Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Карузо Гала" с петима тенори в прослава на великия първи

| обновено на 11.06.21 в 07:45

11 юни 2021, 21.00 - Варна, Опера в Летния театър

12 юни 2021, 21.00 – Пловдив, Античен театър

Гала концерти, посветени на 100-годишнината от кончината на великия Енрико Карузо, събират на откритите сцени във Варна и Пловдив звезди от италианската и българската оперна сцена

Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело Фиоре са в България за два гала-концерта, посветени на един от най-бележитите тенори в историята на операта - Енрико Карузо. На 11 юни с „Карузо Опера Гала“ ще бъде открит XII сезон на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна, а на 12 юни грандиозното събитие ще се премести на сцената на Античния театър в Пловдив.

Звездният тенор Фабио Армилиато е един от най-обичаните италиански певци, aплодиран на най-престижните оперни сцени – Метрополитън Опера, Ла Скала, Монте Карло, Парижката опера, Японската национална опера, Ковънт Гардън и други. Италианският тенор Фабио Армилиато беше гост във Варна и респективно в Радио Варна през 2018 година.


Кариерата на тенора Анджело Фиоре се устремява нагоре, след дебюта му в Ла Скала през 2019 година. Победителят в редица международни конкурси, член на фондация „Лучано Павароти“, е възприеман като едно от новите лица на италианската опера не само в родината си, но и в САЩ, Германия, Дания, Русия, Япония и др.

В брилянтния състав от солисти в „Карузо Опера Гала“ са и три утвърдени имена от българската сцена с международно признание - златните гласове Иван Момиров, Даниел Дамянов и Валерий Георгиев.



В прослава на Енрико Карузо, най-популярните ариии канцонети от репертоара му ще прозвучат на откритите сцени във Варна и Пловдив, в изпълнение на петимата тенори и оркестъра на Държавна опера - Варна под диригентската палка на Лоренцо Бизари.

Феноменалният мощен драматичен тенор на „златогласия вълшебник от Неапол“, съхранен в 500 грамофонни плочи, остава в историята на световното певческо изкуство като един от най-красивите оперни гласове и един от най-високите върхове на италианската певческа школа през ХХ век.Години след неговата смърт, първият голям сред тенорите продължава да вдъхновява новите оперни поколения. През 1986 година Лучио Дала му посвещава своята завладяваща композиция „Карузо“, представена за пръв път от Лучано Павароти. В „Карузо Опера Гала“ ще я чуем и в изпълнение на петимата тенори Фабио Армилиато, Анджело Фиоре, Иван Момиров, Валерий Георгиев и Даниел Дамянов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26