Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Вечната красота на Двореца - Балчик“ се пренесе и във Варшава

Обсъждат възможностите за културен обмен и образователни програми между България и Полша

3
Снимка: ДКИ КЦ "Дво­ре­ца"

По покана на Н. Пр. Посланик Маргарита Ганева директорът на ДКИ КЦ „Двореца“ Жени Михайлова участва в работна среща в посолството на България във Варшава, Полша. Обсъдихме възможности за културен обмен и образователни програми между полски артисти и ДКИ КЦ "Двореца", съобщи Михайлова.

Вчера в полската столица бе открита пред­ста­ви­тел­ната фо­тоиз­лож­ба "Веч­на­та кра­со­та на Дво­ре­ца в Бал­чик" на ДКИ КЦ "Дво­ре­ца", която гос­ту­ва на Бъл­гар­ския кул­ту­рен ин­сти­тут. Тя включ­ва сним­ки на дви­жи­ми и нед­ви­жи­ми кул­тур­ни цен­нос­ти, ар­хи­тек­тур­ни еле­мен­ти, ар­те­фак­ти и гра­ди­ни, из­граж­да­щи ар­хи­тек­тур­но-пар­ков ком­плекс “Дво­ре­ца”. Ав­тор­ски­те сним­ки на Ясен Ка­зан­джиев и Ру­мя­на Те­не­ва пред­став­ля­ват 40 цвет­ни от­ра­же­ния на впе­чат­ле­ния­та, кои­то крал­ска­та ат­мос­фе­ра в двор­цо­вия ком­плекс ос­та­вя в про­фе­сио­нал­ни­те фо­тог­ра­фи. Раз­ка­зът за бал­чиш­кия бряг се до­пъл­ва от 20 ав­тен­тич­ни чер­но-бе­ли фо­то­са, от­ра­зя­ва­щи въз­мож­нос­ти­те на ита­лиан­ските ар­хи­тек­ти Аме­ри­ко и Агус­ти­но, как­то и на швей­цар­ския гра­ди­нар Жул Жа­ни, кои­то съз­да­ват двор­цо­ва­та ар­хи­тек­тур­но - пар­ко­ва ком­по­зи­ция, припомнят от кул­тур­ния център в Белия град.

Досега изложбата „Вечната красота на Двореца“ е гостувала в Германия, Австрия, Словакия, Чехия.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на специален пърформанс предстои на Фестивала за старинна музика, песен и танц Страваганца

При засилен интерес се провежда XIV Фестивал за старинна музика, песен и танц Stravaganza/Страваганца/ в Шабла – за първи път тази година на нова локация избрана не случайно, каза за Радио Варна артистичният  директор на фестивала Петя Плукчиева. Избрахме най-северната точка на Черноморието ни защото смятаме, че то е ощетено от такива..

публикувано на 04.08.21 в 08:00

Йордан Марков отбелязва 10 години на сцена със специален концерт

Певецът Йордан Марков чества през тази година десетилетие на професионалната сцена. Той ще го отбележи, както най-добре си знае – с концерт. На 4 август в Летния театър във Варна ще видим новия му спектакъл с наслов „Завинаги до вас“ със специален гост Нели Рангелова. Само на 27 години силистренецът продължава да се отдава на естрадната музика и..

обновено на 03.08.21 в 08:11

Започва седмото издание на филмовия фестивал "Карантината" във Варна

34 късометражни филма от 17 държави предлага на зрителите тазгодишното издание на международния фестивал за късометражно кино „Карантината”. Организатори са от школата по изкуствата "Дедал", а инициативата дава шанс на млади и непознати артисти. Вече седем поредни години любителите на късометражното кино може да му се насладят под открито..

обновено на 03.08.21 в 04:23

Представят изложбата "Варна - 100 години курортен град" до 20 август

За втори път на входа на Морската градина е подредена изложбата "Варна - 100 години курортен град" , посветена на вековния юбилей от обявяването на града официално за курортен център. Тя се върна във Варна, след гостуване в Пловдив, София и Велико Търново и може да бъде разгледана до 20 август, съобщиха то дирекция "Туризъм". На 40 пана са изложени..

публикувано на 02.08.21 в 17:41

Фестивалът RADAR с осмо издание

Фестивалът RADAR се завръща за осма поредна година в обичайните си летни дни между 6 и 8 август 2021 г. В три последователни дни форумът ще изследва формите на взаимодействие между музиката, съвременното изкуство и технологиите. Тази година събитията ще се случат в  откритите пространства на Градската художествена галерия "Борис..

публикувано на 01.08.21 в 10:31

Варненската библиотека с лятно работно време от 1 август

От 1 до 20 август Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна ще има лятно работно време. Ще работят отдели „Книгозаемане възрастни” и „Книгозаемане деца и средношколци” от понеделник до петък от 8.30 до 18.00 ч., съобщават от библиотеката. Събота и неделя са почивни дни. Читални зали затварят врати през целият месец август. Отдел..

публикувано на 31.07.21 в 11:27

В Бургас ще се проведе 38-то издание на конкурса „Бургас и морето“

В Бургас тази вечер ще се проведе 38-то издание на Националния песенен конкурс..

публикувано на 31.07.21 в 10:53