Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пристрастяващата сила на кафето в изкуството

Галерия 8 открива пролетния арт сезон днес от 14.00 с проекта „КАФЕТО. ДРУГ НАЧИН НА УПОТРЕБА“ - част 1. Участници в нетрадиционната изложба са известни имена в нашите арт среди - Албена Коева, Валентина Бъчварова, Веселин Начев, Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Иван Димитров-Вака, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Мария Чакърова Милко Божков, Светла Косева и Цанко Цанков.

Това, което ги обединява, е кафето и претворените с него емоции върху белия лист. Всички творби са с размери 38.5/28.5 см и са  рисувани върху хартия 400 гр/м.кв, от 100 % памук. Изображенията са правени само с кафе, но с различни видове  – от нескафе, мляно кафе, утайка от кафе до кафе на зърна.

Как се рисува с кафе разказват трима от авторите в предаването на Радио Варна Гравитация 0. Със Светлана Косева, Веселин Начев и Албена Коева ни среща Светлана Вълкова.Светлана Косева: За мен кафето се оказа голяма изненада. Бях чувала, че някои използват кафе за творения, но си мислех, че това е несериозно и ми се струваше по-скоро занимание за деца. Когато пробвах,  усетих, че е страхотно да се работи. Хартията също е важна и е много подходяща за всякакъв тип техники с вода. Появиха се едни жълти, дълбоко кафяви цветове. В едно кафяво открих страшно много нюанси. Тръгнах към старата снимка, защото тя е в тези нюанси. И в тази посока са и двете неща.

Имаше ли някаква трудност, освен че имаше откривателство?

За мен беше трудно да започна. Не знаех дали изобщо ще ми се получи и да не се окаже така, че просто ще изхабя тази страхотна хартия. Преди първата мазка имах някакъв ступор, но след като докоснах водата и кафето си стана от само себе си.

Колко кафе изпи, докато рисуваше?

Аз вече не съм много по кафетата. Пия безкофеиново. Но рисувах с нескафе.

Веселин Начев: Кафето също е материал,  както всеки друг. Не е по-различно от боята. Разбира се и кафето си има своите специфики и цвят. Идеята е да се използва това, което различно може да ти даде кафето. Аз съм се опитал да намеря неговата специфика в утайката, това, което може да се използва като разливане, като линия дори.

Да, доста утайка видях в твоите творби. Очевидно доста кафе е било изпито.

Да. Аз обичам кафето и за мен не беше затруднение да го използвам в ежедневната си работа. До мен винаги има чаша с кафе. Не беше някакво специално приготовление.

Къде е все пак трудността при работата с този вид материал? Като акварела ли е? Ако сгрешиш, по-трудно би го поправил....

Тя и грешката е интересна. Няма грешка. Това е някаква вътрешна емоция, която ти направляваш доколкото можеш. Тя и грешката е израз на тази вътрешна емоция. Няма нужда от поправка. Разбира се, зависи кой какво търси. Някои се стремят към някакво по-чисто изпълнение. За мен не е имало значение дали ще бъде грубо или виртуозно нарисуваното.

Кафе сутрин или кафе следобед?

 По всяко време.

Ти с какво кафе рисува?

Албена Коева: С едно разтворимо и с турско кафе.

Как подготвяш кафето за рисуване?

Аз го подготвям за пиене. Пих част от кафето и останалата част я използвах за рисуване. Използвах още сухо кафе от утайката.

Какво нарисува?

Едната работа е кафе, чаша с кафе, а другата работа е пак кафе със стар телефон. Носталгия по отминалото време. 

Откри ли нещо ново за себе си с този материал и с тази техника?

Да, беше много интересно, защото е много по-различно от работа с акварел. Освен това е само с един цвят и има много нови предизвикателста. Освен това е много по-различно усещането и бих пробвала пак.

Сутрешно кафе или следобедно кафе?

В случая беше доста следобедно. Направо вечерно.

Пиеш ли много кафе?

Аз бях го отказала и си купих кафе специално за тази изложба, но се оказа, че започнах да го пия отново.

Т.е. кафето и изкуството действат пристрастяващо...

Абсолютно.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме 80 години от рождението на Гена Димитрова

На големия християнски празник Гергьовден незабравимата Гена Димитрова щеше да навърши 80 години. През 2005 година тя ни напусна без време. По повод годишнината Софийската национална опера и балет ще излъчи в платформата Eventim на 6 май от 19 часа спектакъл на операта "Джоконда" от Понкиели с участието на голямата прима от 1999 г. В..

публикувано на 06.05.21 в 10:38

Сателитни снимки показват презастрояването по Черноморието през последните 17 години

Как се промениха плажните ивици по Черноморието през последните 17 години? Отговорът дават снимки, заснети със сателит, които показват разликата между 2003 и днес. Подбрани са от еколога Борислав Борисов. Той определя застрояването, особено по Южното Черноморие като необратимо. „Унищожена е природа, която трудно ще бъде възстановена, а и не виждам..

обновено на 05.05.21 в 10:52

Уют с аромат на кафе в живота и в картините на Мария Чакърова

В третия ден на Възкресение Христово ви срещаме с Мария Чакърова. Тя е част от групата участници в проекта, завършил с изложба „Кафето. Друг начин на употреба.“ Първата част от нея вече бе представена във Варна, а втората предстои да бъде показан утре в Галерия 8. За кафето като култура, начин на живот, вдъхновение и материал за създаване на изкуство,..

публикувано на 04.05.21 в 09:43

Необичайните шевици на Диана Димитрова

Впечатляващи пана, голям формат с български шевици създава Диана Димитрова от Елин Пелин. Преди няколко години, след десетилетие в Америка, тя прибра сърцето си вкъщи, както сама казва. Завърнала се е с цялото си семейство и днес се е посветила на просвещението на най-малките в българските традиции и фолклор. Диана създава пана под формата на мозайки..

публикувано на 03.05.21 в 14:00

Отец Алексей е най-щастливият човек във Варна, с шест деца, чиито имена започват с буквата А

Божият промисъл е нещо, което трудно можем да обясним, твърди отец Алексей. Пет от децата са планирани, шестото, което се казва Ангела, не е. Всяко дете идва със свои вродени качества на земята. Те си личат от ранна възраст. Бременността не е математика, има хора, които са без проблеми, но не могат да имат деца. Бог знае бъдещето, преди то да е..

публикувано на 02.05.21 в 09:33

Данаил Николов: По-качествена е продукцията от старите породи животни

Във варненското село Доброглед се отглеждат стари породи животни. Такива, които вече рядко се срещат у нас. Това се случва благодарение на фермата на Данаил Николов. Той по професия е ветеринарен лекар. А от малък обича животните и прекарва достатъчно време с тях. Чуйте какво разказа пред Ваня Славова за стопанството си:..

публикувано на 30.04.21 в 10:25

Варна няма пространство за графити артисти

Ако търсиш поле за изява или искаш да научиш нещо ново, това е твоето място! Това е първото изречение в рекламния плакат на Българското графити училище. То е напълно безплатно и всеки може да се присъедини към новата му учебна година, която започва от 15 май. Занятията ще се провеждат в Морската градина във Варна, а участниците ще се учат на..

обновено на 29.04.21 в 13:30