Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба за 110 години дипломатически отношения между България и Испания откриха във Варна

| обновено на 17.06.21 в 09:31

Изложба, посветена на 110 - годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Испания и България, с наслов „Дипломация през сърцата на два народа” беше открита в сградата на Държавния архив във Варна в присъствието на Анхел Санта Мария-съветник по въпросите на образованието в посолството на Кралство Испания, на Христо Досев-почетен консул на Испания във Варна, на доц.д-р Михаил Груев-председател на държавна агенция „Архиви”, на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, на представители на общината и университетите в града. 

С изложбата показваме как българо-испанските дипломатически отношения датират още от периода преди Освобождението. Испанското вицеконсулство е тук от 1967 година, каза Михаил Груев.

Сред гостите бе и Тони Хаджиев-потомък на дипломатическата фамилия Дюрони, който е предоставил част от документите в изложбата . Доц.д-р Михаил Груев посочи значението на изложбата и присъствието и в морската столица, където преди 150 години  е създадено първото почетно консулство на Испания у нас:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва фолклорният фестивал „Варненско лято“

Пет български ансамбъла и един от Молдова ще участват във фолклорния фестивал  „Варненско лято“ 2021 , който ще се проведе от 1-ви до 3-ти август на сцената на Летния театър в морската столица. Организатор на събитието е Община Варна, със съдействието на Двореца на културата и спорта. В три поредни вечери от 20:30ч. в празничните концерти над 300..

публикувано на 30.07.21 в 16:23

Джаз фестивалът „Варненско лято“ като институция

Джаз фестивалът „Варненско лято“ започна своето 4-дневно юбилейно издание на 29 юли. Елитни музиканти от Европа и САЩ ще съберат почитателите на свободната музика в английския двор на Археологическия музей във Варна. Началният час на всяка фестивална вечер е 20 часа. Международният джаз фестивал “Варненско лято” отбелязва своята 30-годишнина през..

публикувано на 30.07.21 в 14:24

XIV Фестивал за старинна музика, песен и танц Stravaganza започва в Шабла

Премиера на музикално-театралния пърформънс „Ре-Ренесанс“ на режисьора Георги Грозев Фестивалът за старинна музика, песен и танц Stravaganza остава верен на мисията си да представя класическите изкуства през погледа на съвременните творци. От 1 до 14 август 2021 година община Шабла е домакин на четиринадесетото издание на Фестивала за..

публикувано на 30.07.21 в 14:05

„Алея на книгата“ акостира във Варна за дванайсети път

От 30 юли до 8 август включително морската столица отново е домакин на най-голямото пътуващо книжно изложение в България. Близо 60 от водещите български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия на пешеходната част на бул. „Сливница” - от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10:00..

обновено на 30.07.21 в 10:00

Джаз фестивалът “Варненско лято” започва тази вечер

Международният джаз фестивал “Варненско лято”, организиран от Община Варна и Варненското джазово общество, предлага интересна програма по случай 30-та годишнина от създаването си.  Поредицата концерти започват на 29.07. и ще продължат до 01.08. включително. Програмата е дело на основателя на фестивала Анатолий Вапиров и включва 8 концерта, които ще..

обновено на 29.07.21 в 16:18

"Гларус ретро кабаре“ - да попътуваме във времето без багаж

Държавен куклен театър – Варна с нов спектакъл за възрастни. "Гларус ретро кабаре“ е по текст на Людмил Станев и под режисурата на Вера Стойкова. Проектът е част от културния афиш за 100-годишнината на Варна като курортен град. Премиерните представления са на 30 юли, 5 и 14 август от 21:15 на Лятната сцена на театъра. Творческият екип си..

публикувано на 28.07.21 в 18:00

Конференция възражда артистичната колония "Вулкан“

Научна конференция „Варна - Вулкан“ ще се проведе на 13-ти август от 11 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ . Тя е посветена на известната артистична колония, намирала се между 1976 г. и 2007 г. в сградата на някогашната фабрика за печки „Вулкан“ на ул. „Парижка комуна“. В същия ден в 18 ч. ще бъде открито и ХХI Международно биенале на..

публикувано на 28.07.21 в 14:47