Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Красимир Гигов: 30-40 % от населението ще бъде ваксинирано до лятото

| обновено на 16.03.21 в 10:41
Професор Красимир Гигов
Снимка: Пресцентър на МС

Няма хаос в организацията на ваксинирането у нас, утре се очаква становището относно безопасността на ваксината на "Астра Зенека". В момента се извършва имунизация с "Пфайзер" и "Модерна". Това заяви във Варна проф.Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб.

Няма хаос и няма спиране на ваксинирането, а временно отлагане на процеса, поради факта, че срещу "Астра зенека" се подде някаква кампания заради някоколко случая,  които релано не са свързани с ваксинационния процес, изказа мнението си проф. Гигов. Той изрази надежда, че Европейската комисия скоро ще излезе със становище, но по думите му въпреки това, тази политика ще продължи в още европейски страни. Гигов посочи, че в четвъртък или петък се очаква заключението за смъртта на пациентката, ваксинирана с препарата на "Астра зенека". Гигов изказа съболезнования към близките на починалата жена и посочи, че не иска да ангажира никого с мнението си, но според него това е едно случайно съвпадение между смъртта й и ваксинационния процес.

Председателят на Националния ваксинационен щаб изтъкна, че всеки понедленик получваме определени количества от ваксината на "Пфайзер".

Той каза още, че очаква през летните месеци ваксинираните у нас да са 30-40 процента, което ще доведе до спад в темповете на заразяване и овладяване на ситуацията до контролирани нива.

Ваксинационният план е добре структуриран. С достатъчно ваксини ще можем да говорим за доста стабилен процент на имунизирани, прогнозира проф. Гигов.  На въпрос дали хората не са демотивирани да се вакинират, той отговори, че всеки трябва да осъзнане, че единсветният начин за справяне с пандемията и епидемичната обстановка е ваксината.

Подробностите чуйте от интервюто на Даниела Стойнова с проф. Красими Гигов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07