Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Иванов: Човекът е едно "защо"

Голямо име в българската графика, изключителен ерудит, знакова фигура в интелектуалния елит на Варна, проф. Владимир Иванов представя свои работи от 80-те години на ХХ век до днес.

Откриването бе на 12 май от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна.

Изложбата е по повод наближаващата 75-годишнина на художника и е само от произведения от колекцията на Цвета Георгиева.

Отдавна исках да представя колекцията на приятелката ми Цвета Георгиева, защото е хубаво да се види нещо, което показва връзката на двама души -  едно приятелство на 40 години, споделя художникът. 

В експозицията има принтове, дълбок печат, литография, поп-живопис – един обект – истинска вратичка, има и рисунка. 

"Най-старите са от началото на 80-те години, излагал съм ги в първите Биеналета на графиката във Варна, има една работа от 1984 г., която намери отзвук и сред колегията, и сред зрителите – „Тайни послания“. Тя беше отправна точка за работата ми в следващите години. След това има други графики, като едната от тях съм правил в Амстердам, един принт от 2012 г. – и една рисунка. Всички работи в изложбата са в концептуален план, в един регистър, където се стремя да превалира идеята пред изпълнението, макар че в графиката това мъчно се постига. В един традиционен вид изкуство аз съм се опитал да внеса концептуални моменти. Което в 80-те години не беше много популярно в България", казва проф. Владимир Иванов.

Какво е общото между тези творби, освен че са колекция на определен човек, но какво казват за Вас? Какъв ключ дават към Вашата личност, към Вашето творчество?

Може би не съм аз този, който трябва да каже.  През годините, от една страна, човек се променя, средствата се променят, времето се променя, но от друга страна, нещата, които съм търсил в началото, продължавам да търся и сега. Едно категорично пластическо въздействие върху публиката и едно търсене за смисъла на всичко това. Аз непрестанно се питам има ли смисъл всичко това.

Каква е историята на „Imagine”?

Познаваме песента, култовото произведение. В известна степен аз съм продукт на тези години и даже и децата ми по някакъв начин поеха тази щафета.

Това, че съм написал тази дума, която е и символ, на стара стена на една от старите сгради на Окръжна болница за мен е специфичен случай, защото съм роден на метри от болницата, в една къща. Това е историята, свързана с моето детство, с хората, които са ме отгледали. Но това все пак е болница. Това е границата между живота и смъртта. Това вече придобива друг по-метафизичен смисъл. Това е обем, който обхваща живота - неговото начало и неговия край.

Това, което е нематериалното у нас- душата, това, което надмогва живота и остава във вечността. Все пак аз вярвам, че част от нас остава.

Да задам и аз този въпрос, който и вие задавате: Това изкуство ли е?

Изкуство на 20 век постави под въпрос правенето на изкуство. През 70-те години този въпрос го задава американският концептуалист Джоузеф Коуст, който казва, че фактически този въпрос определя и качеството на едно произведение. Ако то възбужда този въпрос, значи е съвременно изкуство. Тоест спрегнато е със съвременните тежнения въобще в обществото. Може да се спори, но аз лично поех по този път- пътя на авангардa и не съжалявам, защото това е едно изследване на възможности и границите на изкуството. Сега от позицията на повече години някак си по-зряло гледам на нещата.  Авангардът е част от историята, а историята е по-богата от едни 100 години авангард.

Но тези взривове, тези блясъци на енергия през 60 -те, 70-те години оставиха следа в търсенията в изкуството, оставиха следа в погледа на човека върху изкуството, върху ролята на художника и на зрителя. Всичко това беше завъртяно във вихър, който остави следа, обогати културата на втората половина на 20 век и доведе до резултати, може би за някого много спорни, но те останаха в изкуството, в музеите и човек може да отиде и да разсъждава това какво е и за какво е.

Чуйте цялото интервю на Светлана Вълкова с проф. Владимир Иванов в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц.д-р Даниела Митова

Доц. Митова: И в България нараства късогледството при децата

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани..

публикувано на 09.10.24 в 08:07

Rob Franssen (BORN FROM PAIN): Групите не рискуват, защото се страхуват, че няма да ги харесат

Интервю с Rob Franssen (BORN FROM PAIN) Истики хардкор празник очаква всички, които успяха да се снабдят с билет за шоуто на MADBALL, NASTY, BORN FROM PAIN и PRIMITIVE DREAD на 11 октомври в София. Концертът е напълно разпродаден. Организаторите от „141“ съобщиха, че билетите за шоуто са изчерпани до един! Допълнителни няма да бъдат пускани..

публикувано на 09.10.24 в 07:25

Колекционери на лули показват над 200 вида в изложба във Варна

На 11 октомври варненските колекционери на лули ще проведат обща изложба, отбелязвайки една година от първата си среща. Изложбата ще се проведе в бръснарското ателие на Тони Боксеров в жк „Св. Иван Рилски“ и ще бъде отворена от 18:00 до 20:30 ч.  Очаква се да бъдат изложени над 200 лули и аксесоари, включително ръчно изработени и машинни..

публикувано на 08.10.24 в 12:59

Арх. Станчо Веков: Светът е толкова голям, че не би стигнал един живот да научим това, което искаме

Три експозиции с рисунки на различна тематика ще бъдат открити в различни художествени пространства във Варна от доц. д-р Станчо Веков. Поводът е Световният ден на архитектурата, 7 октомври, но и 75-годишнината на архитекта.  Експозициите под наслов „Къщата (от Българското Възраждане)“, „Лятото, морето...“ и „Скални структури“, ще бъдат открити..

публикувано на 07.10.24 в 08:00

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15