Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пламен Вачков: Д-р Емилова променя начина на мислене

В рубриката на д-р Емилова ви срещаме с Пламен Вачков.


Той е човек на точните науки и на 72 години работи изключително динамично.

Затова основният му проблем е да отделя време в грижа за себе си.

Прави го в Клиниката на д-р Емилова – чуйте защо:

През 1997-8 година забелязах, че не контролирам диабета, който имам от 1991 година. Таблетките вече не контролираха нивото на кръвната захар.

Тогава се занимава с кабелни телевизии в страната и моят директор, който беше получил инфаркт, предложи да се консултирам при неговата докторка. Така се озовах при д-р Емилова и бях сред първите и пациенти, когато още приемаше в кабинет в дома си. Още след първия разговор с нея почувствах, че тя подхожда системно и по друг начин към моето заболяване. Постепенно намалих телесното тегло, което помага за овладяването на диабета и второ закрепих се с хапчетата без тогава да минавам на инсулин.

Тоест още от първата среща се доверихте  и на системата, и на д-р Емилова?

Доверих се, защото тя звучи логично. Аз се занимавам със системни науки и и вярвам, че когато човек подхожда системно, би трябвало да има резултат.   След това усвоих тази система, дори се научих самостоятелно да гладувам и да идвам в клиниката само за захранването. При мен през цялото време проблемът е бил време - време, което да прекарвам в центъра.   С този метод се спасявам когато закъсам поради неспазване на указанията за природосъобразен начин на живот.

Тоест не успяхте да промените ежедневието?

  О, успях. Въпреки че в определен момент се наложи да мина на инсулин, успях да го махна.

Така между 2001 и 2004 година изцяло регулирах захарта си по този начин - чрез диета, чрез редукция на телесното тегло и чрез природосъобразния начин на живот. Веднага бързам да кажа, че и в момента е така.

Тук съм не за гладуване, а на здравословно хранене, защото тук имат много хубаво приготвени храни. Дошъл съм да си направя изследвания, да се храня здравословни и всичките ми параметри са в норма.

Единствените ми проблеми за тези 30 години са, че в периодите когато бих инсулин и за съжаление изтървах този начин на живот, си създадох проблем, който доведе до това, че все пак има увредени тъкани. Редуцирал съм инсулина и съм вече на много ниски дози в сравнение с това, които пиех.


В Клиниката в момента търсите профилактика ли?

Да, тук лекарите ме познават отдавна, запознати са с цялата ми 30-годишна история на заболяването, т.е следят състоянието ми, а това е изключително ценно.

Идвате от много години тук - как  виждате, че се променят клиниката и екипа?

  Най-важното е, че д-р Емилова е изключително иновативен човек, тя следи всички новости, които са свързани със здравословното хранене и това го прави от първия ден, в която аз я познавам. Така че, тя променя методиката когато види, че има нещо, което помага.

Второ екипът, който създава, са хора, убедени, че така трябва да се лекува.

Неизменно тук се получават грижа, внимание и постоянно внимание към пациентите.

Затова мисля, че клиниката е добро място, защото едно от най-трудните неща в живота е промяната в начина на мислене.


А тук защо става лесно тази промяна - заради силата на споделения опит или..?

На първо място заради споделения опит, тк се намираш в среда на единомишленици, и второ - много бързо се чувстват резултатите. Особено при хора, които имат хронични заболяване, като моето автоимунно заболяване. Тези хора, които са опитвали най-различни неща, когато има резултат, те са много по-възприемчиви към новостите и към този начин на хранене и начин на съществуване всъщност. Защото това е начин на съществуване, което пропагандира д-р Емилова.

Основата, опората през всички тези години е доктор Емилова - в какво виждате, че е нейната най-голяма сила освен в постоянното образование и постоянното въвеждане на новости?

Най-важни са  нейният подход към пациентите и нейната изключителна човечност. Това за лекаря е най-важност и тези, които се обръщат към нея, това го чувстват веднага.

Какво бихте пожелали да се промени или искате още да видите в клиниката?

Единствено искам да пожелая на д-р Емилова да си отгледа подходящи наследници.. Това, което е натрупала с екипа, да го остави в ръцете на хора, които ще го развиват и ще помагат на пациентите.До края на лятото Клиниката на д-р Емилова работи в курорта Боровец

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Емилова: Винаги избирайте сезонните български плодове

Вече   близо 30 години д-р Емилова лично прилага плодолечението, което препоръчва на пациентите си. Тя съветва  програмата да се прави  при възможност със сезонни български плодове. Чуйте защо: Сезонните плодове, тоест плодовете откъснати в момента, в който ще бъдат консумирани, са най-прекрасното нещо, което може да си пожелае всеки един човек..

публикувано на 30.07.21 в 18:16

Д-р Емилова: Не пропускайте времето на най-слънчевия плод - кайсията

Д-р Емилова винаги съветва плодовете да се консумират пресни, откъснати от дървото в чиста градина. В този сезон специално внимание заслужават кайсиите: Кайсията  е от много полезните плодове. Тя помага при хора със сърдечни заболявания.   Д-р Емилова препоръчва консумацията на плодове директно откъснати от дървото или скоро след..

публикувано на 26.07.21 в 09:05

Студентка в Германия излекува тежка мигрена в клиниката на д-р Емилова

Употребата на много вредни храни, умствено натоварване и стрес от смяна на средата причиняват мигрена на младо момиче от Русе. След смяна на много лекари и много лекарства със силни странични ефекти майката на момичето Йоли Петрова търси помощ в клиниката на д-р Емилова: През 2016 година дойдохме в клиниката на д-р Емилова за първи път, разказва..

публикувано на 19.07.21 в 09:05

Димитър Тюлев: Д-р Емилова за мен беше остров на спасението

Клиниката на д-р Емилова се оказва остров на спасението за Димитър Тюлев от София. Веднъж вече той е посещавал клиниката, но само за профилактика. Този път 54-годишният мъж спешно търси съдействие от д-р Емилова след тежко заболяване: След прием 20 дни на антибиотици заради тежка пневмония си пуснах кръвни тестове, разказва Тюлев.  Резултатите..

публикувано на 04.07.21 в 17:05

Клиниката на д-р Емилова през лятото е в Боровец

В средата на лятото Клиниката на д-р Емилова е в курорта Боровец. Екипът посреща там пациентите на 1 юли и приключва работа в края на август. Разходките край морето се сменят с походи в планината и за хората това е почивка, но не и за лекарите Ние работим най-усилено през лятото, казва д-р Емилова. Мястото е страхотно и пациентите ни могат да..

публикувано на 28.06.21 в 17:08

Д-р Емилова: Не пропускайте гладуването на череши

От 26 години гладувам по 20 дни на череши, набрани от дърветата в двора на дома ни в село Слънчево. Препоръчвам на пациентите си да се възползват от доказаните ползотворни ефекти на лечението с череши и чай и зареждащата им свежест. Гладуването се дели на два вида - черешово и на всички останали плодове, споделя почти..

обновено на 28.06.21 в 15:07

Черницата колкото е по-тъмна, толкова е по-полезна. Сега им е времето

Горещо  Ви препоръчвам черницата като изключителен плод, подсеща ни всеки път при среща през юни д-р Емилова. Черниците са изключително полезни за здравето. Даже съм чела изследвания, че помагат при порок на сърцето. Да не говорим  за ползата от профилактика на рака за дебелото черво, рака на млечната жлеза, изобщо – за профилактика..

публикувано на 14.06.21 в 17:05