Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвижда се оптимизиране на мярката 60/40

Снимка: архив

Предвижда се оптимизиране на мярката 60/40. Това каза заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

В МС се провежда извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Гълъб Донев посочи, че подкрепата за бизнеса е наложително да продължи и след май 2021г. , чрез изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори и икономическите дейности за да запазят заетостта на работниците и служителите си.

„Предвид прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки, възстановяването на икономическата активност на фирмите и перспективите за растеж, както и тенденцията за намаляване на регистрираната безработица се предвижда оптимизиране на мярката 60/40 от постановление 151”, каза Гълъб Донев.

Продължава подкрепата за бизнеса, но по прецизиране на условията за тази подкрепа. Като основната идея е тя да бъде целенасочена и да окаже влияние на най-засегнатите. „Предлага се промяна в основанията за допустимост. Всички фирми, които декларират спад в приходите за продажби повече от 30 на 100, ще имат право на подкрепа 50 на 100 от осигурителния доход и съответно дължимите осигурителни вноски. Всички останали, които докажат спад от 40 и повече на 100 спрямо месеца, за който се кандидатства през 2019 ще има право на подкрепа 60 на 100”, каза Лазар Лазаров, който заместник-министър на труда и социалната политика. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неуспешна първа среща на ИТН за кабинет с третия мандат

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, предаде БНР. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител -..

публикувано на 30.07.24 в 12:29

В Балчик решават за поставянето на три стоянки за електрически велосипеди

Търг с тайно наддаване за отдаване под наем на велостоянките в Балчик за една година, които са части от имоти, публична общинска собственост, предстои. Той ще бъде организиран след одобрение на Общинския съвет, а проекторешението влиза на сесия на 1 август. Топмобилити ЕООД е внесло искане до местната власт да бъде оператор на три стоянки – две по..

публикувано на 30.07.24 в 11:55

Коста Стоянов: Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея

Варненският депутат от "Възраждане" инж. Коста Стоянов смята, че з аради  "... грешки на управлението Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея". Това свое мнение той изпрати в писмо до медиите.  След проведен международен архитектурен конкурс през 2015 година, който събира 370 конкурсни предложения от 66 страни, през 2016..

публикувано на 30.07.24 в 11:28

Близо 200 хиляди лева безвъзмездна помощ получава Зоопаркът във Варна

Община Варна получава безвъзмездна финансова помощ за Зоопарка в Морската градина. Стойността на проекта е близо 200 хиляди лева, осигурени с евросредства.  Финансирането има за цел да бъдат разработени стратегически документи, които да осигурят техническа готовност, така че едно от любимите места на варненци да може да кандидатства за последващо..

публикувано на 30.07.24 в 11:25
Снимката е илюстративна

Община Варна отменя конкурса за директор на общинското предприятие ТАСРУД

Заповедта за обявяване и провеждане на конкурс за длъжността директор на общинското преприятие. “Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение” е отменена, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.  Припомняме, че на 25 юли  Община Варна обяви конкурс за директор на ТАСРУД.  Търсят нов директор на ТАСРУД във Варна..

публикувано на 30.07.24 в 11:09

В търсене на тръба: ВиК разкопа грешна улица във Варна

Улица "Петър Слабаков" в ж.к. "Бриз" във Варна е разкопана заради присъединяване на нова кооперация към ВиК-мрежата. Оказва се обаче, че на тази улица няма присъединителна тръба. В търсене на тръбата от дружеството са прокопали целия район въпреки опитите на живеещите на "Петър Слабаков" да им обяснят, че такава тръба не съществува.  Съседите им..

публикувано на 30.07.24 в 10:30

ГЕРБ с позиция след 13-ата сесия на ОбС във Варна

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна изпратиха позиция до медиите по повод критики от страна на кмета на Варна към работата на местния парламент по време на сесията на 29 юли.  Те заявяват, че администрацията към момента "няма проектна готовност, за да гласува отпускане на средства за изготвяне на комплексни доклади..

публикувано на 30.07.24 в 10:30