Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поляците изместиха руснаците в Двореца

2
Снимка: Иван Русланов

Поляците изместиха руснаците. Българи, румънци, поляци, руснаци. Това е подредбата на посетителите в един от най-посещаваните туристически обекти на България - архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик. Това се дължи на добрата популяризация на туристическата ни дестинация, както и на туроператорските усилия на курортите Златни пясъци и Албена. Поляците почиват масово в България и по Българското Черноморие, отбеляза директорът на Двореца Жени Михайлова.

Сезонът живна от месец юли. От началото на годината до юни посещаемостта вървеше зле, но от месец юли виждаме един добър приход и наплив на туристи. Нашата страна е в една спокойна зелена зона, което дава отражение. Бих се радвала така да продължи и през август и септември и да се похвалим с един добър сезон, коментира още Михайлова.

Почти всички служители в комплекса са ваксинирани, част от тях са преболедували.
Сватбеният сезон е много силен тази година, вероятно защото миналата  беше затворено и имаше заповед, ограничаваща присъстващите на сватбените ритуали. Сега режимът е по-свободен. Най-многобройни, естествено, са българските сватби, но има записвания на младоженци от Германия, Австрия, Англия, Малта, Русия.

Жени Михайлова припомни, че този месец представители на ДКИ Културен център "Двореца" посетиха Посолството на България във Варшава, Полша по покана на Н.Пр. Посланик Маргарита Ганева - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Полша. На работната среща са обсъдени приоритетите за развитие на културния туризъм, както и възможности за културен обмен между полски артисти и ДКИ  "Двореца". Пред посланик Ганева са представени още маркетингови стратегии за рекламни турове с цел привличане на полски туристи и преодоляване на ограниченията сред туристическия пазар вследствие на световната пандемична обстановка.
Ганева изрази готовност за съвместно сътрудничество в образователни дейности и програми за популяризиране на българския език в Полша, нови форуми за конферентен туризъм с тема "Българистика", съобщи още Михайлова.

Подробностите чуйте от разговора на Албена Иванова с Жени Михайлова, директор на Двореца.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре представят резултатите от артистичната резиденция "Водна Кула" #5

След 10 дневна творческа работа, онлайн, и на живо, под ръководството на ментори от цял свят утре, 29 септември, ще бъде представена изложба "Крайните Резултати" от творческа резиденция "Водна Кула" #5 Децентрализирано Издание - Варна 2021. Резултатите варират от живопис, улично изкуство, пърформанс, видео и анимация, инсталация и..

публикувано на 28.09.21 в 16:45

Varna Jazz Days със специално есенно издание през октомври

За втора поредна година фестивалът Varna Jazz Days ще организира свое специално есенно издание на 15, 16 и 17 октомври в НЧ "Отец Паисий". Програмата е колоритна и включва най-новите авторски произведения на изтъкнати български артисти: препратка към силните години на американския джаз от 20 век и балканския музикален фолклор интерпретиран с..

публикувано на 28.09.21 в 09:57

С представянето на две книги клуб "Йордан Кръчмаров" в Балчик стартира творческият сезон

В Деня на музиката и поезията - 1 октомври, творческият сезон открива литературният клуб "Йордан Кръчмаров" в Балчик. Т ова ще стане с представянето на двете книги на журналиста Галин Люцканов, който е родом от Белия град, но повече от 20 години вече живее и работи във Великобритания. Началото е 16.00 часа в библиотеката при централното читалище..

публикувано на 27.09.21 в 09:34

Арх. Иван Бонев - между градските пространства на Токио и Варна

Иван Бонев е архитект и изследовател, базиран в София. Завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София (2007-2014 г.), KU Leuven – Sint Lucas School of Architecture в Брюксел (2012-2013 г.) и Tokyo Institute of Technology (TIT) в Токио (2017-2019 г.). Член е на сдружение „Трансформатори“ , което се занимава с градски..

публикувано на 26.09.21 в 08:58
Чуя Чия, Плетене на бъдещето 2015-2020

Творческа резиденция Водна Кула облагородява ReBonkers клуб във Варна

От 20.09 до 30.09 във Варна ще се проведе„Творческа Резиденция Водна Кула“ – децентрализирано издание Варна. За пета поредна година артисти ще обменят опит в арт фестивала, който макар традиционно да е базиран в София,този път ще има свое варненско издание - акт на децентрализация на културния живот в София за максимално използване на потенциала,..

публикувано на 24.09.21 в 16:51

Витражи и пластики от стъкло в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба художествено стъкло - рядкост за артистичния живот на морската столица. В нея ще видим витражи на художника Димитър Нарлиев, който е утвърден автор в областта на декоративно-монументалното изкуство и е популярен със своите стенописи и мозайки. Фототабла допълват изложбата с..

публикувано на 24.09.21 в 13:31
Една от творбите на Огнян Георгиев

Огнян Георгиев представя „На север от Варна” в галерия "Арт Маркони"

Художникът Огнян Георгиев ще представи картините си, обединени под заглавието „На север от Варна” тази вечер в галерия "Арт Маркони". Картините, посветени на Северното Черноморие, вече са били показвани в Каварна, Шабла, Балчик и други градове. Огнян Георгиев е известен с любовта си към морето. "То е трудно за рисуване, защото всеки миг е..

публикувано на 23.09.21 в 16:12