Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живопис от пленера "Европейски хоризонти" ви очаква в ХГ - Балчик и още две изложби този месец

26 творби на 13 автори от България, Турция, Русия и Молдова. Това е резултатът от 13-ото издание на пленера „Европейски хоризонти“, който се проведе в Балчик от 7 до 15 юни, на 16 юни бе подредена живописна изложба. Тя може да бъде разгледана в градската галерия до 18 юли. Още за юнските изложби от уредника в Художествена галерия – Балчик Николина Похлупкова:

Творците са събрали в платната си своя талант и чувство за красота. Гостите от Турция са Зивер и Айнур Каплан, които имат зад гърба си над 100 участия в изложби и пленери. От Молдова гостуваха Юри и Татяна Нанган, както и Стефан Коман (Русия), който бе гост и в предходното издание на пленера. Българското участие: Симеон Панайотов, Стоил Мирчев, Красимир Арсов, Ивелина Иванова, Румен и Виолина Райнови и Камбер Камбер. С произведения в експозицията се представя и организаторът, балчишкият художник Валентин Шалтев.


Първата открита изложба за тази година в балчишката галерия – „Европейски хоризонти“, се радва на голям интерес и това развълнува и нас, каза Похлупкова.


От 18 юни в продължение на месец е събрана юбилейна експозиция, посветена на 20 години национален пленер „Художници, Балчик, Любов“, а на 22 юни се открива изложба живопис на румънката Анита Радулеску под надслов „Балчик в моята вселена“, гостуваща тук до 2 юли (23 юни, 17,00 ч., вернисаж).

Подробностите в репортажа на Албена Иванова:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Организират детско книжно парти на сцена „Раковина“

Детско книжно парти ще се проведе от 10,30 часа на 5 август на сцена „Раковина“ в Морската градина. Целта е популяризиране на българска детска литература и стимулиране на четенето. В рамките на празника авторът Асен Сираков ще представи и новата си четирилогия за семейно четене „Четвъртото неизвестно“. Ще се проведе и викторина с въпроси за приказни..

публикувано на 23.07.21 в 17:34

Събор в Аспарухов парк по повод 118 години Илинденско-преображенско въстание

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев” във Варна организира събор, посветен на 118 години от Илинденско-преображенското въстание. Съборът ще се проведе в Аспарухов парк на 24 юли, съобщи за Радио Варна Антон Апостолов , председател на Македонското дружество. Началото ще бъде дадено в 10 часа със заупокойна молитва за загиналите..

обновено на 23.07.21 в 12:05

За втора година пандемията отлага събора на самодейците - пенсионери в Балчик

Общински съвет на пенсионерите в Балчик съобщава, че и тази година национален преглед на на художествената самодейност на хората от третата възраст в Белия град няма да се състои. Причината е извънредната епидемична обстановка в страната. До края на месеца цялата клубна база на пенсионерите в общината остава затворена и не може да се извършват никакви..

публикувано на 22.07.21 в 11:28

Класическо пиано и електронни ритми

„Мост между култури“ - така е озаглавен първият концерт в България на белгийския пианист и композитор Даниел Ферстапен. Към него на сцената на Фестивалния и конгресен център на 22 юли ще се присъедини и Теди Кацарова. Ферстапен е свирил с международни звезди като Андреа Бочели и Енио Мориконе. За първи път идва във Варна през октомври миналата..

обновено на 22.07.21 в 11:00

Холограми на потънали кораби във Военноморския музей

Холограми на потънали кораби и дигитална карта на подводните съкровища на Черно море, която се разглежда с тъчскрийн – това са най-новите попълнения в експозицията на Военноморския музей във Варна. Те са предоставени за безвъзмездно ползване на Музея от техните създатели Сдружение „Българска асоциация за трансфер на технологии и иновации“. То е с..

публикувано на 22.07.21 в 06:30

„Вечната красота на Двореца - Балчик“ се пренесе и във Варшава

По покана на Н. Пр. Посланик Маргарита Ганева директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ Жени Михайлова участва в работна среща в посолството на България във Варшава, Полша. Обсъдихме възможности за културен обмен и образователни програми между полски артисти и ДКИ КЦ "Двореца", съобщи Михайлова. Вчера в полската столица бе открита п ред­ста­ви­тел­ната..

публикувано на 21.07.21 в 15:28

Уникална четириконхална църква откриха археолозите край Крушари

Уникална не само за България, но и за света четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа, край Крушари. Залдапа е най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа. Тя е разположена в местността Калето, между селата Абрит и Добрин. Първите археологически проучвания в Залдапа датират от 1906-1910 г...

публикувано на 21.07.21 в 14:58