Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се новият шампион по ветроходство за еднотипни лодки на България

12 спортни клуба ще се състезават от днес до 13 юни за титлата “Шампион по ветроходство за еднотипни лодки на България”. Един от тях ще представя страната ни във Виена. Публиката ще може да наблюдава състезанието от зоната за отдих на Морска гара-Варна през почивните дни. Ветроходците ще се състезават с еднотипни лодки, в два състезателни дни и се очаква да проведат над 20 гонки.

Събитието е част от световна инициатива с цел популяризиране, развитие и успех на ветроходството като националната лига. Форматът включва 20 страни участници, 300 клуба, над 3 000 ветроходци и повече от 100 проведени състезания в Европа през 2020. Наред с България, част от лигата са страни като САЩ, Швейцария, Великобритания, Русия, Белгия, Финландия и други.

Ветроходците ще се състезават с еднотипни лодки, в два състезателни дни с очаквания за провеждане на повече от 20 мач-рейса. Интересното при този тип надпревари е, че за разлика от големите регати с килови яхти, където се взимат предвид коефициентите и разликата в яхтите оказва неминуемо влияние върху резултата, тук екипажите сменят лодката на всяка гонка, което превръща крайното класиране в резултат, взимайки под внимание техните спортни умения.

Състезанието ще бъде клубове срещу клубове – Fleet race с 4 еднотипни лодки SB20. Победителят в BORA Sailing Championship 11-13 Юни Варна’2021, печели участие в EUROSAF Club Sailing Championship 2021, което ще се проведе на 26-29.08.2021 във Виена (Австрия). Организаторите планират още две събития, а именно състезание в периода 11.09 – 12.09 в Поморие и още едно в Язовир Искър през Октомври. Победителите от трите събития тази година ще решат кои два КЛУБА да отидат на квалификации на Sailing Champions League (SCL) през 2022.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Киров поема "Спартак"- Варна

Николай Киров е новият наставник на Спартак (Варна). Временно начело на тима бе Иван Цветанов. Панайот Кискинов ще бъде технически директор на отбора.

публикувано на 20.10.24 в 21:06

Радо Росенов е европейски шампион

Перфектен Радо Росенов е шампион на Европа. Националът ни спечели златния медал на Европейското първенство за мъже и жени до 23 години в София. Пред погледите на редица легенди от близкото и по-далечно минало националът ни срази на финала представителя на Армения Артур Сахакян. В категория до 60 килограма българинът ликува с категоричното 5:0 съдийски..

публикувано на 20.10.24 в 21:05

"Черно море" взе трите точки срещу "Хебър" (ВИДЕО)

Отборът на Черно море записа победа срещу Хебър с 1-0. Гол на Дуду (75) реши изхода на този мач. Срещата беше тактически оспорвана, но като цяло нямаше високо ниво футбол на "Тича". За домакините най-важни са трите точки, спечелени тази вечер.

публикувано на 20.10.24 в 19:17

Втора загуба за Варна ДКС

Волейболистките на Варна ДКС с втора загуба на старта на женското първенство. Като домакини варненки отстъпиха с 0-3 срещу столичния тим ЦСКА. В следващия си мач Варна ДКС ще е домакин на ЦПВК, като срещата е от 14.00 ч.

публикувано на 20.10.24 в 17:56

"Перун 1" с втора загуба на старта (ВИДЕО)

Втора загуба за волейболистките на "Перун 1"-Варна. Този път те отстъпиха срещу отбора на "Славия" с 0-3 гейма. Варненки не играха силно в защита, а като цяло отборът от столицата е доста по-силен. Това е второ поражение за момичетата на треньора Димо Стоянов, след като вчера те отстъпиха със същия резултат на ЦСКА.

публикувано на 20.10.24 в 13:28

Лия Каратанчева стана вицешампионка на двойки на турнир в Португалия

Националката на България за "Били Джийн Кинг Къп" Лия Каратанчева загуби на финала на двойки на турнира на твърда настилка във Фаро (Португалия) с награден фонд 25 хиляди долара. Каратанчева и Диана Марчинкевица (Латвия), трети поставени в основната схема, отстъпиха пред номер 2 Вероника Фалковска (Полша) и Стефани Джудит Вишер (Нидерландия) с 4:6, 6:2,..

публикувано на 20.10.24 в 10:50

"Ботев"- Пловдив с осма победа

Осма шампионатна победа за Ботев Пловдив през сезона.  „Канарчетата” спечелиха с 1:0 срещу Славия. Николай Минков (60) беше точен за домакините след груба вратарска грешка на Николай Кръстев.

публикувано на 20.10.24 в 09:52