Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Католическият Великден е днес

| обновено на 04.04.21 в 12:11
4
Католически Великден, 2021 г., отец Яцек Вуйчик, Варна

Празникът бележи края на Великденските пости.

В страните, в които преобладаващата част от населението изповядва католицизма като Германия, Франция, Великобритания, Испания и т.н., се почива 4 дни (от петък до понеделник) от 2 април – Разпети петък до 5 април – Светли понеделник включително.

 В много католически държави също се боядисват и украсяват яйца, които след това се използват в множество различни игри. Ловът на яйца  е една от най-популярните традиции, в която великденските яйца се скриват, а децата трябва да ги намеря. Популярни са също и игрите с подаване на яйца, надбягване, докато балансираш яйца в лъжица и т.н. Изключително популярни са шоколадовите яйца.

Католическата традиция повелява на Възкресение Христово да се замеси безквасен хляб. За този край на България са характерни великденските курабийки, които се правят по специална рецепта и са символ на този безквасен хляб.

Празникът не може да мине и без великденските кошници, които се напълват с безквасен хляб, курабийки, козунак и яйца. Отнасят в храма, за да се осветят по време на месата за Възкресение Христово, а след това се връщат у дома и се поднасят на богатата празнична обедна трапеза.

Трапезата е важна за всеки празник, но тя не би имала смисъл, ако не е споделена с най-близките хора, защото посланието на Великден е да тържествува любовта между хората, прошката и сплотеността на семейство.

  Католическата общност във Варна празнува Възкресение Христово.


Енорийският свещеник на общността отец Яцек Вуйчик казва, че католическата църква в морската столица е отворена за вярващите, но тези, които не се чувстват добре, могат да гледат службата, която се предава онлайн.

Даниела Стойнова попита отец Яцек  Вуйчик  дали общото между католическия Великден и парламентарните избори у нас е свободата на избора:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

20 нови японски вишни радват варненци в Морската градина

Най-новите попълнения на дървесния фонд на Морската градина  – 20 броя млади японски вишни, вече радват с цветовете си варненци. Дръвчетата, които са дарени на Община Варна, са засадени миналата година от Общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което се грижи за най-големия варненския парк. Вишните са в близост до Природонаучния..

публикувано на 17.04.24 в 18:13

Решението по жалбата на Община Варна срещу новия борд на болница "Св. Анна" пак се отлага

За началото на месец юни се отлага решението на казуса с жалбата на Община Варна срещу избрания през октомври 2021 г. борд на директорите на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна – някогашната окръжна, която обслужва спешните пациенти на цяла Варненска област. Неявяване на юрисконсулта на лечебницата на второ поредно заседание в Апелативния съд - първото..

публикувано на 17.04.24 в 15:45

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 17.04.24 в 15:05