Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

| обновено на 17.04.21 в 10:48

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна.


В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова.

Филип Спасов: Много различни и нови участници ще има през тази година. От Ню Орлеанс ще опитаме типична каджунска  кухня от района на Мисисипи. Тя е леко люта и включва специално пиле и скариди на тиган.

Ще имаме рибно барбекю на дървени въглища, което ще го прави един колега от София. Няколко души ще правят различни бургери само фермерски продукти. Има един рамен бургер, който съдържа говеждо кюфте и компресирани японски спагети вместо питката. Нашите приятели от пекарна "Радост" ще правят козунаци, меденки и всичко ще бъде много вкусно.

Къде ще се намира улицата на готвачите този път?

Валери Петров: Пак ще сме на старото място - т.нар. "манджа стрийт". Това място има история от 90-те години. Ще има и много музика и джаз изпълнения на София Димитрова. Продължаваме и с благотворителните събития.

Кои са те?

Валери Петров: Ще боядисваме великденски яйца. Със събраните средства ще подкрепим инициативата на Кирил Недков да изхранва нуждаещите се в съботите и неделите. Целта е да купим уред за пречистване на въздуха в пункта, който да предпазва доброволците. Втората инициатива е на фондация "Въздигане". Ще бъдат разпечатани комикси и те ще бъдат раздавани безплатно на учениците от трети клас, за да се възпитава национална гордост у децата.

Какво предвиждате за децата?

Филип Спасов: Улицата на готвачите не е само манджа. Това е гастрономия, напитки, музика, култура и събития за семейството. Всяка събота и неделя ще имаме различни работилници. На 17 и 18 април ще има кулинарни работилници за деца. На 25.04 - Цветница ще имаме благотворително боядисване на яйца и ще бъде много весело.

Чуйте още какви инициативи са подготвени специално за събитието:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо

Изложба плакати подредиха в месарница във Варна. 12 плаката на вечни произведения представи художникът Люба Томова в магазин за месо. Постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“ са подредени в експозицията. За вечните въпроси, които с времето стават все по-нерешими. За изолацията и новите..

обновено на 12.05.21 в 14:45

Харалан Александров: Това е последната ваканция, която можем да си дадем

Имаме няколко месеца, за да си свършим работата и да излъчим управление, което е функционално. Това ще е последната ваканция, която можем да си дадем за още 2 месеца, след което ще се променят настроенията и ще има натиск върху партиите. Така очерта политическата ситуация в България социалният антрополог Харалан Александров в разговор с Даниела..

публикувано на 11.05.21 в 11:07

Аnimoto или идва ли времето на коботите

Около три години отнема разработката и започването на производството на първия колоборативен робот - Аnimoto. Ако вече си задавате въпроса какво представляват този тип роботи, обяснението с две думи е, че това спомогателен робот - роботизирана ръка, която може да пренася до тегло до 5 кг на метър разстояние. Иначе казано, колаборативен робот,..

публикувано на 10.05.21 в 10:45

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Николай Христов , известен просто като Кайо , свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да..

публикувано на 08.05.21 в 20:16

Сватбените агенти са на нисък старт за времето, когато сватбите ще започнат с пълна сила

Сватбите напоследък са в камерен състав, предимно с най-близките. Изминалата година се отрази тежко на всички, които са заети в бранша: сватбени агенти, флористи, фотографи, видеооператори, диджеи. Младоженци неколкократно променяха датата на тържеството, отлагайки събитието. По темата репортерът ни Ваня Славова разговаря със сватбения агент с..

публикувано на 08.05.21 в 11:17

Иван и Александър - свежият полъх от ефира на Радио Варна

Александър Йорданов и Иван Барбов са две от новите имена в ефира на Радио Варна. В Международния ден на радиото и телевизията избираме среща точно с тях.  Доскоро двамата бяха част от новините и сутрешния блок в телевизия "Черно море", която на 6 май 2020г. приключи своята дейност. Останали без работа на прага на пандемията, двамата приятели не..

публикувано на 07.05.21 в 08:35

Честваме 80 години от рождението на Гена Димитрова

На големия християнски празник Гергьовден незабравимата Гена Димитрова щеше да навърши 80 години. През 2005 година тя ни напусна без време. По повод годишнината Софийската национална опера и балет ще излъчи в платформата Eventim на 6 май от 19 часа спектакъл на операта "Джоконда" от Понкиели с участието на голямата прима от 1999 г. В..

публикувано на 06.05.21 в 10:38