Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект създава скулптурна бижутерия

| обновено на 04.06.21 в 15:00
10
Милица Игнатова – Ингъл

Авторска скулптурна бижутерия прави Милица Игнатова – Ингъл. Преди година тя основава своето ателие Personal conversations / Лични разговори – студио за авторски бижута, които обединяват изкуство, архитектура и модернизъм в свой собствен артистичен изказ. Всеки накит разказва история и има име, а в главната роля е жената, която го носи, разказа пред Сияна Спиридонова младата авторка.

Новата колекция, подходяща за пролетно-летния сезон, която Милица представи във Варна, се казва Modern Mediterranean / Съвременното Средиземноморие, която с финес улавя духа на Средиземноморието, превръщайки го в концептуално-скулптурна бижутерия.
Бижутата са изработени от акрил, който дава възможност за изключително голям набор от цветове, а същевременно е много лек и устойчив материал. Обемните и масивни бижута могат да бъдат леки и удобни за носене през целия ден, подчерта Милица. Тя използва и благородни метали - хирургическа стомана и сребро.

В производствената част по направата на украшенията голяма роля играе съпругът на Милица, който е от Южна Африка. А повтаряща се тематика са арките, сводовете, връщащи към древността и испанското архитектурно наследство.

Нашите клиентки са жени, които обичат да показват себе си и са в пълния си потенциал и сила, когато усещат, че могат да бъдат добре представени със стила си и нещата, които избират да сложат по себе си. Ние отдаваме голямо значение на това, да сме в противовес на бързата мода. Вярвам много в осмисления избор на всяко нещо, с което се обграждаме – било то обект, бижу или нещо друго.“, разказа Игнатова – Ингъл.

Милица e родом от Русе, завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. След това животът я отвежда да работи и твори в Испания, където живее на Балеарските острови. Съвсем от скоро заедно със съпруга си решават да се установят в България. Милица е избрала пътят й да продължи във Варна, където предстои да открие собствено ателие, в което да създава бижутата си.

За момента модернистичните накити на Милица се продават предимно онлайн, като най-търсени са в Лос Анджелис и Чикаго, похвали се авторката. Освен концептуални магазини, към авторската бижутерия на талантливата русенка проявяват интерес и музеи за съвременно изкуство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

7 храни, които всички над 40 е добре да консумират

Навършите ли 40 трябва леко да коригирате начина си на хранене - всъщност, към по-добро, за да сте спокойни, че промените в тялото няма да се отразят. Освен редовното движение, под формата на разходки, танци, пилатес, фитнес, каквото ви доставя удоволствие, е хубаво да изключите окончателно от менюто си полуготовите храни и газираното, да..

публикувано на 25.08.24 в 14:30

Богатите също плачат, гледат в различни посоки и продават имения

Имението на Бен Афлек и Дженифър Лопес с 24 бани се продава за 68 млн. долара Домът на Бен Афлек и Дженифър Лопес е обявен за продажба. Исканата цена е 68 млн. долара - и това не включва данъчната сметка от 1100 долара на ден, съобщи The Hollywood Reporter. Понякога, когато в списъка се появи имот..

публикувано на 25.08.24 в 13:14

Учени установиха притеснително количество пластмасови частици в мозъка на съвременния човек

Проби от човешки мозъци, събрани при аутопсии в началото на 2024 г., съдържат притеснително количество малки парченца пластмаса, показва ново проучване. „Концентрациите, които видяхме в мозъчната тъкан на индивиди, които бяха на средна възраст около 45 или 50 години, бяха 4800 микрограма на грам, или..

публикувано на 25.08.24 в 09:32

Фестивал на хвърчилата на плажа в Аспарухово

КРАСИВА ЦВЕТНА ФЕЕРИЯ ОЧАКВАМЕ ПО ВРЕМЕ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХВЪРЧИЛАТА.  Кулминацията на събитието ще бъде на 24 и 25 август 2024 г. във Варна, където с демонстрации на пъстри хвърчила, синхронно управление под музикален съпровод и нощни полети фестивалът ще отбележи дванадесетата си годишнина. Международният фестивал на..

публикувано на 24.08.24 в 11:51

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в Генерал Тошево

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в град Генерал Тошево. Той се провежда за 25-ти път. Участие в него ще вземат групи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ е подготвил разнообразна и богата програма във фестивалните дни – 24 и 25 август. Официалното откриване с водосвет е..

публикувано на 24.08.24 в 08:20

Цветни хвърчила ще летят в небето над плажа в „Аспарухово“

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе на 24 и 25 август на плажа в  „Аспарухово“. С двудневни демонстрации фестивалът ще отбележи своята дванадесетгодишнина. Организатор на събитието е клуб „Асто – Въздушни чудеса“. От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително..

публикувано на 23.08.24 в 17:36

Второто издание на "Чайки фест" предстои тази събота

Второто издание на "Чайки фест" ще се проведе тази събота, 24 август. На светло ще излязат  едни от най-добрите underground групи от страната, както и банди от Северна Македония. Сред българските групи са Gigashadow, Сричка, Behind bars и Pizzza, разкри Паскал Гонов, един от организаторите на феста. Целта на фестивала е да даде сцена на..

публикувано на 23.08.24 в 17:20