Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Емилова: Не пропускайте времето на най-слънчевия плод - кайсията

Д-р Емилова винаги съветва плодовете да се консумират пресни, откъснати от дървото в чиста градина.


В този сезон специално внимание заслужават кайсиите:

Кайсията  е от много полезните плодове. Тя помага при хора със сърдечни заболявания.

  Д-р Емилова препоръчва консумацията на плодове директно откъснати от дървото или скоро след като са набрани. И още – трябва да са по-добре узрели.

Кайсиите напълно са заслужили славата си на плод с безчет отлични ефекти за здравето. Заради високото си съдържание на калий кайсиите се препоръчват за консумация от хора със сърдечно-съдови проблеми и при висок лош холестерол. Пектинът и фибрите им са добър избор за детоксикация, особено извеждане на тежки метали, както и за профилактика на гнилостни процеси в организма и предпазване от упорит запек. Много източници посочват кайсиите като плод с най-високо съдържание на калций. Затова са препоръчвани за консумация от жените в периода на климактериум, когато опасността от остеопороза нараства.

Съветът ми, подчертава д-р Емилова,  е кайсиите да се приемат като самостоятелно хранене – да не се смесват с нищо друго. Добър вариант е да се остане на кайсии и билков чай за няколко дни в сезона на слънчево зреене на тези плодове. Разбира се, консултацията с лекар е препоръчителна.

Кайсиите могат да бъдат консумирани целогодишно, а не само в сезона на бране от дръвчетата, като се съхранят чрез изсушаване. Ако не сте ги изсушили сами, препоръчвам да сте особено внимателни при чувствителност към сулфити, особено при хората, страдащи от астма. Сулфити се ползват при промишленото сушене и обикновено третираните плодове са с по-запазен и ярък цвят, но по-добрият търговски вид съвсем не е преимущество.

Кайсиите също може да се изсушават с дехидрататор до 41-42 градуса температура, но сушенето става продължително, за да не остане влага в тях. След това плодът се съхранява в платнени пликове или в найлонови торбички във фризера. Изсушеният вече плод се консумира  като се накисва във вода сутрин и се хапват към 10 часа. Ако са купени сушените плодове, водата от накисването трябва да се изхвърли.


Клиниката на д-р Емилова през юли и август  работи в курорта  Боровец.

Телефонът за записване е 0888 951 288.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27

Д-р Емилова: Винаги избирайте сезонните български плодове

Вече   близо 30 години д-р Емилова лично прилага плодолечението, което препоръчва на пациентите си. Тя съветва  програмата да се прави  при възможност със сезонни български плодове. Чуйте защо: Сезонните плодове, тоест плодовете откъснати в момента, в който ще бъдат консумирани, са най-прекрасното нещо, което може да си пожелае всеки един човек..

публикувано на 30.07.21 в 18:16

Студентка в Германия излекува тежка мигрена в клиниката на д-р Емилова

Употребата на много вредни храни, умствено натоварване и стрес от смяна на средата причиняват мигрена на младо момиче от Русе. След смяна на много лекари и много лекарства със силни странични ефекти майката на момичето Йоли Петрова търси помощ в клиниката на д-р Емилова: През 2016 година дойдохме в клиниката на д-р Емилова за първи път, разказва..

публикувано на 19.07.21 в 09:05