Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на ОВК Несебър 2000 грабна трофея в първия кръг на Шампионската лига по ветроходство в България

Автор:

BORA Sailing Championship Varna 2021 приключи при изключителен интензитет от 18проведени гонки. В надпреварата бяха предвидени и финални гонки, които обаче не успяха да се осъществят поради излязъл силен шквал със сила около 40 възла. Времето не падна до изтичане на времето за последна възможна гонка и така финалното класиране беше формирано с резултатите до момента.

Състезанието се проведе на 12-ти и 13-ти юни, а форматът на предполага отборите от различни клубове да се състезават на ротационен принцип в четири еднотипни лодки Laser SB20. Този формат на еднотипни лодки, предоставяни от организатор, в който екипите се състезават при сравнително равни други условия един срещу друг, предполага резултатите да са плод единствено на техните технически и стратегически умения. Това предложи на зрители и състезатели изключителна динамика, в която опитни състезатели се изправиха срещу младежи и трябваше да доказват уменията си един срещу друг.

По време на Bora Sailing Championship най-добрите ветроходни клубове се състезаваха за титлата “Шампион по ветроходство за еднотипни лодки на България” и определиха кой да се класира за квалификациите на ISLA за Шампионската лига по ветроходство. Големите победители са отбора на OВК Несебър в състав Яна Маркова, Ина Илиева и Александър Амин. Яна е многократен шампион на България в клас Оптимист, Лазер 4.7 и Радиал, както и многократен шампион на 470. В кариерата си също е носител на 12-то място на Световно първенство през 2010. Екипажът допълва Ина Илиева – многократен шампион на 470 и Балкански шампион в екип с Яна Маркова. Александър Амин е победител от Босфорус Къп на килови яхти, национален шампион IRC 1 и носител на второ място в ORC Регата Палма Де Майорка.

Второто място е за LZ Yachting  1991 със шкипер Лъчезар Братоев и състав Жулиета Иванова и Мария Христова, които водиха убедително през първия ден, но замалко изпуснаха първото място. Все пак, LZ Yachting 1991 имаха голям повод за радост, тъй като вторият им отбор North Sails също взе подиум в състав Стефани Музакова, Светлин Караджов, Калоян Каталиев. Стефани е носител на повече от 50 медала и 60 купи от национални и международни регати. Десет поредни години е републикански шампион на България, 5 поредни години Ветроходец на България в олимпийския клас Лазер Радиал.

Организатор на престижната надпревара в България е „BORA Sailing“, в партньорство с „ЛЗ Яхтинг 1991“ и СК „Ултрамарин“. До края на годината се очаква да се състоят още две регати от тази серия – в Поморие през септември и Язовир Искър през октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Киров поема "Спартак"- Варна

Николай Киров е новият наставник на Спартак (Варна). Временно начело на тима бе Иван Цветанов. Панайот Кискинов ще бъде технически директор на отбора.

публикувано на 20.10.24 в 21:06

Радо Росенов е европейски шампион

Перфектен Радо Росенов е шампион на Европа. Националът ни спечели златния медал на Европейското първенство за мъже и жени до 23 години в София. Пред погледите на редица легенди от близкото и по-далечно минало националът ни срази на финала представителя на Армения Артур Сахакян. В категория до 60 килограма българинът ликува с категоричното 5:0 съдийски..

публикувано на 20.10.24 в 21:05

"Черно море" взе трите точки срещу "Хебър" (ВИДЕО)

Отборът на Черно море записа победа срещу Хебър с 1-0. Гол на Дуду (75) реши изхода на този мач. Срещата беше тактически оспорвана, но като цяло нямаше високо ниво футбол на "Тича". За домакините най-важни са трите точки, спечелени тази вечер.

публикувано на 20.10.24 в 19:17

Втора загуба за Варна ДКС

Волейболистките на Варна ДКС с втора загуба на старта на женското първенство. Като домакини варненки отстъпиха с 0-3 срещу столичния тим ЦСКА. В следващия си мач Варна ДКС ще е домакин на ЦПВК, като срещата е от 14.00 ч.

публикувано на 20.10.24 в 17:56

"Перун 1" с втора загуба на старта (ВИДЕО)

Втора загуба за волейболистките на "Перун 1"-Варна. Този път те отстъпиха срещу отбора на "Славия" с 0-3 гейма. Варненки не играха силно в защита, а като цяло отборът от столицата е доста по-силен. Това е второ поражение за момичетата на треньора Димо Стоянов, след като вчера те отстъпиха със същия резултат на ЦСКА.

публикувано на 20.10.24 в 13:28

Лия Каратанчева стана вицешампионка на двойки на турнир в Португалия

Националката на България за "Били Джийн Кинг Къп" Лия Каратанчева загуби на финала на двойки на турнира на твърда настилка във Фаро (Португалия) с награден фонд 25 хиляди долара. Каратанчева и Диана Марчинкевица (Латвия), трети поставени в основната схема, отстъпиха пред номер 2 Вероника Фалковска (Полша) и Стефани Джудит Вишер (Нидерландия) с 4:6, 6:2,..

публикувано на 20.10.24 в 10:50

"Ботев"- Пловдив с осма победа

Осма шампионатна победа за Ботев Пловдив през сезона.  „Канарчетата” спечелиха с 1:0 срещу Славия. Николай Минков (60) беше точен за домакините след груба вратарска грешка на Николай Кръстев.

публикувано на 20.10.24 в 09:52