Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Личните лекари ще получат ваксини „Пфайзер”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" пристигнаха в България. Това е първата доставка от общо 2,7 милиона дози от РНК ваксината, които страната ни трябва да получи до края на месец юни. Очакваме допълнително и 500 хиляди дози от препарата на „Модерна”. Очакваме и векторни ваксини – над 1 милион от Оксфордската и 550 хиляди дози от тази на „Джонсън и Джонсън”.

Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов инспектираха поредната пратка ваксини, които пристигат у нас.

"Ваксинираните до момента граждани са 503 хиляди. Нямаме притеснение за темпа на ваксинацията", увери здравният министър.

Той съобщи, че личните лекари и ваксинационните центрове ще получат от тази пратка на „Пфайзер”.

„Докато се състави другото правителство може всеки ден да си гледате ангажимента. Обещах на българите да имат най-добрите ваксини, безплатни и доброволни”, обърна се Борисов към Ангелов и Кирилов. Той им заръча да пускат „зелени коридори” и максимално ваксини към личните лекари.

Богдан Кирилов увери, че ваксините на „Пфайзер” ще бъдат подадени към всичките 28 РЗИ в страната.

„Поел съм ангажимент, изпълнил съм го. Никой не може да каже вече, че няма ваксини”, заяви още Борисов. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дълбока дупка се отвори при ремонт на квартална улица

Сигнал за дълбока дупка по натоварена вътрешна улица в кв.Левски", на ул.“Арх.Петко Момилов“, пред номер 23 А получихме в редакцията ни. Проверка на Радио Варна установи, че в ремонт е цялата отечка от тази улица, между пресечките с ул.“Евлоги Георгиев“ и ул.“Д-р Басанович“. Има участъци с чакъл, такива с нов асфалт и множество неравности (вж.снимки)...

публикувано на 22.06.21 в 19:03
Община Варна

Община Варна запазва висок кредитен рейтинг

Община Варна запазва висок кредитен рейтинг, което е доказателство, че се намира в добра финансова кондиция, съобщи днес пред журналисти кметът на Варна Иван Портних. Рейтинговият комитет на Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърждава оценката за дългосрочен кредитен рейтинг /ВВВ/; перспектива: стабилна. Краткосрочен - /А-3/,..

публикувано на 22.06.21 в 18:00

Цените за потребителски стоки в България са най-ниски в ЕС

През 2020 г. равнищата на цени за потребителски стоки и услуги се различават значително в 27-те държави - членки на ЕС. Дания (141% от средното за ЕС) има най-високо равнище на цените, следвана от Ирландия и Люксембург (по 136%), Швеция (130%) и Финландия (126%). Най-ниско е равнището на цените в Румъния (55%), България (56%) и Полша (58%). С други..

публикувано на 22.06.21 в 17:36

Всеки ден над 1 милиард пушачи по света палят цигара

До края на века жертвите на цигарите ще достигнат 1 млрд. души ако не се промени отношението към тютюнопушенето и не се приложи подходът за намаляване на вредата от цигарите. Около това мнение се обединиха международни специалисти по обществено здраве, учени, медици и експерти по контрол на тютюнопушенето по време на 8-я Глобален форум за никотина..

публикувано на 22.06.21 в 17:20

Москва с температурен рекорд

Москва беше засегната от гореща вълна тази седмица, като температурите достигнаха 120-годишен рекорд поради ефектите от изменението на климата, съобщи руската метеорологична служба. В понеделник температурата в руската столица достигна 34,7 градуса по Целзий, съобщи Росхидромет, което..

публикувано на 22.06.21 в 16:35

България бе избрана за член на съвета на Международната океанографска програма на ЮНЕСКО

България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Международната океанографска програма на ЮНЕСКО (МОК). Изборите се състояха на 21 юни 2021 г. в рамките на протичащата в момента 31-ва сесия на Общото събрание на МОК, съобщиха от МВнР. Седмица по-рано България беше избрана и за заместник-председател на Бюрото на Конвенцията за опазване на..

публикувано на 22.06.21 в 16:24

Меркел иска координиране на правилата за пътуване в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник преди срещата на върха на ЕС тази седмица , че се надява на по-добра координация по правилата за пътуване в пандемия между 27-те държави-членки на блока, съобщи АФП. В светлината на бързото разпространение на силно заразния щам Делта на коронавируса, Меркел заяви, че е проблематично да има смесени..

публикувано на 22.06.21 в 16:08