Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Лолова: Щастлива съм от това, което правя и благодарна за съдбата си

| обновено на 23.03.21 в 11:31

"Аз съм много щастлива с това, което правя и съм благодарна, че се изпълни детската ми мечта. Срещата с хората в залата, в салона, за мен е най-голямата радост."  Така обичаната Татяна Лолова разказваше как се постига радостта от живота при гостуването си в Радио Варна,  за да представи книгата си  ТАТЯНА ЛОЛОВА. ДНЕВНИЦИ И ДЕЛНИЦИ.

Публиката се тълпеше и едва се побираше в салона, дори в мрачния есенен ден, защото както споделяха почитателите на неотразимата актриса "тя само с жест може да прогони зимата от лицата и душите ни".

"Моята книга е моят живот, какъвто е бил. Не искам да чувам за жълтата преса, защото тя е като храната - като сьомгата и скаридата за тези журналисти, които са решили по този начин да се изхранват. Не укорявям никого, но не ги чета, защото това би ме огорчило много, обясни Лолова.

Аз съм живяла във Варна. На ул. "Баба Рада" 11 - там, където сега е хотел "Черно море", спомня си Татяна Лолова. И се връщаше с трепет към времето, когато с близки и приятели като деца са ходили на плаж, на градския плаж, когато той е бил чист и хубав.


Варна за мен е красив, топъл, мечтан град за лятото, признава актрисата. Публиката тук е много гореща, споделя тя в интервю за Радио Варна:

Какво са за Татяна Лолова театърът, киното, какво е сцената?

Моят начин на живот.

Какво е Вашето пожелание към варненци, към публиката тук, която безумно Ви обича?

 Избрани сте да живеете в най-красивия град - радвайте му се! и помагайте за неговото разкрасяване, защото един град колкото и да е хубав и на хубаво място, има винаги нужда от поддръжка, за да бъде вечно красив, вечно желан, търсен и обичан.


В звуковия файл чуйте изпълнение на Татяна Лолова, произведението е Фрос Мувитон, разказ на Чудомир: 

На 87-годишна възраст почина актрисата Татяна Лолова.



Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.
Тя завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.
През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др.

В киното един от най-известните й филми е „Сиромашко лято“, където си партнира с Георги Парцалев. През последните години те нашумя с участието в сериала „Домашен арест“.
"Надарена с очарование, харизма, блестящ талант и човешка непосредственост, непреодолим младежки глад за всичко ново и дълбока вярност към истинските неща от живота - всичко това я прави неподвластна на времето", написа в профила си във Фейсбук министърът на културата Боил Банов във връзка с кончината на голямата ни актриса Татяна Лолова. и завършва с думите: "Духът й ще продължава да живее на сцената! Дълбок поклон!"
Татяна Лолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00