Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия пътува в България с колективната изложба „Данте плюс 700“

С Дни на Италия в Двореца на Балчик бе даден старт на пътуващата експозиция, посветена на автора на “Божествена комедия“ Данте Алигиери. От 20 до 30 юли Белият град е сцена за италиански творци, като кулминацията е на 28 юли, когато тук ще гостува новият посланик на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара. Тогава артистите към Държавна опера – Варна ще потопят публиката в магията на музиката с популярни арии, дуети и канцонети от велики италиански композитори. Оперната гала „Музиката на Италия“ е от 21.00 часа на открита сцена Двореца.

700 години след смъртта на италианския поет и философ можем да видим  какво е отражението на творчеството му върху други творци
в Каменна зала на Двореца.

„Данте плюс700 - Софийско издание“ е колективна изложба, , посветена на Данте Алигиери. Автор на творческия проект е Марко Миколи.

"Данте е един от най-известните поети в света, а неговата "Божествена комедия" несъмнено е оказала влияние върху въображението на всички следващи поколения. Творбата на великия поет устоява на времето и продължава да живее в нашето настояще. Тя е едно изключително произведение, което и днес ни обединява и ни напомня за нашите страхове, чувства и недостатъци-една всепризната многопластова творба.“ Колективната изложба "Данте плюс 700"-Софийско издание" цели да събере група различни творци, които, чрез илюстрации, комикси и стрийт арт, се опитват да вдъхнат живот на една нова идентичност на великия Данте Алигиери. Използваните от тях изразни средства са рисуване с темпера, гeометрично чертане и дори З Д анимация. Някои от творбите, анимирани от миланското студио Alkanoids, ca показани с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони „ARIA the. AR Platform" Илюстрациите с логото на ARIA могат да бъдат анимирани, използвайки приложението. Изложбата е организирана от Италиански културен институт София и Посолство на Италия в България. www.danteplus.corn

Миналата година в балчишкия Дворец бе представена личността на знаменития художник Леонардо в изложба, която продължи като пътуваща в над 10 града на страната. Тогава почетният консул на Италия Ан­то­нио Тар­куи­нио направи заявка за по-богата програма през 2021, имайки предвид пандемията и ограниченията. Така ли е разказва самият той пред Албена Иванова.

Сегашната обстановка позволи ли да довършите плановете от миналата година?

Миналата година също реализирахме доста от тях. Което не успяхме миналата година, се опитваме да го възстановим, като започваме с тази експозиция за Данте Алигиери. Заедно с това доведохме и италиански изпълнители.

Маската е в джоба Ви тази година … По-спокойни ли сте сега?

Хубаво е, че имаме спокойствието да държим маските в джоба.

И в Италия, и в България ли е така?

В Италия допреди 10 дни беше добре. След победата в европейското по футбол започнаха проблемите и най-вече сред младите, които участваха в тези събития. Разболяха се много младежи. В България се държи ниско това число.

Да очакваме ли движение на туристи от Италия към България?

Пътуващите от Италия тук са доста повече в сравнение с миналата година, но много се оплакват от анулирани полети. Но всъщност успяват да излязат и да дойдат в България. Например двамата музиканти, които дойдоха, пътуваха със самолет до София, а от там с такси, защото много от полетите до Варна са анулирани. Ако бяха по-улеснени полетите от Италия до Варна, много повече туристи биха ни посетили със сигурност.

Кога очаквате да се възстанови старият ритъм?

Според мен по-рано от две години няма да стане. Всичко зависи от информацията, която се дава, дали е фалшива. Заради тази фалшива информация много хора не се ваксинират. Ако повече хора се ваксинират, няма да дадем възможност на вируса да се разпространява. А сега се разболяват все повече млади, защото точно те не са ваксинирани. Беше добър ход да се ваксинират първо възрастните хора, защото за тях беше по-опасно. Но сега виждам, че младите не искат да го правят – нито в Италия, нито в България, точно заради тази дезинформация.

Какъв процент от населението на Италия е ваксинирано?

