Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С четене и над 20 дни на плодове и мед се отказват цигарите

2
Снимка: Георги Корнейков, БНР

България е сред страните, в които броят на пушачите непрекъснато нараства.

Какво трябва да знаят хората, които посягат към цигарите, за да се успокоят, както те си мислят. реално това така ли е търсим отговор от д-р Людмила Емилова, която има достатъчно опит, за да ни каже как влияе на здравето никотинът и има ли връзка с ковид-19?

  Отдавна е известно, че никотиновият дим уврежда най-силно сърцето и затова пушачите най-често стигат до инфаркти. Няма да забравя един случай когато преди доста години работех като асистент към кардиологичната клиника към МУ-Варна. Бях изумена как една млада жена  с ромски произход беше направила инфаркт на 26 години. Причината за това беше, че тя от съвсем малко дете е започнала да пуши и вече на 26 години жената е със стаж на дългогодишен пушач. Така когато цигарите са много на брой се случва инфаркт. Мъжете са по-предразположени към болести, породени от никотина. Към увреждане на коронарните артерии на сърцето, на крайниците и затова в крайна сметка се стига до болестта на Бюргер, а заради нея се стига до ампутация на крайниците. Това за мъжете, които пушат много цигари, като не говорим за рак на белия дроб, но тома е ясно. Всъщност мъжете са по- предразположени към възникване на заболявания, свързани с цигарите, а жените са предпазени докато имат менструация.  Когато обаче жените влязат в критическа възраст те имат еднакъв процент заболявания, както мъжете. И както примера с 26-годишната жена показва, когато сме изложени много дълго време на въздействието на никотина, на многото изпушени цигари  всеки ден, то тази разлика се заличава.

Връзката между цигарите и ковид-19съществува ли според вас?

Категорично. Има такива научни изследвания, които показват, че има такава връзка. Макар, че в началото на пандемията имаше информации, че може би пушачите са по-предпазени от другите хора по отношение на заразяване и тежко прекарване на заболяването. Излезе публикация на лабораторията Колд-Спринг-Харбър, че пушенето променя белите дробове по начин, който улеснява коронавируса да се свързва с белодробните клетки. Т.к. вещества в цигарения дим стимулират белия дроб да произведе повече от един ключов ензим, който улеснява проникването на вирусите  в долните отдели на дихателните пътища. А знаем, че там най-често се откриват пневмониите, които откриваме със снимка на  тежкоболни с коронавирус. Вирусът използва за навлизане в клетките на белия дроб един протеин, ангиотензин-конвертиращия ензим2 (АСЕ2), който всъщност е стимулиран да се произвежда в по-големи количества от коронавируса.

Тоест сами отваряме врати за вируса, ако държим в ръка цигара?

Така е. Добрата новина е, че много по-малък е рисъкт при хора, които са отказали цигарите и при хора, които не пушат, за разлика от тези, които продължават да пушат

Плодолечението може ли да помогне на хората да се разделят с вредния навик?

Да. От всичките 50 хиляди пациенти, които сме лекували в продължение на 28 години вече сме помогнали на много хора да откажат цигарите. Комбинацията от лечебно гладуване и то с по-дълги курсове от 20 и повече дни, съчетани с прочитане на книгата "Не пуша вече"  на Алън Кар.  Самият автор в продължение на много години е пушил по 100 цигари на ден. Всеки път когато се отказвал и после отново е пропушвал , тк към никотина се развива силна зависимост, той е плачел като малко дете, защото за пореден път не е можел да откаже цигарите. Накрая той разбира, че психиката му трябва де се промени и така у,спял да се откаже от цигарите и започнал да дава съвети на хората от цял свят, написвайки тази книга и организирайки специални курсове.  И така съчетаването на по-продължително лечебно гладуване с прочитането на тази книгата, помогна на стотици, стотици наши пациенти от цял свят да откажат цигарите окончателно и завинаги.

Клиниката на д-р Емилова разполага с малка книжарница, от която може да се купи не само тази книга, но и други, свързани със здравето и природосъобразния начин на живот.

Клиниката на д-р Людмила Емилова работи в хотел "Аква Азур" край Варна.

Телефонът за връзка  е 0888 951 288

За повече информация: emilova.eu



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27