Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международният фестивал „Процес – Пространство“ в Балчик пренареди пластовете

Заключителна изложба от 32-рото издание на фестивала за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ се откри снощи в информационен център Мелницата в Балчик. Тя ще остане до края на юни и показва творбите на авторите, работили под мотото „Пренареждане на пластовете“. Свои произведения, сътворени в Балчик, показват Георги Янков, Десислава Христова, Росица Гецова и сръбкинята Мария Каузларич, както и студенти от НХА Любослав Боянов (Плакат) и Никола Цветанов (Графика) и други.

Припомням, че фестивалът започна на 1 юни с експозиция под мотото „Райски градини“ от миналогодишното издание, в памет основателя на фестивала Димитър Грозданов, който напусна този свят м.г. Форумът ще привлече ценители с още едно събитие това лято, планирано на 27 юли от 17.00 ч. в Художествената галерия – откриване на изложба с оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на „Процес – Пространство“, която ще гостува до края на август, след това отпътува за Русе. Оригиналните плакати са били дарени от Кристо в зората на фестивала през 1992, когато участва дистанционно, с цел спонсорство на младата инициатива.

През 2020 година много неща се промениха по света, обстоятелствата докоснаха и художествените среди. Преосмислихме ценностите си, пренаредихме начина си на живот и представяне на изкуството, обяснява организаторът Пенка Минчева името на тазгодишното мото.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Христина Бобокова и Фондация „Процес – Пространство“, Община Балчик, партньори са СБХ. Догодина ще отбележи по-специално 30-ия си рожден ден и 33-то издание.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателят Мариaн Желев получи ливанската литературна награда "Наджи Нааман"

Писателят Мариан Желев получи ливанската литературна награда „Наджи Нааман“. Призовете се връчват на автори, чиито литературни произведения са с акцент върху общочовешките ценности. Желев е отличен в раздела за цялостно творчество.  В конкурса той участва с разказа „Съборете ме в четвъртък“, който е поместен в последната му книга „Спете..

обновено на 09.06.23 в 17:41

Две изложби от "Процес - Пространство" в Балчик

На три сцени - Русе, Варна и Балчик, през 2023 година международният фестивал за съвременно изкуство "Процес - Пространство" отбелязва своето 34-то издание под мотото "Археология на щастието". В Балчик програмата е от 9-и до 11-и юни. Изложбата "Димитър Грозданов - другото лице" ще бъде открита в Художествена галерия - Балчик на 9 юни от 17:30 ч. и ще..

публикувано на 09.06.23 в 12:06

Международния ден на архивите отбелязват във Варна днес

С награждаване на читател, приятел и дарител на Държавния архив във Варна днес ще бъде отбелязан Международният ден на архивите в морската столица. През 2023-а се навършват 75 години от създаването на Международния съвет на архивите. Гостите на събитието, което ще се състои от 11 часа в Изложбената зала на Държавния архив във Варна, ще могат да..

публикувано на 09.06.23 в 05:00

Отменят представлението "Затегнете коланите", планирано за 14 юни във Варна

Представлението "Затегнете коланите", което трябваше да се играе на 14 юни, сряда, във Фестивалния и конгресен център във Варна, се отменя, съобщават организаторите, които се извиняват за неудобството и благодарят за разбирането. Закупените към момента билети могат да бъдат върнати през платформата за продажба.

публикувано на 08.06.23 в 19:16

Започна Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“

По стара българска традиция с хляб и сол и пожелания за здраве и прекрасни дни в Балчик бяха посрещнати 250-те влюбени във вокалното изкуство хора на откриването на 11-ия международен хоров фестивал „Черноморски звуци“. От 7 до 11 юни ежегодното събитие преминава под патронажа на Министерството на културата и кмета на Общината Николай Ангелов и..

публикувано на 08.06.23 в 12:14
Чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть” от столичния храм „Св. Александър Невски” гостува в Поморие

Международен фестивал на православната музика започна в Поморие

Жители и гости от страната и чужбина посрещнаха в Поморие иконата "Св. Богородица-Достойно есть" , пренесена в крайморския град по повод деветнадесетия Международен фестивал на православната музика, носещ нейното име. Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Българския..

публикувано на 08.06.23 в 06:38

Паруш Парушев отбелязва 45 години творческа дейност с изложба – живопис,

Паруш Парушев отбелязва 45 години творческа дейност с изложба – живопис, която ще бъде подредена от 9 до 25 юни в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик. Парушев е член на Сдружението на художниците в Русе и във Варна. Има зад гърба си в над 15 самостоятелни и 13 общи изложби, участия в Бианалета и Национални художествени изложби...

обновено на 07.06.23 в 18:39