Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варна почете загиналите във Втората световна война

| обновено на 09.05.21 в 15:33

С тържествени ритуали пред паметника в старите гробища във Варна на загиналите във Втората световна война в борбата срещу фашизма руски воини, както и пред паметника-арка на Осми Приморски полк, беше отбелязан Денят на победата и Ден на Европа -9 май.

Венци и цветя поднесоха генералният консул на Русия в морската столица Владимир Климанов, областният управител Стоян Пасев, заместник-кметът Христо Иванов, председателят на Градския съвет на БСП Борислав Гуцанов и представители на патриотични организации и ветерани от войните.


Генералният консул на Русия Владимир Климанов припомни поуката от  този ден:


По-късно пред общината под звуците на химна на Европа и на националния химн бяха издигнати националното знаме и знамето на Европейския съюз.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НСИ: 1042 лв. достига цената на декар земя в България

Средната цена на сделките с ниви в България, през изминалата година, достига 1 042 лв. за един декар, което е с 1.0% по-малко в сравнение с 2019 година. Наблюдава се разлика в цената на сделките между физически и юридически лица, като при вторите тя достига 961 лева. Стойността на сделките с постоянно затревени площи (естествени и изкуствени ливади,..

публикувано на 22.06.21 в 11:52

НСИ: Работодателите плащат с 4,9% повече за отработен час на своите служители

През първото тримесечие на 2021 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица по трудов договор или служебно правоотношение нарастват с 4.9% спрямо първото тримесечие на 2020 година. В индустрията е регистрирано намаление с 0.4%, докато в услугите и в строителството увеличението е съответно с 3.5 и 9.4%. Това..

публикувано на 22.06.21 в 11:34

Пътна полиция с акция "Ваканция"

В ход е традиционната акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, съобщават от МВР. Тя продължава до 31 август и има за цел опазване живота и здравето на децата през ваканционния летен период. По този повод са планирани различни дейности - разяснителни кампании, засилване на контролната дейност най-вече в летните..

публикувано на 22.06.21 в 10:29

ЕС: Британските филми и телевизионни програми представляват заплаха за европейското културно многообразие

Европейският съюз се готви да реагира срещу непропорционалното количество британско телевизионно и филмово съдържание, показвано в Европа след Брекзит. Великобритания е най-големият европейски продуцент на филми и телевизионни предавания, на стойност 1,4 милиарда паунда международни продажби на..

публикувано на 22.06.21 в 10:24
Първолаци!

Последен ден за заявление за прием в първи клас

Тази вечер изтича срокът за подаване на ново заявление или за редактиране на заявление за некласиран първокласник в общинските училища във Варна. Електронната система за прием е активна до 23,59 часа на 22 юни. 415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища, съобщиха от дирекция „Образование и младежки..

публикувано на 22.06.21 в 10:15

От днес разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни , по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни..

обновено на 22.06.21 в 10:14

След смъртта на три български момичета: защо Рейн е толкова опасен

През последната седмица в Германия почти не минава ден, в който да не се съобщава за удавили се хора. Повечето от жертвите са деца, сред които и три момичета от България. Защо се стига до тези трагични инциденти? Топлото време в Германия кара много хора да търсят прохлада край реки, езера, водохранилища и други водни басейни. Но напоследък..

публикувано на 22.06.21 в 10:08