Николова: Крайно време е, избраните за народни представители и общински съветници, да се научат да комуникират с гражданите

Каквото и да прави 45-тото народно събрание, колкото и живот да има, приоритет е, да се промени изборния кодекс. Това каза за предаването „Позиция” новият депутат на "Демократична България" от 3-ти многомандатен избирателен район, Стела Николова. Според нея, предишното Народно събрание, не е имало волята за такива промени. „Да се надяваме,..

публикувано на 10.04.21 в 13:54

Габи и нейният изключителен оперен талант да влиза в роли

Сочат я за водещото българско сопрано в последните няколко години. Ученичка е на Гена Димитрова и Калуди Калудов, завършила е Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", специализира е оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, пяла е по не една и две световни сцени, макар самата тя да казва, че досегът..

обновено на 09.04.21 в 17:07