Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири клавирни спирки по алеята в Балчик в Дни на пианото

Дни на пианото ще се проведат в Балчик от 15 до 18 юли. Домакин ще бъде откритата сцена до Туристическия и информационен център "Мелницата". Във всяка от четирите фестивални вечери ще се изявят някои от най-добрите български и румънски пианисти. Сред тях са Галин Ганчев - студент от Кралската музикална академия в Лондон, Ивайло Василев - ученик от НМУ "Любомир Пипков" и носител на много награди от международни конкурси, Мария Атанасова - ученичка от същото училище и носител на редица награди, дует "Атмосфери" - Мила Михова и Александра Дичева, които учат в НМА "Проф. Панчо Владигеров". 
В програмата на фестивала ще участват и ученици от школата по пиано в Балчик и училището за изучаване на музика в Добрич. В Дните на пианото ще се включат и пианисти от майсторския клас на Аглика Генова и Любен Димитров, който ще се провежда по същото време във Варна. 
Гости на пиано-феста ще бъдат студентите от Националния университет по музика от Букурещ Йонут Диакону, Карина Юта и Диана Негреану. По време на фестивала по крайбрежната алея на Балчик ще бъдат ситуирани четири пиано-спирки, на които туристите ще могат да покажат своя музикален талант. Събитието е в рамките на проекта „Синергия на природата и културата – потенциал за развитие на трансграничния регион“ в партньорство с община Мангалия, Румъния. Финансира се по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Репортаж на Албена Иванова:
Програма
ТИЦ МЕЛНИЦАТА
15 юли, 19.00ч.
Галин Ганчев

Р. Шуман - ,,Песни на зората'', оп. 133
Й. Брамс - Соната но. 3, оп. 5
Йонут Диакону
Бах / Бузони – Две хорални прелюдии
Ф. Лист - Чардаш макабре
М. Равел - Прелюд, Менует и Токата из “Гробницата на Купрен”

16 юли,19.00ч
Ивайло Василев

Й. Хайдн – Соната във фа мажор, Hob. XVI:23
Фр. Шопен - Етюд op. 25 N.12
Фр. Шопен - Ноктюрно в до минор, op. 48 N.1
Ф. Лист – Трансцендентен етюд, фа минор, S.139 N. 10 "Апасионата"
М. Равел – "Игра на водата" (Jeux d'eau)
А. Скрябин - Етюд op. 8 N. 12
Карина Юта
В. Моцарт - Вариации Дюпор в ре мажор K.573
С. Рахманинов - Соната No. 2 в си бемол минор, Oп. 36
17 юли,19.00ч
Мария Атанасова

Й. Бах - Френска сюита II (Allemande, Air)
Й.Хайдн - Соната в сол мажор, Hob. XVI-39, част 1
С. Прокофиев - Прелюд в до мажор, oп.12, Nо. 7
К. Дебюси - Златна рибка
Вероника Ал-атраш
В. Моцарт - Фантазия No. 3 в ре минор, K. 397/385g
Габриела Господинова
Юрума - Може би
Димитър Минков
В. Козма - Тема из филма "Славата на моя баща"
Божидара Димитрова
Й. Бах - Малка прелюдия, ми минор
К. Дебюси - Малкото негърче
Ученици от майсторски клас на Аглика Генова и Любен Димитров
18 юли,19.00ч
Диана Негреану
Й. Бах - Прелюд и фуга в ла минор, WTK II
Ф. Лист - Балада №. 2 в си минор
Г. Енеску - Carillon Ноктюрно oп.18
А. Касела - Токата оп. 6
Клавирно дуо “Атмосфери” - Мила Михова и Александра Дичева
Й.С.Бах - 2 хорала - "Jesu, Joy of Man's Desiring" и "Sonatina"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49