Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старт на предизборната кампания за вота от днес

Снимка: Ани Петрова

Днес - 11 юни, официално стартира предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот, насрочен за 11 юли. Партиите и коалициите, регистрирани за изборите, ще имат точно един месец да убедят гласоподавателите във важността на своите послания и да спечелят тяхната подкрепа.

За първи път в историята изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на предходното 45-то Народно събрание. Изключение от правилото ще правят само секциите с под 300 избиратели, гласуването с подвижна урна, както и секциите, разкрити в болници, специализирани институции и плавателни съдове. Там остава традиционната хартиена бюлетина.

Все още неясноти има и около вота на машини в чужбина, тъй като ЦИК и фирмата-доставчик не успяха да се договорят за цената на допълнителните 1500 устройства.

В борбата за място в 46-ия парламент се включват общо 23 партии и коалиции, а съгласно изтеглените от ЦИК поредни номера, изборната бюлетина ще изглежда така:

1. КП „Движение заедно за промяна“

2. ПП „Свобода“

3. ПП „Български национален съюз. Нова демокрация“

4. КП „БСП за България“

5. КП ГЕРБ-СДС

6. ПП „Атака“

7. ПП ДПС

8. КП „Изправи се! Мутри вън!“

9. ПП МИР

10. ПП „България на труда и разума“

11. ПП „Възраждане“

12. ПП „Подем“

13. ПП „Бригада“

14. ПП „Пряка демокрация“

15. ПП „Гражданска платформа Българско лято“

16. КП „Българските патриоти – ВМРО-Воля-НФСБ“

17. КП „Ляв съюз за чиста и свята република“

18. ПП „Партия на зелените“

19. КП „Национално обединение на десницата“

20. ПП „Глас народен“

21. ПП „Републиканци за България“

22. „ПП „Има такъв народ“

23. КП „Демократична България“

Това са вторите избори, които ще се проведат в България след настъпването на пандемията от COVID-19. За разлика от тези на 4 април, сега показателите на заболеваемост и смъртност в страната са много по-ниски, въпреки това избирателната активност остава една от основните загадки, от които ще зависи крайният резултат.

Ето кои ще бъдат и някои от водачите на листи по региони, състезаващи се за вота на избирателите.

Варна

Костадин Ангелов – ГЕРБ/СДС; Филип Станев – „Има такъв народ“; Корнелия Нинова – „БСП за България“; Ерджан Ебатин – ДПС; Стоян Михалев – „Демократична България“; Татяна Дончева – „Изправи се! Мутри вън!“, Ангел Джамбазки – „Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ“.


Добрич

Деница Сачева – ГЕРБ/СДС; Дилян Господинов – „Има такъв народ“; Димитър Данчев – „БСП за България“; Хасан Адемов – ДПС; Албена Симеонова – „Демократична България“; Димитър Делчев – „Изправи се! Мутри вън!“; Слави Нецов – „Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ“.


Бургас

Любен Дилов – ГЕРБ/СДС; Ивайло Вълчев – „Има такъв народ“; Петър Кънев – „БСП за България“; Севим Али – ДПС; Ивайло Мирчев – „Демократична България“; Живко Табаков – „Изправи се! Мутри вън!“; Христиан Митев – „Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички кандидати за депутати от Варна

Предизборната кампания започва от днес, на 11 юни.  Как подредиха листите си с кандидатите за народни представители от Варна партии и коалиции? Партия "Възраждане" първа регистрира листата си.  Отново водач на листата е Костадин Костадинов , следван от Николай Костадинов, трети е Веселин Вешев. "Челната тройка" беше същата и в листата на партията..

обновено на 11.06.21 в 15:02

Всеки избирател може да провери избирателната си секция в интернет и чрез SMS

Всички български граждани могат да проверят по електронен път номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на изборите за Народно събрание на 11 юли 2021 г. Справката може да се направи в сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) на адрес..

публикувано на 09.06.21 в 13:40

Коя партия с кой номер в бюлетината ще се яви на вота

ГЕРБ-СДС ще се явят на предсрочните парламентарни избори под номер 5 в бюлетината . До тях с номер 4 са „БСП за България“ а „Има такъв народ“ ще са под номер 22. На коалиция „Българските патриоти – ВМРО-Воля-НФСБ“ се падна номер 16. Това отреди жребият за поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината, изтеглен от ЦИК за предстоящите..

публикувано на 09.06.21 в 10:58

ЦИК тегли "изборното тото" днес

Жребият за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи, в бюлетината за гласуване за народни представители на 11 юли ще се проведе в Централната избирателна комисия днес (9 юни). ЦИК ще изтегли и жребия за определяне на реда за представяне на кандидатите,..

публикувано на 09.06.21 в 10:00

Ясни са кандидат-депутатите на "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън", "Атака" и КОД

В Районната избирателна комисия във Врана продължава регистрацията на листите на партиите, които ще участват в изборите на 11 юли. Водач на листата на "Демократична България" е отново Стоян Михалев, начело на листата на "Изправи се! Мутри вън" е Татяна Дончева, Волен Сидеров води листата на "Атака", Петър Москов - на КОД, Кристиян Богоев - на..

публикувано на 08.06.21 в 16:34
Слави Трифонов

Трифонов: Истината за подкрепата на ИТН ще стане ясна на изборите

Когато Недялко Недялков, Стойчо Стоев, Антоанета Христова, Валерия Велева, Татяна Буруджиева, Румяна Коларова, Нидал Алгафари, Огнян Минчев, Стъки и още много други знайни и незнайни воини на свободното слово, поставено в услуга на ГЕРБ, когато всички тези прекрасни хора започнат да говорят срещу нещо, което съм направил, аз веднага разбирам, че..

публикувано на 08.06.21 в 13:50

ДПС регистрира листата си с кандидатите за депутати от Варна

Възстановяване на диалога и държавността е основното послание на ДПС  за предстоящите парламентарни избори-това заяви във Варна водачът на листата Ерджан Себайтин, който заедно с колегата си Сали Табаков и с представители на партията я регистрира в Районната избирателна комисия. Посланието на ДПС отново е - да възстановим държавността, каза..

публикувано на 08.06.21 в 11:27