Статистиката към днешна дата (23 юли) е 69 процента с първа доза, с втора доза са около 40 процента. Добрата новина е, че повече от половината от учителите в училищата, 85 процента от тях, са ваксинирани. Така могат да убедят учениците да се ваксинират, това един личен пример от тяхна страна, такъв личен пример са и лекарите.

Какъв е поводът новият посланик да посети региона?

Това е визита на нова посланичка в България Н. Пр. Джузепина Дзара. В началото на своя мандат тя ще се срещне с предприемачи в България. Ще посетим институции - кмет, областния управител във Варна. Хубавото е, че идва в началото и от това може да се родят нови идеи. По нейна инициатива се лансира изложбата за Данте Алигиери. Естествено с реализацията на Италианския културен институт. Когато потърсихме възможност да я разпространим тук, веднага я получихме. След Балчик започва да пътува в цялата страна – Русе, Варна и др.

Има ли интерес на италиански инвеститори към България?

Наблюдава се интерес към събуждане на нови инвеститори за реализация в България, в сферата на жилищното строителство, включително и във Варна.

Като продължение на поредната, станала традиционна, десетдневка на Италия в Балчик ще се яви изложбата „Вечната красота на Двореца в Балчик“, която е поканена да гостува през септември в Палермо, съобщи директорът на културния институт Жени Михайлова. 

Превод: Димитър Стойнов – съветник по културните прояви в консулството във Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В края на август излиза новата книга на Георги Господинов

На 27 август излиза новата книга "Градинарят и смъртта" на Георги Георгиев, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.  "Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“. Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели", подчерта Господинов.  "Баща ми беше градинар. Сега е градина...

публикувано на 09.08.24 в 13:38

Започна археологическият сезон в община Каварна

Археологическият сезон в община Каварна беше подновен преди дни. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври месец, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на..

публикувано на 09.08.24 в 11:19

Национално антикварно изложение започва във Варна

Националното антикварно изложение започва от днес и ще продължи до 11 август във Варна.  Над 200 антикварни щанда са подредени на на алеите до Аквариума в Морската градина.  Събитието е организирано от Народно читалище "Стара Варна" със съдействието на Общината в морската столица и е посветено на Деня на Варна, 15 август. 

публикувано на 09.08.24 в 09:23
автор: Васил Петров

„in vino…” - изложба на художника Васил Петров

Откриването е на  08.08., ч етвъртък, от 18,30 във варненската  галерия „Арт Маркони”. Васил Петров отново оставя въображението да движи ръката и мисълта му. Живописните му разсъждения са своеобразно продължение на миналогодишната идея „Август, като осем, като безкрайност…” Този път тя намира конкретика, номинирайки за „осмо изкуство” изкуството..

публикувано на 08.08.24 в 16:59
автор: Николай Стоев

„Облакът на розовите желания” - живопис на Николай Стоев

„Чувството да хванеш облака е нещо фантастично. Това е една алегорична история, в която съм искал да кажа много неща. Основното е, че не можеш да хванеш неуловимото. Картината „Облакът на розовите желания”, в която всички, с едни чували, взимат от него и накрая като се приберат - няма никой. Пресъздавам илюзията, желанието да хванеш нещо, което лети...

публикувано на 08.08.24 в 14:33

Във Варна започва Десетият кинофестивал за късометражни филми "Карантината"

Днес, 6 август, започва Десетия международен кинофестивал за късометражни филми "Карантината". Събитието се открива от 20 часа  пред едноименното рибарско селище на плаж "Аспарухово".  Музикалните сетове започват от 20 часа, а прожекциите - час по-късно.  Фестивалът продължава до 10 август, а входът за него е свободен.  Организаторите..

публикувано на 06.08.24 в 14:30

Джаз до морето тази събота и неделя в Езерец

За шеста поредна година тази събота в село Езерец ще се проведе станалият вече традиционен фестивал на джаз музиката, известен сред хората под името ДжезЕрец. Музикалното събитие се организира от пианистката Павлета Проданова, чието вдъхновение е съчетанието от прекрасна музика с уникалната дива природа на Северното Черноморие. Джаз до морето ще зарадва..

публикувано на 06.08.24 в 11:15