Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП и ЕК разделени по въпроса дали може да се има доверие на Фронтекс

Снимка: http://frontex.europa.eu

Нов доклад на работната група за контрол на Фронтекс прави заключението, че Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) не е изпълнила отговорността си относно правата на човека при защитата на външните граници на ЕС, съобщава БГНЕС.

Докладът беше представен на заседание на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Според него агенцията е била наясно с нарушенията на правата на човека като незаконни отблъсквания, които се извършват в страните от ЕС, но не е отговорила или реагирала на тези твърдения.

Изслушването на изпълнителния директор на агенцията през декември миналата година в комисията LIBE доведе пропукване на доверието между агенцията и комисията. Неотдавнашен доклад на Европейската сметна палата установи, че Фронтекс не е достатъчно ефективна в подпомагането на държавите-членки при опазването на външните граници на ЕС.

Одиторите стигнаха до заключението, че Фронтекс не е изпълнила в пълна степен мандата, който е получила през 2016 г. Те поставиха под съмнение способността ѝ да изпълнява ефективно новата оперативна роля, която ѝ е възложена. Европейската комисия обаче изрази пълното си доверие в агенцията, след като проведено вътрешно разследване я оневини.

Дали Европейската комисия все още има доверие на Фронтекс и на нейния изпълнителен директор?

Иформационният сайт „The Brussels Times“ опита да се свърже с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, но не получи отговор от нея и нейния кабинет. Тази седмица в Словения в рамките на нейното председателство на ЕС се проведе неофициално заседание на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи.

Министрите обсъдиха и ролята на Фронтекс, Шенгенската стратегия и новия пакт за миграцията и убежището. На последвалата пресконференция Йохансон подчерта ролята на Фронтекс в подкрепа на Литва при защитата на границата й срещу опита на Беларус да „инструментализира“ нелегалната миграция и да упражни натиск върху страните-членки на ЕС.

„Фронтекс не изпълни задължението си да спазва високите стандарти за защита правата на човека по границите на ЕС и се нуждае от драстична реорганизация“, коментира евродепутатът Тинеке Стрик (Зелените) - докладчик на работната група за контрол над Фронтекс.

„Това разследване беше от съществено значение за разкриване на недостатъци и грешки в работата на Фронтекс, които спешно трябва да бъдат отстранени и е жизненоважна първа стъпка в отчетността.“

Работната група призова изпълнителния директор на Фронтекс незабавно да прекрати операциите в Унгария и да оцени операциите в Гърция. Групата, обаче, е загубила доверие в настоящия изпълнителен директор и настоява управителният съвет на Фронтекс и ЕК да преразгледат позицията му. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължава се срокът за раздаване на храни и хигиенни продукти от БЧК

До 31 юли 2024 г. се удължава срокът за раздаване на хранителни продукти и хигиенни материали от Втори транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане. Всички правоимащи от град Варна, които не са получили до 19 юли 8-те хигиенни продукта (тоалетен сапун, препарат за под, препарат за съдове, перилен препарат, шампоан за коса и тяло, паста..

публикувано на 23.07.24 в 12:13

230 кастрации за последните шест месеца извършиха в приюта в Каменар

230 кастрации са извършени за последните шест месеца в  Общинския приют за безстопанствени кучета (ОПБК) в село Каменар , съобщиха от пресцентъра на Община Варна. Процедурата продължава активно и през лятото.  Болните животни се обгрижват, а с агресивните кучета се работи по процес на интеграция.  Екипът в Каменар, заедно с доброволци,  ежедневно..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Минералната вода от чешмата в кв. "Младост" остава негодна за пиене

Минералната вода от чешмата във варненския квартал "Младост" остава негодна за пиене, сочи седмичната информация от мониторинга на Регионалната здравна инспекция във Варна.  На съоръжението са поставени табели, които предупреждават варненци да не пият от водата. Регионалната здравна инспекция е институцията, която има ангажимент да изследва дали..

публикувано на 23.07.24 в 11:30
Димитър Главчев

Служебният министър-председател отговаря на въпроси във Фейсбук (НА ЖИВО)

Служебният министър-председател Димитър Главчев отговаря на въпроси във Фейсбук страницата на Министерския съвет. Той увери, че пострадалите от пожара в село Воден ще бъдат подпомогнати и компенсирани.  Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително под анонса в социалната мрежа. Сред публикуваните въпроси са..

публикувано на 23.07.24 в 10:18
димът над село Воден

МВР: Няма действащи пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, предаде БНР.  Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът все още не е навлязъл на наша..

публикувано на 23.07.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

Подменят авариращ водопровод в района на Терапията, през август предстои асфалтиране

През август се очаква от Община Варна да асфалтират бул. "Христо Смирненски" в района на Университетската болница "Св. Марина". Там ВиК-дружеството в морската столица е намерило допълнителни средства за подмяна на друг авариращ водопровод, съобщи за Радио Варна Сава Коев, ръководител на проекта за воден цикъл в морската столица. До края на месеца се..

публикувано на 23.07.24 в 09:55

30-годишен е извършил умишлен палеж на къща в Аксаково

30-годишен варненец, криминално проявен и наркозависим, познат на органите на реда, е извършил умишлен палеж на къща в Аксаково, вследствие на който са изгорели прозорци, мебели и други вещи.  Извършителят е задържан от полицаите от Районното управление в Аксаково за срок до 24 часа.  Води се досъдебно производство под наблюдението на Районната..

публикувано на 23.07.24 в 09:11