Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ретро музеят във Варна подготвя нов шедьовър

Подготвяме поредната перла за реставрация.

Готова е за пясъкоструене.Купето е перфектно и се надяваме да Ви зарадваме с втори "Москвич" 403 в нашата неповторима колекция.

Това заяви Цветан Атанасов- създател и собственик на Ретро музея във Варна.

В музея може да се видят автомобили с марките "Волга", "Москвич", "Шкода", "Трабант" и др., всички в безупречно реставриран вид. До тях са изложени и популярните на времето мотоциклети "Симсон" и "Балкан". Звездата на ретро автосалона в музея е класическата "Чайка ГАЗ-13", лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП. 

Има носталгия у хората, има вълнение, а само с емоция се създава подобен музей.

Чуйте още какво каза Цветан Атанасов пред репортера ни Ваня Славова:


Музеят няма аналог, разположен е на цели 4 декара площ. Атанасов напомня за другия не по-малък по площ и не по малко разнообразен с артефакти Музей на восъчните фигури, в който има 70 фигури.

Специален акцент в колекцията са восъчните фигури на големите личности на епохата: Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро, но и любимци на народа като Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Лили Иванова.

В двата музея на "Мадам Тюсо" в Истанбул и Прага взети заедно има по-малко фигури.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна инициатива в подкрепа на българското село

„Пчела у дома”. Това интересно название носи нова инициатива, която осъществява връзка между пчелари и запалени почитатели на билките с възрастни хора, които живеят в самостоятелни къщи. Идеята на инициаторите е просторните селски дворове да се превърнат в дом за много пчелни семейства или в уханни билкови градини. Защо не и в двете..

публикувано на 06.05.21 в 09:15
Сол

СЗО: Човечеството е увеличило приема на сол до опасни за здравето количества

Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната от Световната здравна организация (СЗО) граница от 5 грама на ден и това излага здравето им на риск. Това съобщи щабът на СЗО в Женева, който публикува насоки за съдържанието на сол в храни като хляб, масло, чипс, бисквитки, пица и различни видове консерви. „Повечето хора..

публикувано на 05.05.21 в 16:40

Щабът на ВМС грейва в синьо тази вечер за здравна кауза

Варна се включва в инициативата по повод Световния ден на пулмоналната хипертония наричана още болестта на сините устни, който се отбелязва на 5-ти май. Морската столица е сред петте града в страната, заедно със София, Бургас, Плевен и Хасково, в които различни сгради ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 19 ч. до 23 ч. В синьо ще бъде осветена..

публикувано на 05.05.21 в 14:43

Заради удължената епидемична обстановка не се организират майски събори в Балчишко

На 6 май е и празникът на балчишкото село Дропла, където местният храм носи името на Св. Георги Победоносец. Събор обаче няма да се организира, каза кметският наместник Денчо Попов. На 11 май е денят на село Стражица, празник също няма да има, каза кметът Шукри Али. По-рано в началото на месеца са традиционните сборове на селата Царичино,..

публикувано на 05.05.21 в 14:03

Ученици от Варна ще мерят сили в горски многобой

Национално състезание „Горски многобой“ ще се проведе от 10 до 12 май на територията на ДЛС-Балчик. Организатор и домакин на надпреварата е Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. Състезанието е традиционно, като всяка година една от професионалните гимназии в сектора се нагърбва с организацията и..

публикувано на 05.05.21 в 13:51

За да станеш хаджия пътуваш не само до Йерусалим!

За да станеш хаджия трябва не просто да отидеш в Светите земи, а да направиш едно пътуване вътре към душата си, да я съединиш с духа на тази земя и да я почувстваш истински. Думите са на Петър Бончев, специален гост на предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" по време на великденските празници.  Варненецът има опит с многобройни пътувания и се..

обновено на 05.05.21 в 09:23

Великден в училището за деца с нарушено зрение във Варна

Родителите и учителите от Средното специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна имат споделени Великденски празници. С участието на учениците те изработват картички и сувенири и ги продават на базар в подкрепа на учебното заведение. Даниела Стойнова разговаря с ентусиазираните от хубавия празник учители и..

публикувано на 04.05.21 в 10:23