Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал „Процес – Пространство“ в Балчик пренареди пластовете

Заключителна изложба от 32-рото издание на фестивала за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ се откри снощи в информационен център Мелницата в Балчик. Тя ще остане до края на юни и показва творбите на авторите, работили под мотото „Пренареждане на пластовете“. Свои произведения, сътворени в Балчик, показват Георги Янков, Десислава Христова, Росица Гецова и сръбкинята Мария Каузларич, както и студенти от НХА Любослав Боянов (Плакат) и Никола Цветанов (Графика) и други.

Припомням, че фестивалът започна на 1 юни с експозиция под мотото „Райски градини“ от миналогодишното издание, в памет основателя на фестивала Димитър Грозданов, който напусна този свят м.г. Форумът ще привлече ценители с още едно събитие това лято, планирано на 27 юли от 17.00 ч. в Художествената галерия – откриване на изложба с оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на „Процес – Пространство“, която ще гостува до края на август, след това отпътува за Русе. Оригиналните плакати са били дарени от Кристо в зората на фестивала през 1992, когато участва дистанционно, с цел спонсорство на младата инициатива.

През 2020 година много неща се промениха по света, обстоятелствата докоснаха и художествените среди. Преосмислихме ценностите си, пренаредихме начина си на живот и представяне на изкуството, обяснява организаторът Пенка Минчева името на тазгодишното мото.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Христина Бобокова и Фондация „Процес – Пространство“, Община Балчик, партньори са СБХ. Догодина ще отбележи по-специално 30-ия си рожден ден и 33-то издание.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47