Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С четене и над 20 дни на плодове и мед се отказват цигарите

2
Снимка: Георги Корнейков, БНР

България е сред страните, в които броят на пушачите непрекъснато нараства.

Какво трябва да знаят хората, които посягат към цигарите, за да се успокоят, както те си мислят. реално това така ли е търсим отговор от д-р Людмила Емилова, която има достатъчно опит, за да ни каже как влияе на здравето никотинът и има ли връзка с ковид-19?

  Отдавна е известно, че никотиновият дим уврежда най-силно сърцето и затова пушачите най-често стигат до инфаркти. Няма да забравя един случай когато преди доста години работех като асистент към кардиологичната клиника към МУ-Варна. Бях изумена как една млада жена  с ромски произход беше направила инфаркт на 26 години. Причината за това беше, че тя от съвсем малко дете е започнала да пуши и вече на 26 години жената е със стаж на дългогодишен пушач. Така когато цигарите са много на брой се случва инфаркт. Мъжете са по-предразположени към болести, породени от никотина. Към увреждане на коронарните артерии на сърцето, на крайниците и затова в крайна сметка се стига до болестта на Бюргер, а заради нея се стига до ампутация на крайниците. Това за мъжете, които пушат много цигари, като не говорим за рак на белия дроб, но тома е ясно. Всъщност мъжете са по- предразположени към възникване на заболявания, свързани с цигарите, а жените са предпазени докато имат менструация.  Когато обаче жените влязат в критическа възраст те имат еднакъв процент заболявания, както мъжете. И както примера с 26-годишната жена показва, когато сме изложени много дълго време на въздействието на никотина, на многото изпушени цигари  всеки ден, то тази разлика се заличава.

Връзката между цигарите и ковид-19съществува ли според вас?

Категорично. Има такива научни изследвания, които показват, че има такава връзка. Макар, че в началото на пандемията имаше информации, че може би пушачите са по-предпазени от другите хора по отношение на заразяване и тежко прекарване на заболяването. Излезе публикация на лабораторията Колд-Спринг-Харбър, че пушенето променя белите дробове по начин, който улеснява коронавируса да се свързва с белодробните клетки. Т.к. вещества в цигарения дим стимулират белия дроб да произведе повече от един ключов ензим, който улеснява проникването на вирусите  в долните отдели на дихателните пътища. А знаем, че там най-често се откриват пневмониите, които откриваме със снимка на  тежкоболни с коронавирус. Вирусът използва за навлизане в клетките на белия дроб един протеин, ангиотензин-конвертиращия ензим2 (АСЕ2), който всъщност е стимулиран да се произвежда в по-големи количества от коронавируса.

Тоест сами отваряме врати за вируса, ако държим в ръка цигара?

Така е. Добрата новина е, че много по-малък е рисъкт при хора, които са отказали цигарите и при хора, които не пушат, за разлика от тези, които продължават да пушат

Плодолечението може ли да помогне на хората да се разделят с вредния навик?

Да. От всичките 50 хиляди пациенти, които сме лекували в продължение на 28 години вече сме помогнали на много хора да откажат цигарите. Комбинацията от лечебно гладуване и то с по-дълги курсове от 20 и повече дни, съчетани с прочитане на книгата "Не пуша вече"  на Алън Кар.  Самият автор в продължение на много години е пушил по 100 цигари на ден. Всеки път когато се отказвал и после отново е пропушвал , тк към никотина се развива силна зависимост, той е плачел като малко дете, защото за пореден път не е можел да откаже цигарите. Накрая той разбира, че психиката му трябва де се промени и така у,спял да се откаже от цигарите и започнал да дава съвети на хората от цял свят, написвайки тази книга и организирайки специални курсове.  И така съчетаването на по-продължително лечебно гладуване с прочитането на тази книгата, помогна на стотици, стотици наши пациенти от цял свят да откажат цигарите окончателно и завинаги.

Клиниката на д-р Емилова разполага с малка книжарница, от която може да се купи не само тази книга, но и други, свързани със здравето и природосъобразния начин на живот.

Клиниката на д-р Людмила Емилова работи в хотел "Аква Азур" край Варна.

Телефонът за връзка  е 0888 951 288

За повече информация: emilova.euГалерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Емилова: Винаги избирайте сезонните български плодове

Вече   близо 30 години д-р Емилова лично прилага плодолечението, което препоръчва на пациентите си. Тя съветва  програмата да се прави  при възможност със сезонни български плодове. Чуйте защо: Сезонните плодове, тоест плодовете откъснати в момента, в който ще бъдат консумирани, са най-прекрасното нещо, което може да си пожелае всеки един човек..

публикувано на 30.07.21 в 18:16

Д-р Емилова: Не пропускайте времето на най-слънчевия плод - кайсията

Д-р Емилова винаги съветва плодовете да се консумират пресни, откъснати от дървото в чиста градина. В този сезон специално внимание заслужават кайсиите: Кайсията  е от много полезните плодове. Тя помага при хора със сърдечни заболявания.   Д-р Емилова препоръчва консумацията на плодове директно откъснати от дървото или скоро след..

публикувано на 26.07.21 в 09:05

Студентка в Германия излекува тежка мигрена в клиниката на д-р Емилова

Употребата на много вредни храни, умствено натоварване и стрес от смяна на средата причиняват мигрена на младо момиче от Русе. След смяна на много лекари и много лекарства със силни странични ефекти майката на момичето Йоли Петрова търси помощ в клиниката на д-р Емилова: През 2016 година дойдохме в клиниката на д-р Емилова за първи път, разказва..

публикувано на 19.07.21 в 09:05

Пламен Вачков: Д-р Емилова променя начина на мислене

В рубриката на д-р Емилова ви срещаме с Пламен Вачков. Той е човек на точните науки и на 72 години работи изключително динамично. Затова основният му проблем е да отделя време в грижа за себе си. Прави го в Клиниката на д-р Емилова – чуйте защо: През 1997-8 година забелязах, че не контролирам диабета, който имам от 1991 година...

публикувано на 11.07.21 в 18:15

Димитър Тюлев: Д-р Емилова за мен беше остров на спасението

Клиниката на д-р Емилова се оказва остров на спасението за Димитър Тюлев от София. Веднъж вече той е посещавал клиниката, но само за профилактика. Този път 54-годишният мъж спешно търси съдействие от д-р Емилова след тежко заболяване: След прием 20 дни на антибиотици заради тежка пневмония си пуснах кръвни тестове, разказва Тюлев.  Резултатите..

публикувано на 04.07.21 в 17:05

Клиниката на д-р Емилова през лятото е в Боровец

В средата на лятото Клиниката на д-р Емилова е в курорта Боровец. Екипът посреща там пациентите на 1 юли и приключва работа в края на август. Разходките край морето се сменят с походи в планината и за хората това е почивка, но не и за лекарите Ние работим най-усилено през лятото, казва д-р Емилова. Мястото е страхотно и пациентите ни могат да..

публикувано на 28.06.21 в 17:08

Д-р Емилова: Не пропускайте гладуването на череши

От 26 години гладувам по 20 дни на череши, набрани от дърветата в двора на дома ни в село Слънчево. Препоръчвам на пациентите си да се възползват от доказаните ползотворни ефекти на лечението с череши и чай и зареждащата им свежест. Гладуването се дели на два вида - черешово и на всички останали плодове, споделя почти..

обновено на 28.06.21 в 15:07