Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Публиката излъчва победителя на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик

Хоровият форум поднови дарителската кампания за модерна репетиционна зала

Под наслов „Подай ръка на бъдещето“ Десетото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, който тече в момента в Балчик, поднови дарителската кампания за набиране на средства за ремонт на репетиционна зала „Петко Петков“ в читалище „Паисий Хилендарски“ в Белия град. В края на 2019 г. домакинът, смесен хор „Черноморски звуци“, поде инициатива да реновира една от залите, за да я именува на емблематичната за града личност – дългогодишния читалищен деец. Мисията все още не е събрала достатъчно средства за модернизиране на мястото, където репетират младите хористи на Балчик.

Припомням, че в тазгодишната хибридна форма на фестивала – присъствено и дистанционно, участват 60 състава от 12 държави.

В Балчик си дават среща седем формации от София, Ловеч, Благоевград и Добрич, към които се присъединяват и четири формации от града домакин. Със записи в изданието се включват още 40 хора от България, Италия, Словения, Дания, Германия, Швеция, Сърбия, Канарските острови, Полша, Румъния, Турция и САЩ.

Организаторите от сдружение „Музикален свят – Балчик“ и техните партньори обявиха, че тази година конкурсна програма няма, но публиката ще е жури. Тя ще определи носителят на голямата награда чрез гласуване във фейсбук на страницата на фестивала. На галаконцерта на 5 юни от 19.00 часа на основната сцена Мелницата ще станат ясни трите състава, фаворити на социалната мрежа. Тази вечер от 17.00 и 19,00 часа на сцена Мелницата са предвидени концерти.

Фестивалът ще продължи до 30 юни, но в онлайн пространството – със семинари, конференции, излъчване на концерти и разпространение на видеоизпълненията на хоровете.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Християна Дънкова

Певицата Християна Дънкова представя България на "Voice of Turan" в Казахстан

Певицата Християна Дънкова ще участва в тазгодишното издание на телевизионния конкурс "Voice of Turan" в Казахстан на 30 и 31 октомври. Тя ще представи „Една тъжна балада“, песен-емблема за казахстанския народ, разказваща за святата майчина любов. Гласовитата добричлийска, която преподава пеене и пиано в София, гостува в предаването..

обновено на 22.10.21 в 14:59

Започва Есенен салон на изкуствата във Варна

Есенен салон на изкуствата ще се проведе във Варна в периода от 22-ри октомври до 15-и ноември. Събитието се организира от дирекция „Култура“ към Община Варна. На всички събития ще се спазват противоепидемични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването, посочват организаторите. На 22.10., петък, в Градската художествена галерия..

публикувано на 22.10.21 в 06:10

60 години от създаването на музейната сбирка в Балчик

Днес се навършват 60 години от създаването на музейната сбирка в град Балчик. На този ден през 1961 г. в сградата на Градското народно читалище „Паисий Хилендарски“ се учредява историко-археологическа музейна сбирка. Основоположници на първата експозиция са Клара и Петко Петкови. Директорът на музея Радостина Енчева: По случай годишнината сме..

публикувано на 20.10.21 в 15:38

Юлиана Хичева запечатва сянката на нещата в "Свободно движение"

Една младо име с вкус към експеримента представя новия си проект в Художествен музей “Георги Велчев” във Варна. В зала Ателие Юлиана Хичева показва експозицията “Свободно движение”. Като визуален артист нейните търсения са в пресечната зона между живопис и фотография. Проектът “Свободно движение” е посветен на движението, а работите са..

публикувано на 20.10.21 в 12:39

Слушателите избират песните – фаворити в конкурса „Златни искри“

В две поредни недели селекционираните от журито песни за 9-ото издание на Европейския конкурс за детска песен „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР Радио Варна. Те ще прозвучат в предаването за поп-рок музика „Може би ДА“ , с начален час 10,05часа. Слушателите могат да дадат своя глас за предпочитаната от тях песен със съобщение във Фейсбук..

обновено на 20.10.21 в 11:41

Арменаг Мардиросян с дебютна самостоятелна изложба в ГХГ - Варна

Aрменаг Мардиросян е роден на 13 декември 1968 г. във Варна, където завършва своето средно и висше образование. От детска възраст е любител на изобразителното изкуство, а специалното си отношение към морето изгражда по време на военната си служба в Черноморския флот като моряк в Първи дивизион. Очарован е от безбрежността на морските вълни и силата..

публикувано на 19.10.21 в 09:38

"Норма" тази вечер в Операта

19 октомври - вторник - 19 часа - ОСНОВНА СЦЕНА НОРМА Опера от Винченцо Белини Постановка и сценография Кузман Попов В ролите: НОРМА - Габриела Георгиева АДАЛДЖИЗА - Даниела Дякова ПОЛИОНЕ - Валерий Георгиев ОРОВЕЗО - Деян Вачков КЛОТИЛДЕ - Бойка Василева ФЛАВИО - Христо Ганевски Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна..

публикувано на 19.10.21 в 07:04