Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова информация за начина на украсяване на античните статуи, открити в Балчик

2
Олтарният кръст е от ажурна дърворезба, има 23-каратово злато, а рисунката е изпълнена от яйчена темпера. Творбата е във византийски стил (автори: Р. Манова и Л. Лилов).
Снимка: Албена Иванова

Православен кръст – дърворезба и 23 карата позлата дари на Художествената галерия в Балчик Росица Манова от Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол" – БАН. Тя е завършила Националната художествена академия, специалност експертиза на културни ценности и е д-р по културно наследство. Нейната творба, изработена заедно с баща и, се предоставя на гражданите и гостите на Балчик в знак на благодарност към местния музей, който през последните месеци даде право да се направят много важни исторически проучвания върху откритите статуи и стели от храма на Кибела.

Благодарение на съдействието на директора на музея Радостина Енчева беше отчетена нова информация за вида и начина на украсяване на античните статуи. Цялата информация ще бъде публикувана в най-скоро време и предоставена на музея на града, допълни още Манова.

Широк доклад по темата ще бъде представен на 15 септември на конференция по тракология в БАН. След това информацията ще бъде предоставена и на балчишкия музей, за да може и град Балчик да се запознае с цялото изследване.
Подробностите в репортажа на Албена Иванова:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Чуя Чия, Плетене на бъдещето 2015-2020

Творческа резиденция Водна Кула облагородява ReBonkers клуб във Варна

От 20.09 до 30.09 във Варна ще се проведе„Творческа Резиденция Водна Кула“ – децентрализирано издание Варна. За пета поредна година артисти ще обменят опит в арт фестивала, който макар традиционно да е базиран в София,този път ще има свое варненско издание - акт на децентрализация на културния живот в София за максимално използване на потенциала,..

публикувано на 24.09.21 в 16:51

Витражи и пластики от стъкло в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба художествено стъкло - рядкост за артистичния живот на морската столица. В нея ще видим витражи на художника Димитър Нарлиев, който е утвърден автор в областта на декоративно-монументалното изкуство и е популярен със своите стенописи и мозайки. Фототабла допълват изложбата с..

публикувано на 24.09.21 в 13:31
Една от творбите на Огнян Георгиев

Огнян Георгиев представя „На север от Варна” в галерия "Арт Маркони"

Художникът Огнян Георгиев ще представи картините си, обединени под заглавието „На север от Варна” тази вечер в галерия "Арт Маркони". Картините, посветени на Северното Черноморие, вече са били показвани в Каварна, Шабла, Балчик и други градове. Огнян Георгиев е известен с любовта си към морето. "То е трудно за рисуване, защото всеки миг е..

публикувано на 23.09.21 в 16:12

Започва 39-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

За 39-и път най-старият и единствен по рода си у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще представи най-новите български филми от 23 до 29 септември 2021 в залите на Фестивален и конгресен център Варна . В седемте дни на „Златна роза” ще бъде показана цялата продукция на игралното ни кино – пълнометражни и късометражни филми –..

публикувано на 23.09.21 в 09:56

Узбекистанка показва вдъхновението си от Балчик в изложба

От 23 септември до 7 октомври може да бъде видяна в Художествена галерия – Балчик изложбата „Небесни градини“ на Наталия Ровенская. Авторката е от Узбекистан, но живее от 5 години в Балчик. Вдъхновена от Белия град, по време на ковидпандемията, Наталия започва отново да рисува – нещо, което е правила като дете.  Завършила е Ташкентската консерватория..

публикувано на 23.09.21 в 09:48

Обявиха призьорите в Международния Екслибрис конкурс - Варна

Победителите в четвъртото издание на Международен Екслибрис конкурс - Варна ще бъдат официално обявени от 18 часа в галерия „Ларго”. Тогава ще бъде открита и самостоятелна изложба на победителя от третото издание на конкурса - украинския художник Олег Денисенко. Преди откриването, от 17 часа пловдивският майстор на графиката Румен Нечев ще..

публикувано на 22.09.21 в 14:54

Дни на отворените врати в Регионалния исторически музей в Добрич

На 22 септември – Денят на българската независимост и на 25 септември – Денят на град Добрич, Регионалният исторически музей в града обявява „Отворени врати“ за всички обекти. Посетителите ще могат да разгледат следните експозиции и временни изложби: Музей в Градски парк „Св. Георги“ от 9.00 ч. до 18.00 ч. Временна изложба:..

публикувано на 22.09.21 в 07:51