Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анкетьори тръгват по домовете. Бъдете бдителни!

Националният статистически институт провежда изследване за доходите и условията на живот сред 9 200 домакинства в цялата страна. Във Варненска област от април до юни ще бъдат посетени 620 домакинства, които представляват 7 % извадка, съобщи за Радио Варна Деян Славов, директор на Териториално статистическо бюро „Североизток“. Основните въпроси са демографски, социални, икономическа активност, достъп до образование и здравен статус.

В изследването участват населени места от цялата област, като съотношението в броя на домакинствата град/село е приблизително 70/30. Има шест ротационни групи, пет от които са същите, включени в изследването, проведено преди шест години. С хората от тези групи се уговаря  посещение в удобно за тях време, каза Славов: „Техните телефони са ни известни от миналите проучвания. За новите домакинства анкетьорите отиват на място да  търсят лицата на адресите им в работно време от 8 до 17 часа. Попълва се един въпросник за домакинството и един индивидуален въпросник за всеки член от домакинството на възраст над 16 години. Въпросите, свързани с доходите на лицата са зададени в диапазон и не се изискват точни числа.“

Ако някое домакинство откаже да участва в проучването, то ще бъде заменено с друго, но това ще доведе до „изместване на данните и опорочаване на изследването“, каза Славов и уточни, че попълването на въпросниците отнема около 20-30 минути.

Анкетьорите са служители в Териториално статистическо бюро „Североизток“ във Варна. Списъци с имената им са предоставени в полицейските управления. Анкетьорите са длъжни да се легитимират със служебна карта, която има уникален номер. 

Подробностите можете да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксината на Pfizer намалява приема на възрастни хора в болница със 75%

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър. Проучването разглежда..

публикувано на 15.04.21 в 10:45

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56

Студенти от Военноморското училище в проект на НАСА

Екип от студенти от Космическото общество във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров”във Варна работи по две важни програми - за откриване на астероиди и по международен проект на НАСА – за създаване на симулация за космическа станция на Луната - това съобщи доц. Веселка Радева-ръководител на екипа и на Морската астрономическа обсерватория..

обновено на 14.04.21 в 15:19

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.   Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я..

публикувано на 14.04.21 в 13:38

Българските кораби с името „Раковски”

Военноморският музей във Варна припомня накратко на  днешната дата - 14 април 2021 г., когато по нов стил се навършват 200 години от рождението на Г. С. Раковски, за корабите, които редом с българския трибагреник достойно са носили през годините името на българския революционер по близки и далечни маршрути. 1. Първият от тях е парен..

публикувано на 14.04.21 в 11:56

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море , пише в. „Сабах”. Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че..

публикувано на 13.04.21 в 19:05

За хубава кожа задължително слънцезащитен крем

През последните дни слънчевите часове накараха мнозина да излязат и да се разходят на въздух.  И въпреки ежедневното носене на маски, нашата кожа има нужда да диша.  Но с условието тя да бъде защитена с подходящ крем. Особено важен в момента е този със слънцезащитен фактор, за да не се появяват излишни пигментни петна, лунички, за да няма розови..

публикувано на 13.04.21 в 15:28