Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-тачените майстори на българското изкуство през последния век събира изложба във Варна

За първи път  в своята изложбена програма  варненската галерия Ларго представя експозиция с класици на българската живопис.

По-голямата част от творбите са от една колекция и представят живописни платна, акварели и рисунки на едни от най-знаковите имена в българското изкуство от последния един век.

В изложбата ще видим творби на Александър Мутафов, Бенчо Обрешков, Георги Велчев, Георги Урумов - Калиакра, Давид Перец, Данаил Дечев, Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Константин Трингов, Константин Щъркелов, Наполеон Алеков, Никола Ганушев, Христо Каварналиев и Янко Маринов.

В колекцията са представени основно пейзажи и портрети. Особено силно въздействие има голямоформатното масло на Давид Перец, посветено на магичното излъчване на Родопа планина. Също от Родопите е и нежният и поетичен пейзаж на Данаил Дечев. Дечко Узунов и Константин Трингов рисуват скалите край Мелник и зрителят с наслада ще открие как едно и също място може да предизвиква коренно различни емоции в различните творци.

  С три лирични акварела ще представим Константин Щъркелов, този художник на ефирността и преходната красота на природата. Същото нежно и ефирно въздействие е постигнал и Георги Урумов – Калиакра в своя пейзаж „Лодка в спокойни води”.

С Варна са свързани много от творбите и много от художниците в настоящата изложба. Четирима маринисти, родени или живели във Варна рисуват морето с любов и упование – Александър Мутафов, Георги Велчев, Христо Каварналиев и Наполеон Алеков.

С цяла серия от шест творби ще представим знаковия варненски художник Георги Велчев. Освен характерните за него морски пейзажи, улавящи всяко настроение и трепкане на морската вода, Велчев ще бъде представен и с два портрета, които ни напомнят неговия усет и дълбок психологизъм при изобразяване на човешките състояния.

Три творби на Христо Каварналиев ще видят зрителите в изложбата. Известен най-вече с морските си пейзажи, тук варненецът се представя в друга светлина чрез класически натюрморт и особено изразителен портрет на рибар.

В експозицията са включени по две творби на класика на българската маринистика Александър Мутафов и на един от най-колоритните представители на варненската бохема Наполеон Алеков. Естествено – морски пейзажи.

Зрителите ще могат да се насладят на цяла серия миниатюри на Янко Маринов и прекрасният му пейзаж „На кея”, разкриващи по най-добър начин невероятния му импресионистичен рисунък.


С Варна е свързана и историята на творбата на Никола Ганушев, който е живял известно време почти всяко лято в морската столица и е нарисувал по време на престоя си „Портрет на адвокат Врачев” – известен варненски бохем и негов личен приятел.

С лек етюд с молив на голо тяло е представен Бенчо Обрешков, а Енчо Пиронков участва в изложбата с картината „Тодоровден”, рисувана в далечната 1976-та.


Откриването  е днес  от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8.

Изложбата продължава до 14 юли.

Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Направени от вина" на Йоанна Елми и усещането колко дълго носим вината в себе си

Усмихната, уверена, скромна, спокойна... ако не знаете коя е Йоанна Елми, трудно бихте разбрали, че това е вторият български автор (първият е Георги Господинов), който е част от портфолиото на една от световните литературни агенции RCW, базирана в Лондон и работеща с редица писатели, сред които нобеловите лауреати Казуо Ишигуро и Олга Токарчук. Тази..

публикувано на 03.10.23 в 15:58

Маргарита Стойкова за "Диада": Филмът е много по-голям от всички нас!

Тази година на Фестивала на българския филм "Златна роза" бяха връчени две големи награди за най-добър филм. Освен "Уроците на Блага" на Стефан Командарев другият голям победител е „Диада“ , вторият пълнометражен филм на Яна Титова . Една разтърсваща, но почиваща на реални факти история. Тежкият живот на 16-годишната Дида, която е лишена от всякаква..

публикувано на 02.10.23 в 16:00

Градската художествена галерия във Варна с вход свободен за "Нощ на галериите"

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна се включва и във второто за годината издание на инициативата “Нощ на галериите” в морския град. И в Галерията, и в нейния филиал - Художествения музей “Георги Велчев”, на 30 септември ще могат да се посетят с вход свободен гостуващи и постоянни изложби. Двата музея ще бъдат отворени от 10 до..

обновено на 30.09.23 в 15:00
Кадър от филма

Късометражното кино със силна заявка на фестивала "Златна роза" 2023

„Тихо в снега“ на режисьора Стефан Ганов е големият победител в категорията късометражно кино на 41-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза“. Магичната и екзистенциална история, показваща дълбоката връзка между живота и смъртта, е вдъхновена и съдържа стихове на поета Борис Христов. Тази година в конкурсната програма за..

публикувано на 29.09.23 в 18:12

Някои музеи във Варна минават на зимно работно време

От 1 октомври 2023 г. следните музеи и музейни обекти при Регионален исторически музей - Варна преминават на зимно работно време: Археологическият музей вече е ще работи от 10.00 до 17.00 ч.с почивни дни - неделя и понеделник.  "Римски терми на Одесос" отварят в 10.00 и примат посетители до 17.00 ч., Почивни дни - неделя и понеделник.  "Малки римски..

публикувано на 29.09.23 в 15:37

ОДК-Варна открива новата учебна година на 1 октомври

Общинският детски комплекс във Варна  ще открие официално новата учебна година от 11 ч. на 1 октомври.  За всички официални гости, деца и родители ще бъде изнесена музикално-артистична програма в двора на ОДК (Варна, ул. „П. Каравелов“ №3 А). В програмата ще вземат участие изявени възпитаници на ОДК, носители на редица престижни международни,..

публикувано на 29.09.23 в 10:05

Два филма - "Уроците на Блага" и "Диада", с голямата награда "Златна роза" (ВИДЕО)

Два филма - "Уроците на Блага" и "Диада", са  носителите на голямата награда на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" 2023. На официална церемония във Варна днес бяха връчени призовете за най-добрата продукция на българската кинематография. Общо седем награди получи лентата с режисьор Стефан Командарев - "Уроците на Блага"...

обновено на 28.09.23 в 20:15