Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пламен Вачков: Д-р Емилова променя начина на мислене

В рубриката на д-р Емилова ви срещаме с Пламен Вачков.


Той е човек на точните науки и на 72 години работи изключително динамично.

Затова основният му проблем е да отделя време в грижа за себе си.

Прави го в Клиниката на д-р Емилова – чуйте защо:

През 1997-8 година забелязах, че не контролирам диабета, който имам от 1991 година. Таблетките вече не контролираха нивото на кръвната захар.

Тогава се занимава с кабелни телевизии в страната и моят директор, който беше получил инфаркт, предложи да се консултирам при неговата докторка. Така се озовах при д-р Емилова и бях сред първите и пациенти, когато още приемаше в кабинет в дома си. Още след първия разговор с нея почувствах, че тя подхожда системно и по друг начин към моето заболяване. Постепенно намалих телесното тегло, което помага за овладяването на диабета и второ закрепих се с хапчетата без тогава да минавам на инсулин.

Тоест още от първата среща се доверихте  и на системата, и на д-р Емилова?

Доверих се, защото тя звучи логично. Аз се занимавам със системни науки и и вярвам, че когато човек подхожда системно, би трябвало да има резултат.   След това усвоих тази система, дори се научих самостоятелно да гладувам и да идвам в клиниката само за захранването. При мен през цялото време проблемът е бил време - време, което да прекарвам в центъра.   С този метод се спасявам когато закъсам поради неспазване на указанията за природосъобразен начин на живот.

Тоест не успяхте да промените ежедневието?

  О, успях. Въпреки че в определен момент се наложи да мина на инсулин, успях да го махна.

Така между 2001 и 2004 година изцяло регулирах захарта си по този начин - чрез диета, чрез редукция на телесното тегло и чрез природосъобразния начин на живот. Веднага бързам да кажа, че и в момента е така.

Тук съм не за гладуване, а на здравословно хранене, защото тук имат много хубаво приготвени храни. Дошъл съм да си направя изследвания, да се храня здравословни и всичките ми параметри са в норма.

Единствените ми проблеми за тези 30 години са, че в периодите когато бих инсулин и за съжаление изтървах този начин на живот, си създадох проблем, който доведе до това, че все пак има увредени тъкани. Редуцирал съм инсулина и съм вече на много ниски дози в сравнение с това, които пиех.


В Клиниката в момента търсите профилактика ли?

Да, тук лекарите ме познават отдавна, запознати са с цялата ми 30-годишна история на заболяването, т.е следят състоянието ми, а това е изключително ценно.

Идвате от много години тук - как  виждате, че се променят клиниката и екипа?

  Най-важното е, че д-р Емилова е изключително иновативен човек, тя следи всички новости, които са свързани със здравословното хранене и това го прави от първия ден, в която аз я познавам. Така че, тя променя методиката когато види, че има нещо, което помага.

Второ екипът, който създава, са хора, убедени, че така трябва да се лекува.

Неизменно тук се получават грижа, внимание и постоянно внимание към пациентите.

Затова мисля, че клиниката е добро място, защото едно от най-трудните неща в живота е промяната в начина на мислене.


А тук защо става лесно тази промяна - заради силата на споделения опит или..?

На първо място заради споделения опит, тк се намираш в среда на единомишленици, и второ - много бързо се чувстват резултатите. Особено при хора, които имат хронични заболяване, като моето автоимунно заболяване. Тези хора, които са опитвали най-различни неща, когато има резултат, те са много по-възприемчиви към новостите и към този начин на хранене и начин на съществуване всъщност. Защото това е начин на съществуване, което пропагандира д-р Емилова.

Основата, опората през всички тези години е доктор Емилова - в какво виждате, че е нейната най-голяма сила освен в постоянното образование и постоянното въвеждане на новости?

Най-важни са  нейният подход към пациентите и нейната изключителна човечност. Това за лекаря е най-важност и тези, които се обръщат към нея, това го чувстват веднага.

Какво бихте пожелали да се промени или искате още да видите в клиниката?

Единствено искам да пожелая на д-р Емилова да си отгледа подходящи наследници.. Това, което е натрупала с екипа, да го остави в ръцете на хора, които ще го развиват и ще помагат на пациентите.До края на лятото Клиниката на д-р Емилова работи в курорта Боровец

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288
БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27

Д-р Емилова: Винаги избирайте сезонните български плодове

Вече   близо 30 години д-р Емилова лично прилага плодолечението, което препоръчва на пациентите си. Тя съветва  програмата да се прави  при възможност със сезонни български плодове. Чуйте защо: Сезонните плодове, тоест плодовете откъснати в момента, в който ще бъдат консумирани, са най-прекрасното нещо, което може да си пожелае всеки един човек..

публикувано на 30.07.21 в 18:16

Д-р Емилова: Не пропускайте времето на най-слънчевия плод - кайсията

Д-р Емилова винаги съветва плодовете да се консумират пресни, откъснати от дървото в чиста градина. В този сезон специално внимание заслужават кайсиите: Кайсията  е от много полезните плодове. Тя помага при хора със сърдечни заболявания.   Д-р Емилова препоръчва консумацията на плодове директно откъснати от дървото или скоро след..

публикувано на 26.07.21 в 09:05