Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Весела Банова: Аутизмът не е болест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Весела БановаСеминар на тема „Опорни точки за работа с деца аутисти“ се провежда във Варна. Един от преподавателите в обучението е д-р Весела Банова – психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. Целият й професионален път е минал покрай работата с деца. От 2002 г. до 2008 г. е зам.- председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2008 година работи в сдружение „Дете и пространство” и активно участва в процеса на деинституционализация на децата в риск в България. Член е на комисията за борба с трафика на хора ГРЕТА към Съвета на Европа. Весела Банова е председател на психоаналитичната школа Българско общество за лаканианска психоанализа и зам.-председател на Българска асоциация по психотерапия. Тя е редактор и съставител на 15 сборника и наръчници в областта на приложната психоанализа и работата с деца в риск. Диагноза ли е аутизмът и кои са първите признаци, които алармират за проблем, попита Сияна Спиридонова д-р Весела Банова. Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:

Д-р Банова, диагноза ли е аутизмът?

Аутизмът не е диагноза и не е болест, и съответно няма лечение, но е особено състояние на психиката, което до голяма степен трябва ние възрастните и родителите да се адаптираме към него, не толкова детето може да се промени. То може да се промени, но това състояние на психиката е нещо, което не зависи пряко от неговата воля и желание, тоест аутистите се разминават със статуквото и пътеките на педагогиката.

Кои са първите признаци, по които можем да разберем дали детето е аутист?

В кърмаческа възраст, до 12-месеца, проявите са изключително дискретни. Още тогава тези деца са си самодостатъчни. Те не търсят общуване, не следят живо с поглед възрастния, не откликват на неговата усмивка, тялото на бебето след 6-я месец не заема формата на тялото на майката, когато тя го гушне. Много често имат затруднения в храненото като липса на чувство за ситост и глад. Обикновено родителите забелязват, че нещо не е наред, когато детето е малко по-голямо. Те си дават сметка, че то е различно от своите връстници, не говори, не прави изречения, не търси жив контакт с деца на неговата възраст. По-скоро приближаването, гледането, говоренето го ужасяват, отколкото да го радват. Водещите проблеми са в общуването.

Как се справят децата с аутизъм с лексиката и правописа?

Тяхната връзка с езика е много особена. Те някакси не успяват докрай да влязат в символната функция на езика, т.е. използват думите като символи и са организирани от определена граматика, в която има паузи, последователност. Това на тях им е един от огромните проблеми и някакси влизат в езика частично. Това са деца, които често проговарят на друг език, най-вече на английски, защото запомнят цели фрази, думи, гледайки детски филмчета на английски. Тези фрази не са предназначени да общуват с другия, по-скоро детето се радва да произнася мелодиката. Повечето аутисти обичат пеенето. Всичко в човешката реч, което носи смисъл, им идва в повече и не винаги го разбират.

Как се случва в наши дни приобщаването към света на децата аутисти?

Много се работи по въпроса. Има различни школи, една голяма част от тях са вдъхновени от педагогиката. Ако имаме успешна програма и изключително рано започнем да принуждаваме аутистът да я следва, той рано или късно ще има някакъв резултат. Психоанализата има друго отношение към подкрепата на аутисти. Ние, които сме ориентирани от лаканианска психоанализа, по-скоро нашата позиция е да следваме детето, внимателно да придружаваме детето с аутизъм, да разберем неговата гледна точка, да разберем какво е затруднението при него.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Петров от Добрич с голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“

Александър Петров от Добрич е лауреат на Голямата награда за 2020-а година на Фондация „Димитър Бербатов“ от тринайстото издание на Годишните награди „Успелите деца на България“. 19-годишният младеж, който от години се занимава с пеене в Студио за поп-рок певци „Сарандев“ и пише поезия, спечели първото място в категория „Изкуства“. Само през..

публикувано на 03.08.21 в 09:59

За хората и конете

Мария Несторова е инструктор по езда в конната база във варненското село Кичево. За разлика от стандартните клубове по конна езда, в които развиват състезатели, целта на Мария и нейният съпруг Ивайло е да научат хората да яздят, но също така и да обичат, да разбират и да уважват конете. „Любов, език и лидерство в равни дози” – този..

публикувано на 02.08.21 в 09:12
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: От лекарите и специалистите зависи дали ще се противопоставят на това да има недофинансирани и "златни" клинични пътеки

„ Много странно е, че ние като пациенти се примиряваме с източването на нашите пари за здраве чрез различни схеми ”. Това каза за предаването на Радио Варна „Позиция” журналистът от TV1 Миролюба Бенатова. Думите са по повод разследването й, което получи гласност в началото на 2021-а година, касаещо мними хоспитализации в правителствена болница...

публикувано на 31.07.21 в 14:45

"Преводачът на света" от Теа Монева с искрена поезия

Премиера на книгата „ Преводачът на света “ от Теа Монева в Арт салона на Радио Варна. Първа поетична книга, в която лирическият глас на Теа излъчва крехкост, независимост, умна свобода. Съзерцание на голямото, съзерцание на малкото. *** понякога сме затворени в балончета, а те са запечатани в бутилка понякога ме хващаш..

публикувано на 31.07.21 в 13:17
Яни Янев

Адвокат Яни Янев: За да убедиш съда в житейската аргументация на твоето трактуване на правните норми, се изисква много богата обща култура

Известният варненски юрист и вицепрезидент на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Яни Янев беше гост на предаването "Златното сечение" на Радио Варна на 8 юли с водеща Валерия Василева. Разговарът е за юридическото изкуство, за майсторството на юристите - в частност на адвокатите, да съблюдават правилата на правото и закона, но от друга..

публикувано на 30.07.21 в 09:30
д-р Васил Тенекеджиев, археолог в РИМ-Варна

Археологът д-р Васил Тенекеджиев: И ние сме откриватели, но няма нищо общо между Индиана Джоунс и нас

Разхождайки се в старата част на Варна, много минувачи забелязват оградени терени, в които се правят дълбоки изкопи с тежка техника, които не са част от строителните работи на обектите. Става дума за археологически проучвания, които тревожат някои от гражданите. На ул. „Сан Стефано“ № 36 например, често минувачи решават, че „се рушат..

публикувано на 29.07.21 в 09:30
Творба на Александър Димитров

Художникът Александър Димитров: Всяка душа може да чуе песента на саламандъра

Това твърди пловдивският художник, който откри поредната си изложба във варненската галерия "Ларго" и я нарече „Песен на саламандър”. Специално участие в експозицията има бащата на автора - Симеон Димитров. В почти всички свои самостоятелни изложби през годините Александър Димитров създава и включва по една творба, особено..

публикувано на 28.07.21 в 09:45