Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-тачените майстори на българското изкуство през последния век събира изложба във Варна

За първи път  в своята изложбена програма  варненската галерия Ларго представя експозиция с класици на българската живопис.

По-голямата част от творбите са от една колекция и представят живописни платна, акварели и рисунки на едни от най-знаковите имена в българското изкуство от последния един век.

В изложбата ще видим творби на Александър Мутафов, Бенчо Обрешков, Георги Велчев, Георги Урумов - Калиакра, Давид Перец, Данаил Дечев, Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Константин Трингов, Константин Щъркелов, Наполеон Алеков, Никола Ганушев, Христо Каварналиев и Янко Маринов.

В колекцията са представени основно пейзажи и портрети. Особено силно въздействие има голямоформатното масло на Давид Перец, посветено на магичното излъчване на Родопа планина. Също от Родопите е и нежният и поетичен пейзаж на Данаил Дечев. Дечко Узунов и Константин Трингов рисуват скалите край Мелник и зрителят с наслада ще открие как едно и също място може да предизвиква коренно различни емоции в различните творци.

  С три лирични акварела ще представим Константин Щъркелов, този художник на ефирността и преходната красота на природата. Същото нежно и ефирно въздействие е постигнал и Георги Урумов – Калиакра в своя пейзаж „Лодка в спокойни води”.

С Варна са свързани много от творбите и много от художниците в настоящата изложба. Четирима маринисти, родени или живели във Варна рисуват морето с любов и упование – Александър Мутафов, Георги Велчев, Христо Каварналиев и Наполеон Алеков.

С цяла серия от шест творби ще представим знаковия варненски художник Георги Велчев. Освен характерните за него морски пейзажи, улавящи всяко настроение и трепкане на морската вода, Велчев ще бъде представен и с два портрета, които ни напомнят неговия усет и дълбок психологизъм при изобразяване на човешките състояния.

Три творби на Христо Каварналиев ще видят зрителите в изложбата. Известен най-вече с морските си пейзажи, тук варненецът се представя в друга светлина чрез класически натюрморт и особено изразителен портрет на рибар.

В експозицията са включени по две творби на класика на българската маринистика Александър Мутафов и на един от най-колоритните представители на варненската бохема Наполеон Алеков. Естествено – морски пейзажи.

Зрителите ще могат да се насладят на цяла серия миниатюри на Янко Маринов и прекрасният му пейзаж „На кея”, разкриващи по най-добър начин невероятния му импресионистичен рисунък.


С Варна е свързана и историята на творбата на Никола Ганушев, който е живял известно време почти всяко лято в морската столица и е нарисувал по време на престоя си „Портрет на адвокат Врачев” – известен варненски бохем и негов личен приятел.

С лек етюд с молив на голо тяло е представен Бенчо Обрешков, а Енчо Пиронков участва в изложбата с картината „Тодоровден”, рисувана в далечната 1976-та.


Откриването  е днес  от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8.

Изложбата продължава до 14 юли.

Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 24.06.24 в 12:00

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 21.06.24 в 14:40

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44