Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

| обновено на 13.04.21 в 11:31

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес.

От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се оживиха и напомниха за летните дни.

Според Дария Петкова – представител на три обекта, ресторантьорите ще оцелеят, но проблемът е в цялата организация на работа. С това подобие на мерки – отваряне и затваряне, е трудно да се задържи персонал, който и без това е в недостиг, паралелно със средствата, категорична е тя.Петкова сподели съдбата на нейни колеги, получили европейска финансова помощ„Немалка част от тях бяха със запорирани сметки и парите им отидоха по запорите“. Нейната фирма кандидатства по мярката „Запази ме“ през декември, а помощта за работниците идва чак през февруари. „Заради тежката бюрокрация нямаме желание да кандидатстваме, въпреки че всеки има нужда от подкрепа. Поне четири пъти съм подавала документите по програма „Запази ме“ – нещо, което също струва пари – за куриери и флашки…“, обясни ресторантьорът.

Както миналото, така и това лято ще се разчита на българския турист.

„Има хора, не се притеснявам за сезона. Но по-добрата клиентела идва отвъд границата“, признава тя.

Не възнамеряват да вдигат цените на артикулите си, които приготвят на място от италиански висококачествени суровини и продукти. Пици между 10 и 16 лева, торти около 5-6 лева. Кафето е 2,50 лв., толкова е и 100 грама сладолед.

Управителят на заведения в Балчик подчерта, че каквито и мерки да се прилагат, те трябва да важат за всички и спазването им да се контролира. Не е съгласна, че заведенията са едва ли не епицентърът на заразата. Притесненията за новия сезон не са обвързани с липсата на хора, а по отношение грижата за бизнеса: „Така са устроени нещата, че грижата за малкия и среден бизнес е точно никаква, а те са движещите. Въпреки че според настоящия премиер основополагащи за брутния вътрешен продукт са леката и тежката промишленост, затова можело да си позволим да не работят ресторантите,защото там най се разпространявала заразата. Но искам да попитам, нима във фабриката с 300 шивачки вирусът не се разпространява, в големите търговски обекти…?! Като ще се налагат мерки, трябва пропорционално да има и контрол. Аз мога да посоча поне четири заведения във Варна, които не спряха да работят със седящи места от момента, в който сме затворени … Не е много коректно ти да си затваряш бизнеса, защото нямаш средствата да плащаш глоби или ... Същото е в София. Като ще затваряме заради страх от коронавируса, затваряме навсякъде, както правят в Европа!“

Подробностите чуйте в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес. Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения..

публикувано на 13.05.21 в 14:12

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Николай Христов , известен просто като Кайо , свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да..

публикувано на 08.05.21 в 20:16

Сватбените агенти са на нисък старт за времето, когато сватбите ще започнат с пълна сила

Сватбите напоследък са в камерен състав, предимно с най-близките. Изминалата година се отрази тежко на всички, които са заети в бранша: сватбени агенти, флористи, фотографи, видеооператори, диджеи. Младоженци неколкократно променяха датата на тържеството, отлагайки събитието. По темата репортерът ни Ваня Славова разговаря със сватбения агент с..

публикувано на 08.05.21 в 11:17

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35